Yumurta dondurma, ilerleyen yaşlarda hamile kalmak isteyen kadınların yumurtalarını saklamak için tercih ettiği bir yöntemdir. Kadınlar, belirli bir yaşan kadar doğurganlığını koruyabilir. Ayrıca 35 yaş ve üstü, kadınlar için riskli hamilelik yaşıdır. Bu yaştan sonra doğal yollarla hamile kalmak, bebekte genetik bozuklukların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak daha genç yaşta yumurtaların saklanması, kadınların ilerleyen yaşlarda da anne olması için bir fırsat yaratır.
Yumurta Dondurma Nasıl Yapılır?
Yumurta hücresi, vücudumuzdaki diğer hücreler gibi yüksek su içeriğine sahiptir. Bu nedenle dondurma işlemi sırasında hücre içerisinde su kristalleşerek hücre içi yapılarak zarar verebilir. Gelişen teknoloji sayesinde, dondurma işlemi sırasında öncelikle yumurta hücresi su içeriğinden arındırılır.Yumurta dondurmaişlemi, vitrifikasyon adı verilen özel bir yöntemle gerçekleştirilir.
Tüm bu işlemleri gerçekleştirilmesi için öncellikle ileride anne olmak isteyen hastadan yumurta hücreleri toplanır. Toplanan bu hücreler, laboratuvar ortamında gerekli işlemlerden geçirilir. İşlemlerin tamamlanmasının ardından toplanan yumurtalar uygun ortamda saklanır.
Hangi Durumda Yumurta Dondurma İşlemi Yapılır?
Dondurma işlemi ilerleyen yaşlarda anne olmak isteyen kadınların yanı sıra farklı uygulama alanlarında da sahiptir.
- Doğurganlığı etkileyen medikal bir durum olması
- Kanser gibi tedavi edilmesi gereken bir hastalığın olması
- Genç yaşta radyoterapi ya da kemoterapi almak zorunda kalan hastalar
- Yaşla birlikte düşen doğurganlık riskini azaltmak istemek
Yumurta Dondurma İşleminde Yaş Sınırı Var Mı?
Kadınlar doğurganlık seviyesi yaşla birlikte azalır. Bu nedenle birçok durumda yumurta dondurma işlemi, 38 yaşından önce önerilir.Hastaların yumurta kapasitesiyle orantılı olarak bu 41-42 yaşlara kadar çıkabilir.. Yumurtalar ne kadar erken dondurulursa genetik problemlerin ortaya çıkma olasılığı o kadar azalır. Çünkü yaşla beraber yumurta hücreleri mutasyona uğrar ve kromozom anomalisi riski artar.
Dondurulan Yumurtalar Kaç Yıl Saklanır?
Normal şartlar altında toplanan yumurtalar 5 yıl boyunca saklanır. Bazı durumlarda (erken yaşlarda kanser sebebiyle toplanan yumurtalar), yumurtalar daha uzun süreli saklanabilir. Genellikle hasta ve doktor arasında yapılacak görüşmelerden sonra yumurtaların ne kadar süreyle saklanacağı belirlenir.