Yumurtalarınız Koruma Altında
Günümüzde evlilikler kariyer planları ve ekonomik sebepler gibi nedenlerle geç yaşlara kaymaktadır. Bir kadının yumurtalıklarının biyolojik saati ise 47 -48 yaş civarında durmakta ve bu yaştan sonra yumurta üretimi ve gebelik elde edilememektedir.
Bunun yanında erken menopoz gibi sorunlarda sanayileşmenin getirdiği çevresel nedenlerle sık görülmeye başlanmıştır. Bu yüzden hastalarımıza çocuk planlarını çok geç tarihe atmamalarını tavsiye etmekteyiz.
Ama yine de erken yaşta gebelik düşünmeyen hastalarda eğer yumurtalık kapasitesi azalmaya başlamışsa veya evlilik tarihi çok gecikecek ise kendi yumurtalarını dondurarak daha ileri bir tarihte kullanmak üzere saklatabilme imkanı vardır.
Bu süreç tüp bebek tedavisi süreci ile benzerdir. Gerekli ön hazırlıklar ve testler yapıldıktan sonra, adetin iki veya üçüncü günü yumurtalıklardan yumurta geliştirici iğneler uygulanıp yumurtalar olgunlaştıktan sonra anestezi altında yumurtalar toplanıp dondurulup saklanan bilmektedir.
Yeni teknoloji dondurma teknikleriyle (vitrifikasyon) yumurtalar dondurulur ve saklama işlemleri başarılı bir şekilde uygulanır. Bu konuyla ilgili bilinmesi gereken en önemli durum bu yumurtaların sadece 5 yıl saklanabileceğidir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre bu süre 5 yıl ile sınırlandırılmıştır.
Evlilik süreniz gecikecek ise veya evliyseniz fakat çocuk sahibi olmayı henüz istemiyorsanız, kemoterapi veya radyoterapi gibi kanser tedavisi planlanıyor ise mutlaka zaman kaybetmeden yumurta dondurma işleminin yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Yumurtalık rezervinin azalıp azalmadığını saptamak için ise yumurtalık rezerv testleri dediğimiz AMH ve FSH testlerini yaptırmanız ve adetinizin üçüncü günü ultrason ile yumurtalıklarınıza vajinal ultrason ile baktırmanız yeterli olacaktır.