Yüz yaşlanmasını hangi faktörler tetikler?
Yaşlanma doğal bir süreçtir; fakat bazı etkenler bu süreci hızlandırabilir. Sigara, alkol ve stres altında sürdürülen hayat şartları yaşlanmanın hızını tetikleyecek en önemli unsurlardır. Hormonal düzensizlikler, güneş ışınlarının olumsuz zararları, sağlıksız beslenme, iş ortamı, bazı ilaçların kullanımı ve bazı kronik hastalıklar da bu unsurlar arasında yer almaktadır.
Yüz yaşlanmasıyla birlikte neler değişir?
Yaşlanma ile yüzün iskeletinde ve yağ dokusunda meydana gelen değişimlere göz atalım.
- İskelet sistemi değişiklikleri
Yaşlanma süreci, yüzün iskelet sisteminde gözlemlenen değişimler ile başlar. Üst ve alt çenede bulunan kemik uzunluğu kısalır ve buna bağlı olarak; yüz uzunluğunda azalma görülür. Bu süreçte; yüz, çok daha kısa, geniş ve oldukça basık bir hal alır. Gözlerin bulunduğu bölge daha da belirginleşir ve çukurlar görülür. Yanaklardaki yağ dokularının sarkmasıyla, yanak kemikleri daha netleşir.
- Cilt altı yağ dokusu değişimleri
Geçen zaman, cildin yağ dokusunu azaltır. Bu azalmanın yanı sıra; yağ dokusunun yer değiştirmesi ve aşağıya doğru kayması da söz konusudur. Bu değişiklikler, alın tabanında ve alt çenede üçgen görünümlerin meydana gelmesine neden olur. Sonraki evrelerde; gözlerin çevresinde, alın bölgesinde ve yanaklarda çöküntüler oluşur. Gıdı denilen bölgeye ait yağ dokusunun aşağıya doğru sarktığı gözlemlenir.
Kısacası; derinin esneklik yapısının kaybedilmesiyle oldukça sarkık ve gevşek bir yüz görünümünün oluşması kaçınılmaz olur.
Volümetrik yüz germe (facelift) nedir?
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak; yaşlanma, kendisini en çok yüz hatlarında belli eder. Zamanla yüz bölgesinde ortaya çıkan yaşlılık belirtileri, volümetrik yüz germe yöntemi ile ortadan kaldırılabilir. Dolgu ve germe işlemlerinin birlikte uygulandığı bu yöntem sonucunda gergin ve genç görünümlü bir cilt elde edilir.
Yüz yaşlanmasını geciktiren önlemler alın!
- Yüz ve boyun bölgelerinde oluşan sarkmaların en önemli nedeni; kilo alıp vermektir. İdeal kilonuza ulaştıktan sonra bu kilonuzu korursanız bu durumun önüne geçebilirsiniz. Bunun için ise sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeniz ve düzenli olarak spor yapmanız gerekiyor.
- Yaşın ilerlemesi, diş kayıplarını beraberinde getirir. Diş kayıpları ise çene kemiğinde hacim azalmasına neden olur. Bu durumu en aza indirgemenin yolu; ağız ve diş sağlığına özen göstermektir. Düzenli aralıklarla yaptıracağınız diş muayeneleri ile bu durumu kontrol edebilirsiniz.
- Cilt, güneş ışınlarının zararlarından iyi bir şekilde korunmalıdır. Bunun için güneş koruyucu ürünleri kullanıyor olmaya özen göstermelisiniz.
- Stres içermeyen bir hayat, yaşlanmayı geciktirecek en önemli unsurlardan bir tanesidir. Stresi hayatınızdan çıkarın.
- Kesinlikle sigara ve alkol tüketilmemelidir.
- Kilonuza göre günlük su ihtiyacınızı mutlaka almalı, asla atlamamalısınız.