Kadın dış üreme organlarından vulva büyük ve küçük dudaklar, klitoris ve vagen girişini içeren bölgedir. Kadınlardaki kanserlerin %3’ü vulva kanseridir. Sıklıkla menopoz sonrası yıllarda ortaya çıkmaktadır. Vulva kanserinde de kronik olarak uzun döneme kaşıntılar olması ve Genital Siğil ( HPV, Kondilom ) suçlanmaktadır.
Vulva kanserlerinin büyük bir kısmı squamoz tipte kanserlerdir. Yani cildi de döşeyen çok katlı dokunun kanserleridir. Bunun dışında özel kanser tiplerinden olan Paget hastalığı, bazal hücreli kanser, ve malign melanom da vulvada görülebilir.
Vulva kanserleri lokal olarak büyüyerek çevre doku ve organlarada hasara neden olurlar. İlk önce vulvada ülser şeklinde veya tümör şeklinde ortaya çıkar. Zaman ilerledikçe vulva bölgesindeki organlara , idrar yollarına, anüse, ve vaginaya ilerler. En son aşamada lenf damarlarına ulaşarak vücuda yayılır.
ŞİKAYETLER :
Vulva cildinde eskisine nazaran sertleşme, kabarma şeklinde ortaya çıkar, çoğu kadın bu farklılaşmayı hisseder. Vulva cildinde ki renk değişikliğinin de kanser olabileceği bilinmelidir. Vulva kanserlerinin ilk bulgusu tedaviye cevap vermeyen vulva kaşıntısıdır. Uzun süreden bu yana devam etmekte olan kaşıntı için çeşitli ilaç tedavileri denenmiş ancak kaşıntı şikayeti giderilememiş kadınlarda vulva kanseri olasılığı akla getirilmelidir.
TANI :
Tüm kanserlerde olduğu gibi şüpheli bölgeden alınan örneklerin patolojik incelemesi ile tanı konur. Vulva kanserinden şüphelenildiğinde normal bir jinekolojik muayene masasında lokal anestezi altında acı hissetmeden alınacak biyopsi tanıyı koydurur.
Gözle izlenmesi çok zor olan özellikle başlangıç aşamasındaki vulva kanserlerinin tanınması ve doğru yerden biyopsi alınmasını kolaylaştırmak amacı ile kolposkop denen bir alet kullanılır. Kolposkopi ile vulva bölgesini 10-40 defa büyüterek daha iyi bir inceleme olanağı sağlar.
TEDAVİ :
Cerrahi olarak vulvanın çıkartılması temel tedavidir. Bu işleme kasık lenf bezlerinin çıkartılması da eklenebilir. Vulvanın çıkartılması seksüel fonksiyon bozukluğuna yol açmasa da lokalize hastalıklarda vulvanın hastalıklı bölgesinin çıkartılması da yapılabilir. Cerrahi sonrası radyoterapi ( Işın Tedavisi) ilerlemiş hastalıklarda kullanılmaktadır.
Vulva kanseri ameliyatlarından sonra yara açılması ve iyileşmede problemler görülebilir.