Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Yeni Rutinin Olumlu Çıktıları

Herkesin evine döndüğü şu günlerin çıktısı izolasyon gibi görünse de aslında içinizde sizi bekleyen biri var. İnsanın eninde sonunda kendine dönmesi ve kendine kalması bu sürecin olumlu bir çıktısıdır. Ancak biliyoruz ki insanın kendine katlanması pek de kolay değil, hatta belki katlanmaların en zoru “kendine katlanmak”tır. Çünkü en az öğrendiğimiz, öğrenmek için en az imkana sahip olduğumuz konudur bu.

Kendine katlanabilen insanlar bu süreçten büyük kazanımlarla çıkacaktır. İnsanı kendine yakınlaştıracak bu sosyal izolasyon sürecini bir fırsat olarak değerlendirmeniz gerektiğini ispatlayacak 5 gerçek.

1-Evde olmak yalnızlık değildir.

İnsanlar sosyal hayata alıştıkları zaman, evde olmayı, dışarıdaki etkinliklerden uzak kalmayı yalnızlık olarak yorumlayabilirler. Halbuki evinizde olmak, yalnız olmaya engeldir. Çünkü orada aileniz, tek başına yaşasanız bile belki ev hayvanınız ve eşyalarınız vardır, eviniz size ait olan ve en güvenilir donanıma sahip yerdir. 

Sizinle aynı durumu deneyimleyen bir dünya var şu anda, duygu olarak da yalnız değilsiniz. 

2-Ne olursa olsun güvendeyim.

Uzm. Kl. Psk. Ceren Kurtay Doğan

Ülkenizde, evinizde, bedeninizde güvendesiniz. Bilim adamları sizin için çalışıyor, devlet yetkilileri sizin için çalışıyor, bağışıklık sisteminiz olası risklere karşı sizin için çalışıyor. Her şey kontrol altında diye inanmak da sizin üstünüze düşen kısım. 

3-Bu gerçek bir fırsat

Sonsuza kadar sürmeyeceği aşikâr olan bu durumu; daha çok okumak, düşünmek, dinlemek, yazmak, uyumak; bir yere yetişmek zorunda kalmadan, trafik stresi yaşamadan geçirebileceğinizi düşünürsek durum gerçek bir fırsata dönüşebilir.

4-Çaresiz değilim.

Yapılması gerekenler, alınması gereken önlemler, tüm bunlar için bize yardımcı olan sistemler varken çaresiz olamayız. Çare her yerde ve hepimizle.

5-Dünya olarak hep beraber yavaşladık.

Hız, çağımızın en büyük sorunu haline gelmişti. Üretim, trafik, çevre kirliliği, kısıtlı kaynakların hoyratça kullanımı, insanın günlük rutini… kimsenin durduramayacağı şekilde hızlı bir ritim de ilerlerken; şu an dünyanın birçok yerinde birçok kişiyle birlikte yavaşladık. Bu çok güçlü bir etki olabilir. Bu süreçten edindiğimiz deneyimler tekrar hızlanacağımız dönem geldiğinde bize yol gösterebilir. Bunun hem evrensel hem de bireysel etkileri oldukça olumlu olacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir