1] Dışarıda neler tercih edebiliriz?
Herkese merhaba.Dışarıda ne yiyeceğim ki diye soranlar ve dışarıda yemek deyince gerilenler için söyleyeceklerim var..
Dışarıda sağlıklı beslenmek nasıl olur diye sorunca akla hemen salata geliyor.Ancak salata seçiminiz ve salata tabağının içeriği çok önemli.Öncelikle gittiğiniz yerde yeşilliklerin iyi yıkandığından emin olmalısınız.Gerçekten doymak istiyorsanız da salatalardaki protein miktarını inceleyin.Bu et,tavuk gibi hayvansal kaynaklar veya bitkisel protein kaynakları olabilir.Dikkat etmeniz bir diğer şey salatalara eklenen soslar.(pesto , sezar sosu veya krema).Sos ve krema istemediğinizi belirttiğinizde koymuyorlar. Ben genelde salata yanında ayran tüketiyorum, size de tavsiye edebilirim.
Ev yemeği diğer bir seçenek.Ama ben bir çok ev yemeği yapan yerin zeytinyağı kullanmadığını düşünüyorum.Bu yüzden bilerek gidin derim.
Bir diğer kurtarıcı Izgara,ama yanında gelen karbonhidrat bombası patates,pilav den uzak durmayı unutmayın,veya dikkat ederek tüketin..Ben onlar yerine bol salata istiyorum,koyuyorlar.Yanında yine mis gibi ayran.Öğün tamamdır ☺
2] Çok yedim ne yapmalıyım?
Herkese selamm.Günde gerçekten bu soruyu kaç kere alıyorum ve cevaplıyorum bilmiyorum.Bu yüzden ana sayfada yer alsın ki herkes faydalansın istedim.Çok yedim cümlesi bir öğün için geçerli ise problem yok toparlanması çok kolay.Ama çok yedim cümlesini bana alışkanlıklarınız doğrultusunda genel beslenme düzeniniz için söylüyorsanız , danışmanlık almalı ve sağlıklı beslenmeyi benimseyip öğrenmeniz gerekiyor.Çünkü genel beslenme alışkanlıklarınızı detokslarla,telafi listeleriyle kurtaramazsınız.Telafi listeleri ve detokslar arada bir yapılan kaçamaklar sonrası için uygun.Buraya kadar geldiğiniz durumunuz için telafi listelerini değil size özgü planlanmış programı gerekmekte.
Öncelikle bu yazının cevabı, genel olarak sağlıklı beslenmeye çalışan ancak bir öğününü bir gecesini veya belli başlı kaçamak yapanlar için çok daha verimli.Neden mi? Çünkü sağlıklı beslenme allışkanlığı oluşturmadan ‘’yedim-detoks yaptım- yine yedim -sonra telafi listesi yaptım’’döngüsünden çıkamaz,bir süre sonra metabolizmanızı bozar ve ne olduğunu anlayamadan kilo almaya devam edersiniz.Şunu anlamanızı istiyorum ki BİLİNÇ OLUŞTURMAK DİYET YAPMAKTAN ZOR AMA KALICIDIR
Ne yapacağız derseniz, rutin olarak sağlıklı ve temiz beslenme alışkanlıklarınıza devam edin,kaçamak yaptınız ve bitti pişman olup buna devam etmek anlamsız.
Bol su için.
Yeşil çay tüketin.
Lifli gıdalar tüketin.
Egzersizinizi arttırın.
3]Erteleme
Ne kadar çok şey planlayıp hep sonraya bıraktınız? Hayatlarımızda bir şeyleri değiştirmek istiyoruz ancak bunun için ne yapıyoruz?
Mesela sağlıklı beslenmeye başlamak istiyoruz neden hep pazartesiyi bekliyoruz ? Ya da hep dur o zaman bu haftasonu istediğmi yiyeyim de sonra başlarım cümleleri kuruyoruz. Neden şimdi değil? Söyleyeyim diyet psikolojisinden kaçıyoruz.Diyete girince istediğimiz hiçbir şeyi yiyemeyecek olmak,keyifsiz ve sıkıcı yemeklerle zayıflamaya çalışmak kulağa kötü geliyor.Bence de öyle,bana da kötü geliyor.
Çünkü sağlıklı beslenme bu değil.Sağlıklı beslenme; yeşillik,sebze ve sadece haşlanmış tavuk yemekten, asla tatlı yememekten ibaret değil.Hayatınızda bir şeye neden alışırsınız ? Sürdürebildiğiniz için,devam edebiliyor olduğunuz için.
İnanın bana bu da aynı şey.
Bugün başla.
Tek yapamıyorsan danışmanlık al.
Ve sağlıklı beslenmeye karşı tabuları varsa yık.Diyet yapma sağlıklı beslenmeyi öğren.Çünkü biri liste bitene kadar diğeri bir ömür seninle olacak.:)
4]Yağ değişimi
5]Farkına varmadan yeme (tv- buzdolabı kurcalama)
Herkese merhaba
Bazen sizlerden şöyle cümleler duyuyorum ; aslında çok yemiyorum hatta atıştırıyorum sadece veya yemek yemiyorum yine de kilo alıyorum.
Şimdi öncelikle ne yapıyorduk aç kalarak zayıflayacağımızı düşünmeyi bırakıyorduk.Sonra ana öğünlerimizi atlarsak aralarda farketmeden aslında daha çok yediğimizin farkına varıyorduk.
Televizyon karşısında yemek yerken elinizi attığınız tabağın boş olduğunu fark ettiniz mi hiç? Ya da çok kısa sürede bitti dediğiniz oldu mu? Şöyle mutfağa her girdiğinizde ağzınıza bir şeyler attığınızı o an yetse bile, hemen sonrasında yine bir şeyler yeme ihtiyacı duyduğunuzu hatırlayın.
Ve son olarak sizi buzdolabı kurtları ?
Gece şöyle dolap önünde ne yesem diye düşünüp iki üzüm,iki çatal peynir bir parça ekmek derken ooo fark etmeden kahvaltı yaptınız:D
İşte problemin kaynağına gelirsek –yani ne anlatıp duruyorsun derseniz-
Yemeğinizi yemek masanızda yiyin,bir şeylerle oyalanırken değil.Beynimiz yemek yemeğe odaklanmayınca midenize bu insan yemek yedi işte doy lütfen sinyali göndermiyor ☹
Zaten TV karşısı yemekleri hızlıca,az çiğnenip mideye gidip ne olduu ya bitti mi derken siz ikinci tabağa geçiyorsunuz.
Ana öğünlerinizi mutlaka yapın,yemek yediğinizin farkında olarak,yemeğe odaklanarak.Gece atıştırma veya buzdolabı kurcalama huyunuz varsa ara öğün yapmanız gerekiyor demektir.Düzene ihtiyacınız var demektir.Farkına varın,bedeninizi dinleyin.
Düzenli beslenin.
8)İnsülin direnci
En çok sorulan sorulardan biri de İnsülin direncim var nasıl beslenmeliyim,insülin direncimi nasıl kırabilirim.Önce gelin nedir bu İnsülin ona bakalım. İnsülin, pankreasınız tarafından üretilen son derece önemli bir hormon ve kan şekerinin kullanıldığı dokuların şekeri alması ve kullanmasını sağlamak için salgılanıyor.Sağlıklı bir kişide normal yollar ile olan bu salgı, özellikle Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabetlilerde doğru şekilde salgılanamıyor. Eğer bireyde insülin direnci var ise şekerin dokulara alınması, kullanılması ve yakılması çok zor oluyor. Bu sorun daha çok şeker salgılanmasına neden oluyor. Pankreas çok daha fazla hormonu salgılayarak vücuda alınan şekerin dokular tarafından kullanılabilmesi için deyim yerindeyse iki katı çalışıyor. Fazla salgılanan şeker hormonu da açlık hissinin oluşmasına dolayısı ile atıştırmalara ve daha çok yemeye neden oluyor ve bu kısır döngü de böylece devam edip duruyor..
İnsülin Direnci hangi bireylerde olur derseniz
Genel olarak hareketsiz yaşam tarzı, genetik yatkınlık ve sağlıksız beslenme sonucu, yani son yıllarda kişilerin sedanter bir hayat sürmesi, fast food tarzında beslenmenin çok daha fazla olması ve rafineri gıdaların sık tüketiminden kaynaklı.
Çok çabuk acıkmalarınız var ise, yemek yerken geç doyuyorsanız, genellikle yemek yedikten ya 1 da 2 saat sonra yeniden acıkıyorsanız, ellerinizde ve ayaklarınızda titreme var ise, baygınlık hissiniz oluyor ve soğuk soğuk terlemeler yaşıyorsanız, ailenizde hem şişman hem de diyabetli kişiler var ise ve tatlı yeme isteğiniz durdurulamıyor ise bu insülin direnci olabilir. İnsülin direncini kırmak da yine sizin elinizde.
Lakin kilo verdikten sonra eski yediklerimi yeniden yerim düşüncesi yanlış bir düşünce. İnsülin direnci olan kişilerin hayatları boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri ve hareketli bir hayat tarzına geçmeleri gerekiyor.Kilo vermek için porsiyon kontrolü ve egzersizin yanı sıra glisemik indeksi düşük olan, az kalori içeren, posa bakımından yüksek oranda olan ve tok tutan yiyeceklerin de seçilmesi gerekiyor.
Genellikle insülin direnci olan kişiler de dâhil olmak üzere kişiler kilo verecekleri zaman yemeklerini azaltırlar ve spor yapmadan hızlı kilo vermek isterler. Yıllar içinde alınmış olan kilolar günler içinde verilemez. 30 yaşındaki bir kişinin son 10 yılda aldığı 30 kilo fazlasını 1 ayda vermeyi düşünmesi kesinlikle imkânsızdır. 10 yıl içinde alınmış olan 30 kilo kesinlikle 1 ayda verilemez.!