Yüzmek Göz Sağlığımıza Zarar Verir Mi?

Yüzerek serinlemek isterken gözümüze mikroplar bulaşabilir mi?

Bu tabii ki olabilir. Eğer hijyenik bir havuzda yüzmüyor veya kirli bir denize giriyor isek çok kolaylıkla gözümüze mikroplar bulaşabilir. Bu nedenle kesinlikle temizliğinden emin olmadığımız sularda serinlememeliyiz.

Op. Dr. Özgür Yaşar 

Gözümüz mikroplarla gün boyu savaşır. Ve bu savaşların çoğundan galip gelir. Ama saldıran mikrop miktarı artınca savunma mekanizmaları yetersiz kalabilir.

Göz organımızın mikroplarla kontamine olarak enfekte olmasına konjonktivit denilir. Konjonktivit genellikle bakterilere, virüslere veya mantarlara bağlı oluşur. Konjonktivit tedavisi mümkün bir göz hastalığıdır. Günümüzdeki yeterli antibiotik ve antiinflamatuar ajanlar bu durumun tedavisinde bir hayli etkilidir.

Konjonktivit olduğumuzu nasıl anlarız ?

Genellikle mikroplarla karşılaştıktan sonra bir iki gün içerisinde gözümüzde kızarıklık, batma, sulanma, çapaklanma ve yanma gibi belirtiler başlar. Bu belirtiler eğer tedavi gecikirse artarak devam edebilir.

Peki bu tür belirtiler başladığında ne yapmalıyız?

Öncelikle yüzümüzü bol temiz su ile yıkamalıyız. Bu ortamdan mikropların bir kısmını uzaklaştırır. Her gün afiyetle içtiğimiz Ilık siyah çayın suyu ile göz çevresinin pansumanını yapabiliriz. Temiz bir pamuğu ılıtılmış siyah çayın demi ile ıslatarak göz çevremizi bu pamukla silebiliriz. Siyah çayın antimikrobial özellikleri hastalığı tedavi etmekte veya kontrol altına almakta bize yardımcı olur. Bunun yanında temiz bir suya konulmuş birkaç damla bebe şampuanı da aynı görevi görebilir. Doktorumuza gidene kadar bu yöntemlerle hastalığın ilerlemesini kontrol altına alabiliriz. Daha sonra doktorumuz bize zaten gerekli damla veya merhemleri verecektir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta kontakt lens ile asla ve asla deniz veya havuza girmemeliyiz. Bu durum gözümüze mikrop bulaşmasını birkaç kat kolaylaştırır. Eğer oldu da unutup girdiysek ne yapmalıyız? Lenslerimizi çıkartıp lens solüsyonu ile gözlerimizi yıkamalıyız. Lenslerimizi de yine lens solüsyonu ile güzelce yıkayıp yine lens solüsyonlu bir kabın içerisinde bir müddet bırakmalıyız. Eğer konjonktivit bulguları başlar ise o zaman yukarıda bahsettiğimiz Siyah Çay veya bebe şampuanı ile göz çevresi temizliğine başlayıp en kısa sürede göz hekimimize başvurmalıyız.

Bununla birlikte hiç mikrop olmadan da havuz hijyeni için kullanılan Klor ve ilaç seviyeleri de gözümüzde rahatsızlığa neden olabilmektedir. Kontrolleri iyi yapılmayan veya bilinçsizce yapılan yüzme havuzları gözde kimyasal tahrişe yol açabilmektedir. Bu nedenle eğer yüzdükten hemen sonra gözlerimizde yanma kızarıklık ve batma hissediyorsak bolca temiz su ile gözlerimizi yıkamalıyız. Ardından doktora ulaşana kadar eczaneden göz yaşı damlası alarak gözümüze günde en az 4 defa damlatabiliriz. Bu önlemler ile göz hekimimize ulaşana kadar durumun daha fazla ilerlemesini engelleyebiliriz.

Kısacası yüzmek sağlığımıza faydalıdır. Bolca bilinçli yüzün ve mümkünse yüz üstü yüzün… Yüz üstü yüzmek omurgamıza ve sağlığımıza daha faydalıdır. Ama bu keyifli aktiviteyi yaparken de yukarıda bahsettiklermize dikkat ederek göz sağlığımızı da ihmal etmeyelim…

Keyifli Yüzmeler…

Exit mobile version