Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Halil Genç kolon kanserinin, dünyada ve ülkemizde en çok karşılaşılan kanser türlerinden biri olduğunun altını çizerek; “Kolon kanseri erken tanı ve tedavisinde sağ kalım oranları en yüksek olan kanser türlerinden biridir. Kolon kanserini, düzenli tarama yoluyla oluşmadan önlemek de mümkün olabilmektedir. Düzenli taramalarda çağın ilerisinde bir destek sunan ve kliniğimizde de kullanılan Cad Eye Teknolojisi ile kansere dönüşebilecek poliplerin tespiti ile erken evre tedavi mümkün olabilmektedir” diye konuştu.
Kolon Kanseri Nasıl Oluşur?
Kolon kanseri, kalın bağırsağın iç yüzeyinde kabarıklık oluşturarak büyüyen iyi huylu tümör kitleleri nedeniyle oluşabilmektedir. Bu kitleler polip olarak adlandırılır. Bağırsakta önce iyi huylu olarak oluşan bu tümörler bazen kansere dönüşebilmektedir, bu nedenle poliplerin tespit ve takibi oldukça önemlidir. Poliplerin erken evrede varlığını fark edebilmek ancak kolonoskopi ve endoskopi yoluyla mümkün olabilmektedir. Erken evrede fark edilmeyen poliplerin büyümesi kolon kanserine neden olabilmekte, kanserli hücreler vücudun farklı bölgelerine sıçrayabilmekte ve hastanın yaşam süresi kısalabilmektedir.
İstatistiklere göre kolon kanserine bağlı ölüm oranları, tüm kanser türlerine bağlı ölümler içerisinde 3. sıradadır. Buna rağmen kolon kanseri ilk evrede teşhis edildiği takdirde 5 yıllık sağ kalım oranı %90’lara varabilmektedir. Bu oran 4. evrede %10’un altına düşebilmektedir.
Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Sık görülen kolon kanseri belirtileri; karında şişlik hissi, iştah ve kilo kaybı, dışkı renginde koyulaşma, ağrılı ve/veya kanlı dışkılama, sık görülen ishal ve/veya kabız ve dışkılama sonrası bağırsağın tam boşalmadığı hissi olarak sıralanabilmektedir.
Cad Eye Yapay Zekâ Teknolojisi
Polip oluşumunu tespit etmek hekimlerin muayenelerinde kullandıkları tıbbi görüntüleme cihazları yardımıyla mümkün olabilmektedir. Hastalara bu cihazlar yardımıyla gerçekleşen endoskopi ve kolonoskopi ile teşhis konabilmektedir.
Poliplerin erken evrede tespiti gelişmiş teknolojiler kullanılmadan mümkün olmayabilmekte, normal endoskopi ve kolonoskopide polipler bazen en uzman hekimlerin dahi gözünden kaçabilmektedir. Bu gibi eksileri ortadan kaldırabilecek potansiyelde geliştirilen Cad Eye Yapay Zekâ Teknolojisi polipleri tespit ederek, ekranında haritalandırmakla kalmayıp; iyi huylu ve kötü huylu olma potansiyellerine dair veri de sunmaktadır. HD görüntü kalitesi sunan tıbbi görüntüleme cihazları ile entegre çalışabilen Cad Eye Yapay Zeka Teknolojisi, çok sayıda klinik görüntü kullanan güçlü bir süper bilgisayarla eğitilmiş olduğundan oldukça pratik bir şekilde polip tespiti yapabilmektedir. Ayrıca klinik görüntülere müdahale etmeden depolanmasını da sağlayabilmektedir.
Çağımızın en gelişmiş tıbbi görüntüleme teknolojisi olan Cad Eye, gerçek zamanlı polip tespit oranını uzman seviyesine yükseltmeyi, düz lezyonları, aynı anda çoklu polipleri ve herhangi bir diğer lezyonu tanımaya yardımcı olurken kolon kanserinin önlenmesi ve erken evrede teşhis ve tedavisi konusunda çağın ilerisinde bir destek sunmaktadır. Bu teknoloji Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Gastroenteroloji kliniğimizde kullanılmaktadır. Doktorun ekranına ilettiği görüntüleri eş zamanlı olarak kendi yapay zekâsına da ileterek polip tespiti sağlayabilen Cad Eye yapay zekâ teknolojisinin önümüzdeki dönemlerde mide kanseri ve mümkün olan başka alanlarda da erken teşhis için kullanılacağı öngörülebilmektedir.