Kadınlarda çok sık rastlanan genital enfeksiyonlar, yaz aylarında artış gösteriyor.
Kadınlarda çok sık rastlanan genital enfeksiyonlar, çoğu zaman önemsenmese de önlem alınmaması halinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Yılmaz özellikle yaz aylarında artış gösteren bu hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Yaz aylarında genital enfeksiyonlar alevlenir mi?
Yaz aylarında havuz ve denize girmelerin sıklaşması bazı enfeksiyonları arttırabilir. Bunların başında genital mantar enfeksiyonları gelir. Terlemenin yaz aylarında artması da mantar üremesini kolaylaştırır.
En sık hangi tür rahatsızlıklarla karşılaşıyorsunuz?
Mantar enfeksiyonlarının yanı sıra bakteriyel vajinoz (vajende bakteri üremesi) ve trikomonas (vajende parazit) enfeksiyonları görülmektedir. Ayrıca havuzlardan alınabilecek molluscum cantagiosum denilen virüs genital bölgede küçük yuvarlak siğiller oluşturabilir. Bu siğiller cinsel yolla da bulaşırlar.
Bunların oluş nedenleri ve tedavi şeklini kısaca açıklar mısınız?
Mantar enfeksiyonu cinsel yolla geçmez. Ancak tedaviye dirençli olanlarda eş tedavisi de yapmak gerekebilir. Havuz ve denize girenlerde mantar enfeksiyonunun görülme nedeni mantarın havuz veya denizde olmasından çok, ıslak mayolar nedeniyle genital bölgenin nemli kalmasıdır. Islak ve nemli ortamda vücutta zaten var olan ama az miktarda olduğu için semptom (şikayet) yaratmayan mantarlar, üremelerini arttırarak semptomatik hale gelirler. Mantar enfeksiyonu peynir kesiği tarzında beyaz akıntı ve kaşıntı yapar. Bakteriyal vajinozda ise vajen ortamının bozulması ve yararlı bakterilerin azalması nedeniyle patolojik bakteriler hızla çoğalır. Sarı-gri veya kirli beyaz renkte bazen kokulu akıntı yaratırlar. Trikomonas ise cinsel yolla bulaşır. Çok yoğun sarı-yeşilimsi bir akıntı yapar.
Cinsel ilişki sırasında enfeksiyon partnere geçer mi? Geçerse nasıl önlenir?
Cinsel yolla geçen en önemli enfeksiyon chlamydia denilen bakteridir. Bu gebe kadınlarda düşük ve erken doğuma, gebe olmayanlarda ise tüplerin harabiyetine ve tıkanıklığına yol açarak kısırlığa dahi neden olabilir. Trikomonas yoğun akıntı yapmakla birlikte başka bir zarar vermez. HPV de (Human Papilloma Virüsü) cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Rahimağzı kanseri ve onun öncü hücrelerine neden olabilir. Bu nedenle yıllık smear testi yaptırmak ve rahimağzı kanserinin öncü hücrelerini bu yolla taramak çok önemlidir. HPV virüsü aynı zamanda genital bölgede karnıbahar görünümde siğillere neden olabilir. Cinsel yolla geçen hastalıklara karşı en önemli korunma yolu prezervatiftir. Bunun yanı sıra şüphe üzerine veya akıntı durumlarında tıbbi tetkik gerekir.
Akıntı tek başına yeterli bir ölçüt mü?
Akıntı olmasa bile, genital bölgede yanma, tahriş hissi, cinsel ilişkide acıma ve kaşıntı gibi şikayetler olduğunda bir enfeksiyon var mı yok mu diye bakmak gerekir.
Bu enfeksiyonlara yakalanmamak için alınabilecek basit önlemler nelerdir?
Mantar enfeksiyonlarından korunmak için genital bölgeyi nemli ve ıslak bırakmamak gerekir. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Havuz veya deniz sonrası hemen mayoyu değiştirmek ve bölgeyi çok iyi kurulamak gerekmektedir. Vajen içersine deodorant, sabun ve diğer kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Özellikle yeni ilişkilerde prezervatif kullanılmalıdır. Eşler cinsel ilişki öncesi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden test edilmelidir.