Zihniniz yorgunsa, bedeniniz dinlenemez!

Ofis çalışanlarının oturarak çalışması rahat bir durum gibi görünse de uzun vadede önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzun süreler boyunca neredeyse hiç kalkmadan oturmak omurganın doğal postürünü bozuyor. Alınacak basit önlemlerle omurga hastalıkları riskini en aza indirmek mümkün. Avrasya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Sıldır omurga hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi.

Omurga sistemimizin yükü ağır…

Omurga; vücudumuzda kolon görevini üstlenen, vücudun dengeli hareket etmesine yardımcı olan, kemik yapılardır. Sıralanmış, sütun halinde olan esnek diskleriyle ise vücudun istenildiği şekilde hareket etmesini sağlar. İş ortamında yapılan yanlış davranışlar omurga sistemine fazladan yük binmesine sebep oluyor. Bunun sonucunda da, bel ve boyun yoğunlukta olmak üzere ofis hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

Bu önerilere kulak verin

Sağlığınız için egzersizi ihmal etmeyin

Stres varsa yorgunluk kaçınılmaz olur

Tüm bunlarla beraber iş hayatının getirmiş olduğu aşırı stres, yorgunluk ve yeteri kadar dinlenememe kas ve sinir sistemini olumsuz yönde etkilemekte. Bütün gün vücut yükünü taşıyan kasların gün sonunda yeterli gelecek kadar dinlenmesine izin vermek gerekir. Zihin yorgunsa ve huzurlu bir uyku sağlanamazsa kaslar gevşeyemez. Ertesi gün kaslara aynı yük tekrar yüklenir, dinlenemeyen kaslar güne yorgun başlar. Beraberinde gelen omurgaya bağlı bel ve boyun fıtığı baş gösterir.

Tedavi yöntemleri

Hastalığın ileri boyutlarında ağrıyla seyreden omurga hastalıklarında, ağrı kesici ve kas gevşeticiler öncellikli olmak üzere kök baskısı yapan bel ve boyun fıtıkları, dar kanala neden olan bel kayması durumlarında ise cerrahi tedavi gerekebilir. Skolyoz ve kifozun erken döneminde yüzme, karın ve sırt egzersizleri önerilmektedir. Skolyoz 50 derece üzerine ulaşmış ise ancak ameliyatla tedavisi gerçekleştirilir. Kişiye özel yapılan korseler skolyozun ilerlemesini önler.

Exit mobile version