Yılbaşı Gecesi lezzetli yemeklerden mahrum kalmayın

Yılın ilk gününü heyecanla beklediğimiz, tertemiz sayfalar açma umudumuzun yeşerdiği, yeni hedefler belirlediğimiz ve umut dolu dilekler dilediğimiz yılbaşı gecesine geldik. Yeni yılı karşılayacağımız bu gecenin hemen hemen herkes için olmazsa olmazı tabiî ki sevdiklerimizle geçireceğimiz sohbet dolu bir akşam yemeği ve sonrasındaki atıştırmalıklar.

Elbette yılbaşı akşamını mutlu geçirmek için ve beden sağlığımızın kötü etkilenmemesi adına beslenme konusunda dikkatli olmakta da fayda var. Merak etmeyin! Dikkatli olmak demek hiçbir şey yemeyin, strese girin demek değil. Burada önemli olan yemeklerinizi yavaş yavaş, bol sohbet ederek tüketip miktar kontrolü yapmak ve yediklerinizi dengeleyerek yılbaşı gecesini rahat bir şekilde geçirmek olmalı. Peki, yılbaşı gecesinde nelere dikkat etmeliyiz, nasıl beslenmeliyiz?

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden, Diyetisyen Aslı Ortakçı ‘yılbaşı gecesinde beslenme’ ile ilgili önerilerde bulundu

Yılbaşı gecesi nasıl beslenmeliyiz?

Öncelikle, akşam çok yemek yiyeceğinizi düşünerek kendinizi gün içinde aç bırakmamalısınız.

Yılın son gününe kahvaltı ile başlamak, gün içindeki koşuşturmalar için daha zinde ve enerjik olmanızı sağlayacaktır. 

Akşam yemeğinizde mükellef bir sofra olacağını düşünürsek, öğle yemeğinizde sebze veya salata ağırlıklı bir menü tercih etmeniz gün içindeki dengenin sağlanmasına yardımcı olacaktır. 

Gün içerisinde aç kalmamaya özen göstererek düşük kalorili ara öğünler yapabilirsiniz. Örneğin; taze meyve yanında tüketilecek birkaç adet ceviz, gün içindeki kan şekerini dengelemek için iyi bir tercih olabilir. Özellikle, akşam yemeğinize geçmeden önce yapacağınız ara öğünle akşam yemeğine aç oturmamak nefis kontrolünüz için çok önemli bir etken olacaktır.

Peki, bu mükellef yılbaşı sofrasında neler bulunmalı?

Alkol tüketebilir miyim?

Böyle özel günlerde alkol elbette sofralarınızda yer alabilir; ancak en çok dikkat edilmesi gereken ise alkolü aç tüketmemektir. Alkol kan şekeri düzeyinizi düşürerek daha çok yemenize yol açabilir. Tok karnına tüketilen alkol kana daha geç karışacağından, protein içeren bir besinin yanında (ana yemekle olabilir) tüketmeye ve bol su içmeye çalışın. 1-2 kadeh şarap tercih edebilirsiniz. Alkolü az tüketmek için yanında kalori içeriği olmayan su, sade maden suyu gibi içecekler de tercih edilebilir. 

Yeni yılın ilk günü nelere dikkat etmeliyiz?

Sağlam bir kahvaltı, brunch şeklinde öğlene yaklaşsa da mutlaka yapılmalıdır. 

Güne ara öğünle devam edip akşam yemeğinde de çorba, zeytinyağlı sebze, haşlanmış veya ızgara tavuk, salata gibi hafif tercihler yapın.

Midenizi rahatlatmak için rezene ve anason, bedeninizi dinlendirmek için de melisa, papatya gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.

Vücudu toksinlerden arındırmak için gün içerisinde su tüketimini mutlaka artırın.

Gün içinde hareket etmeye çalışın, mümkünse açık havada tempolu bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Yeni yılda, yemeklerle birlikte gelen sağlık, mutluluk ve tatlı anılarla renklenmiş ziyafet sofralarınız olsun…

Yılbaşı Menüsü Örneği:

Bal kabağı çorbası

Az miktarda haydari

Az miktarda pancarlı kinoalı kısır

Az miktarda köz patlıcan ezmesi

Lor peyniri ve narla süslenmiş salata

Fırında hindi fırın sebzeler *İsteğe bağlı olarak sütlü tatlı tercih edilebilir.

Exit mobile version