Ciltte oluşan kahverengi lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz. Ancak genç yaşlarda görülen lekelenmeler karaciğer rahatsızlıkları, çillenme ve melasma gibi hastalıkların habercisi olabilir. 50 yaş altındaki kişiler ve güneşe maruz kalmasa da ciltte kahverengi lekelere sahip olanların altta yatan nedenin belirlenmesi amacıyla doktora gitmesi önerilir. Bu tarz cilt lekelenmelere özellikle eller, yüz, bacak gibi bölgelerde daha sık rastlanılır.
Vücuttaki Kahverengi Lekeler Neden Oluşur?
- Halk arasında güneş lekesi ve karaciğer lekesi olarak da bilinen kahverengi lekeler yaş ile artış gösterir. Yaşlandıkça cilde rengini veren melanin pigmenti, cilt yüzeyinde birikmeye başlar ve cilt üzerinde kahverengi renkli alanlar oluşturur.
- Cilt, uzun süre güneşe maruz kaldığında güneşin zararlı ultra viyole ışınlarından kendini korumak amacıyla yüksek miktarda melanin (cilde rengini veren renk pigmenti) salgılar. Bu renk pigmenti cildin bazı bölgelerinde aşırı derecede birikir ve koyu renkli lekeler oluşturur. Ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruyan güneş kremleri kullanmadan güneşlenmek kahverengi leke oluşumuna neden olur.
- Gebelik döneminde artış gösteren östrojen ve progesteron gibi hormonlar, cilt renginin koyulaşmasına neden olan melanotropin adlı bir maddenin artmasına yol açar. Anne adaylarının yüz, boyun, el, meme uçları ve genital bölgelerinde kahverengi lekeler oluşur. Ancak bu durum doğumdan sonraki 1 yıl içinde kendiliğinden geçer.
- Doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçların yan etkileri de ciltte kahverengi leke oluşumuna neden olabilir.
- Kahverengi lekelenmeler genetik yatkınlığı olan kişilerde de görülebilir.
- Stres, karaciğer hastalıkları, seboreik keratoz ve hormonal bozukluklarda ciltte kahverengilere sebep olabilir.
Vücuttaki Kahverengi Lekeler Nasıl Gider?
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir. Kahverengi lekenin bulunduğu cilt bölgesine doğrudan limon suyu sürülür ve kuruduktan sonra nemli bir havlu ile silinir. Bu yöntem özellikle küçük lekeler üzerinde oldukça etkilidir. Karaciğer problemlerinden kaynaklanan kahverengi lekelenmeler için mutlaka uzman bir doktora gidilerek tedaviye başlanmalıdır. Karaciğerden kaynaklanan sorunlarda vücutta toksin maddeler ve serbest radikaller birikir. Antioksidan içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programı kahverengi leke oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Estetik olarak kişiyi rahatsız eden kahverengi lekeler için uygulanan tedavi yöntemleri arasında karbon peeling, dermapen, kimyasal peeling, PRP, mezoterapi ve lazer tedavisi gibi yöntemler yer alır. Lekelerin oluşum nedenlerine bağlı olarak dermatolog tarafından hastanın cildi incelenir ve hangi tedavi yöntemi uygulanacağına karar verilir.