Dermatoloji – Cilt Hastalıkları

Vitiligo

Vitiligo vücudun bazı bölgelerinde cilt renginin beyazlaşması sonucu ortaya çıkan bir durum. Bu hastalıkta deriye renk veren melanosit adlı hücrelere vücudun kendi sistemindeki diğer hücreler saldırıyor ve yok ediyor. Bu saldırının nedeni tam olarak bilinmemekte. Yakın akrabalarda vitiligo olması vitiligo görülme olasılığını artırıyor. Ayrıca Hashimoto tiroiditi gibi otoimmün hastalığı olanlarda risk daha yüksek. Erkek ve kadınlarda aynı oranlarda görülen vitiligonun yarısından fazlasında başlangıç yaşı 20’den önce. Bulaşıcı değil, hayatı tehdit etmeyen bir durum ve genel sağlığa olumsuz etkileri yok. Ancak sosyal açıdan rahatsızlık yaratabiliyor. Bazı vitiligosu olan kişiler sosyalleşmekten kaçıyorlar, depresyona bile girebiliyorlar.

Vitiligonun farklı tipleri var. En çok görülen tipinde göz çevresi, ağız çevresi, el parmakları uçları, el bilekleri, diz ve dirseklerde beyaz renk değişiklikleri oluyor.
Zaman içinde vitiligo artabilir. Aynı kalabilir veya az sayıda kişide gerileyebilir. Hastalığın nasıl ilerleyeceğini öngörmek ve söylemek mümkün değil.

Prof. Dr. Emel Güngör

Deri renginin tekrar kazanılması ve olan vitiligonun boyutunun küçültülmesi için uygulanan tedaviler ne yazık ki çok başarılı değil. Kremler, ultraviyole ışığı tedavileri, bazı hastalarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. Hastanın yaşına, vitiligonun yerleştiği bölgeye, vücuttaki yaygınlığına göre farklı tedaviler planlanmaktadır. Genel olarak vitiligoda neler yapılmalı:

  1. Güneşten bazı tedavi şemaları haricinde genel olarak korunulmalı. Bunun için giysiler ve güneşten koruyucu kremler kullanılabilir. Vitiligo alanları güneşte daha kolay kızarır, yanar ve şiddetli güneş yanıkları vitiligo alanlarını büyütebilir. Açık tenli kişiler bronzlaşmazsa vitiligo alanları zor fark edilir, oysa bronzlaşmış deride kontrast daha belirgin hale gelir. Aynı sebeplerden dolayı solaryumdan da uzak durulmalıdır.
  2. Vitiligo alanlarını saklamak için dövme yaptırmayın. Hem vitiligonun genişlemesine hem de yeni vitiligo alanlarının oluşmasına yol açabilir.
  3. Vitiligo hakkında doğru bilgi edinin. Dermatoloji hekiminizle konuşup aklınıza takılanları açıklığa kavuşturabilir ve tedavi alıp almak istemediğinize karar verebilirsiniz. Kozmetik olarak sadece kamufle etmeyi de bir seçenek olarak düşünün.
  4. Vitiligonuzu kabullenin. Sağlığınıza bir tehdit oluşturmadığını bilmek önemli. Ayrıca bunu ayrıcalık olarak düşünenler de var. 
Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir