Gözün hemen altındaki morluk ve halkaları gidermek için kemiklere yapılan uygulama göz altı dolgusu olarak adlandırılmaktadır. Göz altı morlukları cildimize nem ve gerginlik veren maddelerin kaybıyla ortaya çıkar ve bu durum kişinin hasta, yorgun ve yaşlı görünmesine sebep olur. Bu sorunların ortadan kalması için yapılan bu tedavi göz altına ışık dolgusu uygulanarak gerçekleştirilir. Bu uygulama dermatolog veya plastik cerrahların tarafından kısa sürede acısız olarak yapılmaktadır.
Göz Altı Dolgusu Nasıl Yapılır?
İlk olarak uygulama yapılacak olan bölge antiseptik solüsyon ile temizlenir. Göz çevresinde kir ve makyaj kalıntısı kalmamalıdır. Sonrasında lokal anestezi yapılır ve gözaltı bölgesinde hacim artışı sağlamak için kapalı uçlu kanüllerle dolgu malzemesi akıtılır. Göz altı dolgusunda da diğer dolgu ve botoks uygulamalarındaki çok ince uçlu iğneler kullanılır. Göz altına ve çevresine doktorun uyguladığı plan çerçevesinde ufak dolgu aşılamaları yazılır. Uygulama süresi yaklaşık 30 dakikadır. İşlem sonrasında kızarıklıkları önlemek için cildi rahatlatıcı bir krem sürülür. Daha sonra o bölgeye soğuk kompres yapılır. 15 ay kadar kalıcı olabilen uygulama sürekli yapılırsa kalıcılığı daha da artar.
Hangi Durumlarda Tercih Edilmemelidir?
Eğer göz çevresinde aktif enfeksiyon varsa o dönemde göz altı dolgusu yapılmaz. Uygulamadan üç gün önce alkol tüketimi kesilmelidir ve uygulama öncesinde kullanılan ilaçlarla alakalı doktorunuz mutlaka bilgilendirilmelidir. Eğer dolguyu yaptıracak kişi, hamileyse veya bebek emziriyorsa ışık dolgusu yaptırılması önerilmez. Aynı şekilde kişi gelişim yaşını tamamlamamışsa ışık dolgusu yaptırmamalıdır.
İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşlemden hemen sonra buz uygulaması yapılır. Uygulamadan sonraki ilk gün sıcak su banyosu yapılmaması gerekmektedir. İlk hafta aşırı gülmemeli, yüz hareketlerinden kaçınılmalı ve spor hareketlerinden uzak durulması gerekir. İlk üç gün boyunca yüksek oranda kafein içeren gıdalar ve ilaçlar alınmamalıdır, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız da doktorunuza danışmalısınız. Dolgu yapılan bölgede şiddetli ağrı olursa, cildinizde soğukluk, beyaz veya mor renk değişikliği varsa da hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.