KBB (Кulak Burun Boğaz)

Yapılandırmalı burun estetiği ameliyatı/rinoplasti nedir ?

Burun estetiği ameliyatı rinoplasti burunun yeniden şekillendirilmesi anlamına gelir. Burun 4 ana temel parçadan oluşur; kemik bölümler, orta kıkırdak çatı, burun ucu kıkırdakları ve cild. Üçgen piramid yapıda olan burnun, sadece estetik açıdan çarpıcılığı değil aynı zamanda çok önemli diğer işlevleri de mevcuttur. Solunan havayı ısıtır, nemlendirir, temizler, ses tınımızı verir ve akciğerlerimize her zaman sabit kalitede hava gönderilmesini sağlar.

Bu kadar önemli işlevleri olan burnumuzda estetik operasyonlar ne gibi değişiklere neden olur?Aslında pek çok burun estetiği operasyonlarında bu üçgen piramid daha dar ve küçük bir hale getirilmektedir. Tahmin edebileceğiniz gibi daraltılmış bu çatı içinde burunun yukarda saydığımız bu hayati işlevleri de genelde olumsuz yönde etkilenmektedir. Burun içinde yer alan septum, mukozalar, alt-orta konkalar ve diğer yapılarda da bir takım değişikler, yeniden yapılandırılmalar gerekli olmaktadır.

Uzun vadede burnun çökmemesi, bir ömür boyu güçlü bir şekilde ayakta kalması ve burun içi işlevlerin uyum içinde çalışabilmesi için, yeniden yapılandırılması adına neler yapılması gerektiğini, neleri farklı yaptığımızı anlatmaktayım. Burun aynen bir bina gibi temel fizik prensipler üzerinde ayakta durur. Binayı ayakta tutan, temelleri, kolon kirişleri, birinci kat, ikinci kat ve en üstte çatısıdır. Sadece yukardan bakıp çatıyı görmek ve çatıya yönelik girişimlerde bulunmak başlangıçta güzel görünse de aldatıcıdır, kalıcı olmamaktadır. Burun cildi bir ömür boyu alttaki yeni oluşturulan kıkırdak ve kemik bölümler üzerine daimi büzme ve ezme güçleri uygulamaktadır. Cild ne kadar kalınsa cildin büzme ve ezme gücü o kadar fazladır. Eğer yeniden yapılandırılmazsa, ameliyat edilen her burun uzun dönemde çökmektedir.

Hastanın kendi burunun içinden aldığımız kıkırdak parçalar ile her burun estetiği ameliyatında, ne olursa olsun, burnu 5 veya 8 noktadan birden destekleyip, temellerini, kolon ve kirişlerini koyup bir ömür boyu sağlam ayakta kalacak, çökmeyecek şekilde yapılandırmaktayım. Bizler burnu dışarıdan içeriye doğru değil, içeriden dışarıya doğru değerlendiriyoruz. Burunu anlamaksızın, burundan aldıklarımızı buruna geri vermeden, tekrar yapılandırmadan, sağlıklı bir burun estetiği operasyonundan bahsetmenin olanaksız olduğunu düşünmekteyim. Bu önemli konu sıklıkla atlanmakta ve üzerinde hassasiyetle durulmamaktadır. Bu yüzden yaptığımızın, sadece burun estetiği operasyonundan çok daha farklı olduğunu vurgulamak amacı ile, kendimin kullandığı adlandırmam, deyişim ile “yapılandırılmalı”burun estetiği operasyonu / rinoplasti olduğunu belirtmekteyim.

Beklendiği gibi “Yapılandırılmalı” burun estetiği operasyonları diğer burun estetiği operasyonlarına göre daha uzun süre sürmektedir. Kanaatimce önemli olanın doğal, düzgün, güçlü, bir ömür boyu ayakta kalan, elegan bir burun yaratma yönünde olmalı ve yeniden yapılandırma adına operasyon esnasında ek zaman harcamanın uzun vadede çok daha güvenilir ve yüz güldürücü sonuçlar verdiğini düşünmekteyim. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir