Yağ Bezesi nasıl geçer?

Yağ Bezesi neden olur? Yağ Bezesi patlarsa ne olur? Yağ Bezesi Kanser belirtisi midir?

Yağ Bezesi neden olur?

Yağ bezesinin neden oluştuğuna dair net bilgi bulunmamaktadır. Olası yağ bezesi oluşma nedenleri şunlardır:

Yağ Bezesi nasıl geçer?

Yağ bezesi tedavisi ağırlıklı olarak cerrahi ile yapılır. Yağ bezeleri herhangi bir rahatsızlık vermedikleri sürece çıkartılmaya gerek yoktur. Ancak yağ bezenizi mutlaka bir doktora göstermelisiniz. 

Yağ Bezesi ameliyatı

Gelelim yağ bezesi nasıl geçer sorusunun yanıtına… Derinin hemen altında olan bir yağ bezesi genellikle lokal anestezi uygulanarak küçük bir ameliyatla çıkarılır. Yağ bezesi aldırma işleminin ardından küçük bir yara iziniz kalabilir. Yağ bezesinin çıkarıldıktan sonra tekrar etmesi nadir olarak görülür. Yağ bezesini çıkartmanın bir diğer yolu ise liposuction yöntemidir. Bu yöntemde doktor bir şırınga yardımıyla yağ dokusunu vücuttan dışarı alır.

5 cm’den büyük yağ bezeleri alttaki dokuya bası yaparak rahatsızlık verebilir. Bu ebattaki yağ bezeleri alınırken hastalar uyutularak operasyon yapılması gerekebilir. 
Küçük ya da büyük, alınan her yağ bezesi incelenmek üzere mutlaka  patoloji laboratuvarına gönderilir.

Yağ Bezesi nedir?

Yağ bezesi, derinin altında gelişen yağ dokularına ve onların deri üzerinde yarattığı şişkinliğe denir. Yuvarlak veya oval şekilli olurlar. Yağdan oluşan bu bezeler çoğunlukla zararsız oluşumlardır. Yavaş yavaş büyüdükleri için belli bir büyüklüğe gelene kadar fark edilmezler. Araştırmalara göre her 1000 kişiden birinde görülürler. Sıklıkla 40-60 yaşlarında ortaya çıkarlar ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla yağ bezesi oluşur.

Yağ Bezesi belirtileri

Yağ bezesi belirtileri arasında şunlar bulunur: 

Yağ Bezesi Patlarsa ne olur?

Halk arasında yağ bezelerinin patlama ihtimali oduğu düşünülerek bu durumdan çekinilir. Ancak yağ bezeleri patlayacak bir yapıda değildir. Bu hatalı bilgiye yağ bezesi ile kistin karıştırılması neden olur. Kistler patlayabilir ancak yağ bezelerinde böyle bir durum yaşanmaz.

Yağ Bezesi Kanser belirtisi midir?

Yağ bezeleri tümör olarak tanımlanırlar ancak zararsız yani iyi huyludurlar. Nadir olarak kötü huylu yağ hücreleri de görülür. Sıklıkla doktorlar elle yaptıkları muayenelerde yağ bezelerinin yapısını anlarlar. Ağrılı olması da hekimler için daha detaylı inceleme yapılmasını gerektirebilir. Ultrason, manyetik rezonans taraması ya da bilgisayarlı tomografi ile yağ bezesinin görüntüsü alınır. Bu görüntüleme sayesinde yağ bezesinin içerisindeki kan damarları daha net görünür ve bası yaptığı yerler anlaşılır.  Liposarkom denilen kötü huylu yağ hücrelerinden şüphelenildiğinde biyopsiyle bir doku örneği alınır ve kesin tanı için patoloji laboratuvarına gönderilir. 

Yağ Bezesi türleri nelerdir?

Yağ bezelerinin içerisinde sıklıkla sadece yağ bulunur. Bazı bezelerin içinde kan damarları ve başka dokular da bulunabilir. Lipom türlerinden bazıları şunlardır:

Miyelolipom: İçerisinde kan hücrelerini üreten yağ ve dokular bulunur.
Konvansiyonel: Sık görülen sıradan yağ hücreleridir. İçinde sadece beyaz renkli yağlar bulunur.
İğsi Hücreli: Yağ hücreleri uzun bir yapıya sahiptir.
Pleomorfik: İçerisinde farklı boyutlarda ve şekillerde yağ hücreleri bulunur.
Anjiyolipom: İçerisinde yağla birlikte kan damarları da vardır ve sıklıkla ağrıya neden olurlar. 
Hibernoma: Bu tipteki yağ bezesinin içerisinde beyaz değil kahverengi yağ bulunur.
Fibrolipom: Yağ ve lifli dokudan oluşan bir yapıya sahiptir.   

Yağ Bezesi oluşmadan önlenebilir mi?

Yağ bezelerinin oluşmasını engellemenin bir yolu yoktur. Ailenizde yağ bezesi olanlar varsa sizde de çıkma ihtimali ailesinde yağ bezesi olmayan insanlara göre daha yüksektir. 

Yağ Bezesi için doktora gitmenizi gerektirecek durumlar

Yağ bezenizin olduğu yerde ani ağrı oluşursa, dokunduğunuzda yeri değişmiyorsa, hızlı bir şekilde giderek büyüyorsa, sertse doktorunuza giderek bezenizi kontrol ettirmelisiniz. 

Exit mobile version