Okulların kapanıp yaz tatilinin başlamasıyla birlikte sıkça görülen dış kulak yolu enfeksiyonları, kulağa su kaçması, havuz ve deniz kullanımının artması sonucu görülen bir durumdur.
Kendini temizleme mekanizmasına sahip olan dış kulak yolu, ter ve yağ bezleri tarafından salgılanan, ph’sı düşük bir yapıya sahiptir. Ancak koruyucu tabakanın azalması(özellikle havuz suyundaki klor önemlidir.), kulak kirinin birikmesi, kulak çubuğu ve yabancı cisimler ile kurcalama akıntıların içerisindeki değişiklikler veya dışarıdan bakteri ilavesi gibi nedenlerle dış kulağın asidik olan PH’ını alkaliye çevirebilir. Bu da, dış kulak yolunda iltihap oluşmasına neden olur.
İltihabın en büyük habercisi şiddetli ağrılar
İltihabın oluşmasıyla dış kulak yolu daralır. Bu nedenle akıntı görülebilir ve şiddetli ağrılar hissedilebilir. Bazı hastalar, kulaklarına dokunduklarında bile dayanılmaz bir ağrıyla karşılaşırlar. Mantar ve virüs yoluyla da enfeksiyon görülen dış kulakta, akıntı ve ağrılar 15 günden uzun sürerse kronikleşerek kemiklere ve beyine yayılabilir.
Yüzmeden önce kulak tıkacı kullanın!
Fiziksel muayene ile dış kulak yolu iltihabının direkt tanısı konulabilir. Muayene sırasında akıntı ya da iltihap varsa temizlenir ve hastanın iltihap durumuna bakılarak, kulak damlası veya sistemik antibiyotikler ile tedavi edilir. Kulak yolu antiseptik solusyonlar ile temizlenir. Fronkül, karbonkül, abse gibi ileri enfeksiyonlarda lokal müdahale veya kulağa tampon konulması gerekebilir. Havuza veya denize girmeden önce kulak tıkacı kullanmak önemli derece de koruyuculuk sağlar. Erken dönemde müdahale ile, daha az ağrı yaşanır ve enfeksiyonun yayılması engellenebilir.
Hastalık tedavi edilmezse orta ve iç kulak enfeksiyonuna sebep olabilir
Hastalık erken dönemde tedavi edilmezse, orta ve iç kulak enfeksiyonlarına da zemin hazırlar. Genizeti ve bademciğin büyüklüğü, sinüzit, basınca maruz kalma, alerjik nedenler, tümörler gibi nedenlerle orta kulakta iltihap oluşabilir.
Nadir görülen iç kulak enfeksiyonları genellikle baş dönmesi, bulantı, kusma, kulak uğultusu ve işitme kaybına sebep olabilir.
Enfeksiyona karşı korunmak için; kulak temizleme çubukları kullanmamak, denize veya havuza girerken kulak tıkacı kullanmak, ani basınç ve yüksek seslerden kaçınmak, havuz veya denizde 30 dakikadan fazla kalmamak ve bilinçsiz yüzme tekniklerinden kaçınmak gerekir.