Psikiyatri – Ruh SağlığıSpor & Egzersiz

Yaz geldi!!! Hadi zayıflayalım…

az geliyor ve herkes zayıflamaya çalışıyor. Çünkü kışın hepimiz kalın kıyafetler içinde nasıl olsa kimse görmüyor diye, uzun kış gecelerinde bol bol yedik. Şimdi herkes yaz geldi diye zayıflamanın peşinde… Oysa ki sağlıklı olmak demek sadece ‘yaz’ın kilo verip kışın kimsenin görmediği zamanlarda yemek yemek, kendimizi umursamamak demek değildir. Sağlıklı bir yaşam demek kendimizle, zihnimiz ve bedenimizle sağlıklı yaklaşmak demektir. Sağlıklı yaşam hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir bütün olmayı kapsar. Kendimizi, ruhumuzu ve vücudumuzu tanımadan yaptığımız her egzersiz, her diyet bir kaç gün içinde yok olmaya mahkumdur. Sağlıklı yaşamın bir bütün olduğunu unutmadan, mevsimsel bir değişiklik olmadığını kabul ederek bu işe başlamak, yeni hayatınız için ilk adımı atmanızı sağlayacaktır. İşte yeni hayatınıza merhaba demek için bir kaç tüyo 🙂

1.Kendinizi tanıyın.

Kendinizi hem ruhen hem de bedenen tanımadan sağlıklı yaşamanız mümkün değildir. Öncelikle hayatınızda, kişiliğinizde ve zihninizde sağlıklı yaşamanızı engellediğini düşündüğünüz faktörleri belirlemeyerek başlayın ve bunları hayatınızdan çıkarmak veya baş etmeyi öğrenmek için bir psikolojik danışman ya da psikologtan yardım alın. Doğru kişiden doğru yardımı almak amacınıza daha çabuk ve kesin ulaşmanızı sağlayacaktır.

2.Stresle baş etmeyi öğrenin.

Psk. Dan.Ilgın Özant
Psk. Dan.Ilgın Özant

Hayatımızın olağan anlarından olan ‘stres’i ve size etkilerini çok yakından tanıyın. Ve baş etmek için neler yapabileceğinizi keşfedin. Stres ile sağlıklı baş etme yöntemleri geliştirmek sağlıksız baş etme yöntemleriniz yerine kullanmanız için ilk adım olacaktır. Örneğin, yaşadığınız stresli bir günün ardından akşam yemeğinden sonra aç olmadığınız halde kocaman bir dilim pasta yiyip kendinizi mutlu hissetmeye çalışmak ve anlık mutluluğunuzun ardından ben ne yaptım pişmanlığını yaşamak yerine; ılık bir duş alın ve gevşeyin. Daha sonra kendinizi hazır hissettiğinizde sizi strese sokan gerçek probleminizi düşünmek için kendinize bir zaman ayırın. Probleminize odaklanın ve onu çözmek için adım atın. Bu kocaman bir dilim pastadan çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

3.Mevsimsel depresyona dikkat edin!

Mevsim geçişlerinde yaşanılan depresyonlar kişiyi tehlikeye sokmakla birlikte baş etme yöntemlerinin tekrar gözden geçirilmesini sağlamalıdır. Etkin olmayan baş etme yöntemleri, aşırı alkol alımı, sorunlardan kaçmak için fazla uyuma ve beraberinde gelen uyku bozuklukları, tıkanırcasına yemek yeme, probleme etkin bir çözüm bulmak yerine kaçma davranışı gösterme ya da içe kapanma mevsimsel depresyonun kalıcı depresyona dönmesine sebep olabilir. Unutmamak gerekir ki yaşadığınız depresyon, zihninizin bir şeylerin yolunda gitmediğini size anlatma şeklidir. Onu yoksaymak, kaçmak ya da bastırmak problemi çözmeyecektir. Mevsim geçişlerinde yaşanan depresyon durumunun vücudun yeni gelen mevsime alışma tepkisi olduğunu fark etmek ve buna doğru müdahalelerde bulunmak daha sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı olacaktır. Bu geçişlerde yapılan kan tahlilleri ile alınan vitamin ve minaraller ile vucudunuza uygun olan egzersizleri yapmak ve var olan problemleri çözmek için adım atmak hem ruh sağlığınızı hem de fiziksel sağlığınızı koruyacaktır.

4.Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirin.

Sağlıklı beslenmek yalnızca yaz aylarında güzel gözükmeniz için uygulamanız gereken bir diyet programı değildir. Sağlıklı beslenmek, neden sağlıklı beslenmeniz gerektiğini anlamak ve doğru, kendinize uygun beslenme şeklini alışkanlık haline getirmekle başlar. Bunun için vücudunuzu ve ihtiyaçlarını çok iyi tanımak gerekir. Kendinizi ve ihtiyaçlarınızı anlamanız, metabolizmanızı tanımanız için kendinize vakit ayırın. Ve bir beslenme uzmanının yardımını alın. Çünkü sağlıklı yiyecekleri bilmek, hayatınızda onlara yer vermenin dışında kendinizi, yaşam şeklinizi ve alışkanlıklarınızı fark etmeniz için bir aynaya ihtiyacınız olacaktır. Bu ayna her zaman sizi en gerçekçi şekilde yansıtacak olan bir uzman olmalıdır.

5.Spor vazgeçilmeziniz olsun.

Her şey için zaman bulan siz, kendinize zaman ayırmak zorundasınız. Çünkü siz yoksanız, sizin hayatınızda (arkadaşlarınız, aileniz, sevdikleriniz ve işiniz) olmayacaktır. Sporu bir hobi, zayıflama şartı, boş vakitlerinizi dolduran bir etkinlik olarak görmekten vazgeçmeniz gerekmektedir. Spor yapmak ruhen ve bedenen sağlıklı yaşamanın olmazsa olmaz şartıdır. Psikolojik sağlamlığınızı arttırmak, problemlerle baş etmeyi kolaylaştırmak için vücudunuzu ve ruhunuzu tanıyarak spor yapmanız gerekir. Spor yapmanın alışkanlık haline gelmesi ve hayatınızın bir parçası olası için 21 gün formülünü uygulayın. Her gün minimum da olsa (sadece yürümek gibi), maksimum da olsa (bir fitness programını tam olarak, spor salonunda uygulamak gibi) muhakak spor yaparak, zihninizde spor yapmayı bir ihtiyaç haline getirin. Zihinde alışkanlık haline getirilen her durum, bedenen de alışkanlık olacak ve sağlıklı yaşam için en önemli adımı tamamlamış olacaksınız.

6.Gerçek uzmanlardan yardım alın.

Evet siz her şeyi tek başınıza başaracak kadar güçlüsünüz. Ve size uygun sağlıklı bir yaşam oluşturmayı da yine ‘siz’ başaracaksınız. Ancak kişinin kendini kısa, çabuk ve etkin bir şekilde tanıması ve hedefine daha kolay ulaşması için bu konuyla ilgili uzmanlardan yardım alması bu süreci kolaylaştıracaktır. Psikolojik danışman, psikolog ve bir beslenme uzmanının (diyetsiyen) ortaklaşa çalıştığı bir durumda hedefinize hızlı bir şekilde ulaştığınızı göreceksiniz. Çünkü sağlıklı yaşam bedenen ve zihnen bir bütündür ve herhangi bir yerde var olan aksaklık diğer durumları da etkileyecektir.

Yeni hayatınıza başlamak için ‘Şimdi ve Burada’ karar verin. Ve kendinize verdiğiniz sözlerden vazgeçmeyin… Her zaman kendime zor bir durumla karşılaştığımda, izlediğim bir tiyatro oyunundan (Sen hiç ateş böceği gördün mü?) öğrendiğim şu sözü söylerim “Zoru hemen yaparım, imkansız biraz zaman alır.”

Mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileğiyle…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir