Kadın Hastalıkları

Vajinismus

Vajinismus hem fizyoloik hemde psikolojik bir bozukluktur.Genellikle cinsel yaşamın başlangıcında ilk cinsel deneyim denendiği anda itibaren ortaya çıkar.
Başlıca özelliği,vajinal birleşme denendiğinde vajinanaın dış 1/3 ünü oluşturan kaslarda yineleyici istemsiz kasılmaların olmasıdır.Bu kasılmaya tüm vücuttaki kasılmalar korku bacakların kapanması eşilk eder.Kadında eksiklik ve suçlululk,erkekte de eşine karşı öfke gelişmesine sebebiyet verebilir.
Vr birçok çift bir süre sonra cinsel birleşmeyi denemkten vazgeçer.
Aslında bu çift için daha iyi bir şeydir çünkü tekrarlanan denemeler ve başarısızlık çiftin birbirinden soğumasına yol açar.

Uzm. Dr.Ayşe Ekin Kara
Uzm. Dr.Ayşe Ekin Kara

Vajinismus nedir?
Hem vajina etrafında hemde tüm vücutta kasılma,endişe,korku,tiksinme ve panik hali durumudur.Hasta bacaklarını açılmasını engelleyecek şekilde kapatır ve partnerini eliyle iter.
Bu durum aslında kızlık zarlarının çok kalın veya vajinalarının aşırı ar olduğunu düşünen kadınların acı beklentisi sonucunda oluşturduğu bir kendini savunma mekanizmasıdır.Bu durum ilkel ve bednsel bir korku refleksidir.
Genellikle vajina bölgesine müdahale sona erdiğinde kaslar gevşer ve normale döner.
Normal koşullarda ise aslında vajina ilişki sırasında kendini hazırlar.Vajine esneyen,genişleyebilen ve uzayabilen bir organdır ve cinsel ilişki aslında acı ağrı yapmaz.Her organın olduğu gibi vajinanın da bir görevi vardır.Bu da penisi içeri almak ve neslin devamını sağlamaktır.
Burda kız çocuklarına daha küçükken söylenen birtakım cümleler etken olabilir.Kapat eteğini bacağın görünecek gibi söylemler,cinsellikle ilgili soru sorulduğunda azarlanıp küstürülmeleri,ve hiçbir zaman öğretilmeyen cinsel hayat ,zamanı gelip cinsel hayat başlayacağı zaman büyük bir panik ve karmaşa yaşatır.
Bu kadınlar vücutları ile barışık değillerdir.Eşleri tarafında terkedilme korkusu ve güvensizlik yaşayabilirler.

Ve vajinismuslu kadınlar orda bir duvar var ifadesini çok sık kullanırlar.
Çiftlerin bu durumun kendiliğinden düzelmesi beklentisi yaygındır.Genellikle ilk basvurulan kişi kadın doğum uzmanıdır.Bu hastaların jinekolojik muayenesi de zor veya imkansızdır.
Kişi zamanla şu duygu ve düşüncelere kapılabilir:
Duygusal tatminde azalma
Uduyma
Kendinden nefret etme
Hayal kırıklığı
Aile büyüklerinin ne zaman çocuk sahibi olacaksınız sorularına maruz kalma

Ülkemizde cinsel terapi merkezlerine başvuran kdınların en sık sorunudur vajinismus..
Tanıyı biz genelde başvuran çiftin yaşananaları anlatmasıyla koyarız.Ayrıntılı bir jinekolojik muayene ile tanının vajinismus olduğu doğrulanmalıdır çünkü cinsel ilişkide ağrı yapabilen
vulvar vestibülit
pelvik iltihabi hastalık
over kistleri
vajinal kuruluk
vajina sarkması
doğum travmaları
üriner enfeksiyonlar
ağrılı ilişkiye neden olarak vajinismus ile karışabilir.

VAJİNİSMUSUN NEDENLERİ
En sık görülen neden psikolojik kaygılardır.
1-Cinsellik kötüdür,kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken bir şeydir düşünceleri bu problemi oluşturur.
2-Bazen neden cinsel bilgi eksikliği,basit bir utanma ve cinsel duygulardaki baskılanma olabilir.
3-Bazende altta yatan neden çocukluk dönemindeki travmatik bir yaşantıdır.
4-Zayıf güçsüz anne
5-Baskıcı otoriter baba
6-Baba-kız ilişkisinde güçlükler
7-cinsel taciz,şiddet,ensest
8-olumsuz dinsel ve ahlaki şartlanmaistemeden zorla evlenme,eşini sevmeme
9-cinsel tabular,yanlış bilgiler,inanışlar
10-cinsel bilgi eksikliği-cinsel organın giriş yerinin bilinmemesi
İlginç olan bir diğer konu da vajinismus erkekleridir.Nitekim bu kişiler öfke,mutsuzluk yaşayabilir ve reddedilme hisinden dolayı eşten uzaklaşabilirler.
Erkeklerde erken boşalma ve sertleşme sorunları ortaya çıkabilir.
Vajinismus en yüz güldürücü cinsel sorunlardan biridir.
Önemli noktalardan biri de eşlerin tedaviye birlikye gelmesidir.
Tedavi planına sadık kalınmalı ve sabırlı olunmalıdır.

vajinismus türleri:
Primer Vajinismus (Birincil Vajinismus) : Hiçbir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir. Bir kez bile olmamıştır.
Sekonder Vajinismus (İkincil Vajinismus) : Daha önceden ilişki olurken geçirilmiş genital trvama varlığı sonrasında gelişen vajinismustur.
Kişinin vajinismus olduğu tanısı kesinleştikten sonra tedavi bu konuda uzman doktor veya psikologlarca gerçekleştirilir. Nedeni psikolojik olduğu için genellikle standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, tamamen kişiye özel, doktor veya uzman tarafından belirlenen terapi ve egzersizlerle yapılmaktadır. Psikolojik olmayan vajinismus problemlerinde cinsel ilişkiye imkân vermeyen yapısal nedenler cerrahi işlemler ile halledilebilir. Bu sebeple vajinismus hastalığı olan kişiler jinekolog tarafından muhakkak değerlendirilmedir. Vajinismus rahatsızlığının %90 nedeni psikojeniktir. Çoğunlukla tedavilerde davranışsal ve bilişsel yaklaşım tercih edilir. Yeni tedaviler arasında zihinsel iyileşme teknikleri (E.F.T hipnoterapi) yer almaktadır. Bilişsel yaklaşım olarak kişiye genital organları hakkında bilgi verilmesi,cinsel ilişki ile açıklayıcı bilgi verilmesi yer alabilir. Kegel egzersizleri hakkında bilgi verilerek vajinada bulunan PC kası üzerinde denetim sağlanabileceği öğretilmelidir. Bilişsel programlar aynı zamanda erkek eşler üzerinde de uygulanmalıdır. Bu konu üzerinde erkeklerde de bilgi eksikliği vardır ve cinsel ilişki sırasında bu nedenler engel olabilmektedir. Erkeklerdeki ürolojik sebeplerde vajinismus’a neden olabilir. Bu sebeple erkek eşler ile görüşme yapılmalıdır. Hastaların farklılıklar göstermesine rağmen yaygın olan birkaç tedavi yöntemi aşağıdaki gibi sınıflandırılabilinir

sadece bilgilendirme;
davranışsal tedavi;
çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik tedavi;
hipnoz ve telkin;
kişiye özel karma bir tedavi yöntemi

Evlilik dediğimiz süreç, içerisinde cinselliği ve üremeyi de kapsayan bir süreçtir. Eğer bu evliliğin içerisinde cinselliği yaşayamadığınız zaman bir süre sonra evlilik bağları zayıflamaya başlar. Başlangıçta birbirini idare eden çiftler, birbirlerine toleransla yaklaşan bu çiftler zaman içerisinde 1. etapta cinsellik boyutuna gelmemek için bir takım sorunlar çıkarılabilmektedir. Bu sorunlar; birbirinden uzaklaşmalar gün geçtikçe artarak çiftlerin birbirlerine karşı olan saygı ve sevgisini azaltır hatta bazı erkeklerin cinsellik yaşamak için dışarıya başka partnerler bulmasına da neden olabilir. Ve bir süre sonra bakarsınız ki evlilik kurumu yavaş yavaş yıpranmaya ve tükenmeye doğru gitmektedir.

Bazı çiftlerde gördüğümüz zaman hanımlar, ilk yıllarda eşlerinin çok anlayışlı olduğunu onları cinselliğe zorlamadığını söylemektedirler. Ama süreç içerisinde bu durum böyle kalmamakta partnerlerin birbirlerine karşı olan sevgisi azalarak boşanmayla sonuçlanabilmektedir.

Vajinismus, cinsel problemler içerisinde basit olarak tedavi edilebilen bir problemdir. Bu kadar basit tedavisine rağmen eğer tedavi edilmezse de kişinin hayatında çok ciddi etkileri olan kişiyi mutsuzluğa, boşanmaya ve hayattan kopmaya yönelten bir problemdir.

Çekinmeden hekime-terapiste başvurup bu probleminizi aşabilirsiniz.


Tedavi:
cınsel terapıstten randevu alarak ılk gorusmeye gelmek tedavının %50 si demektir.
vajinismus tedavi edilebilir gecıcı bır rahatsızlık
vajınısmus kadınları,tam bır ıyılesme gostereceklerı ıcın sanslılar
tedavıde hıcbır cerrahı mudahale gerekmez ılac kullanılmaz!
yapılması gerkeen tek sey cınsel terapıste ulasmak ve herseyı acıkca anlatmak,paylaşmak,ve ıyılesme arzusunun olması!!
kadın bunu yapmayı basardıgı takdırde cınsel terapıstının ona onerecegı ask oyunları adı verlen egzersızlerle kendı kendını tedavı etmesı mumkun olacaktır!
cınsel terapı programı duygusal ve fızıksel teknıklerı ıcermektedır!
tedavi planına sadık kalınmalı ve sabırla uygulanmalıdır!

Degerlendırme ve bılgılendırme
gorusme formu:ıs,yaş,anne babayla ilişki,sorunun baslangıcı,ne sekılde seyrettıgı ıle ılgılı bılgı,varsa hastalıklar,kullanılan ılaclar,madde kullanımı?
cınsel oyku alma cocukluk,ergenlık,cınsel bılgılerın nerden ogenıldıgı,flort v cınsellıge bakıs,evlılıgın seklı,cınsel ıstek duzeyı,jınekolojık oyku


bılgılendırme:kadın cınsel organları hakkında bılgılendırme

Gevşeme egzersizleri:

amac bedendekı kas gruplarını nasıl kasıp nasıl gevsetecegını ogretmek

nefes egzersızlerı:gevseme ve rahatlamaya yardımcı olma

bedenı kesfetme egzersızı:tekrarlayan dokunuşlarla zihinde vücudun bir haritasını oluşturmak,cinsel organlara dokunma tecrübesi ve hafızası kazandırmak,kadının vücudunu bilinçli olarak tanımasını cinselliğine olumlu bir şekilde bakabilmesini sağlamak

cinsel organları keşfetme egzersizi:cinsel organları kesfetmeyi,cinselliğe olumlu bakabilmeyi sağlar

masturbasyon egzersizi:zevk almak için vücudunun neresine ve nasıl dokunacağını bilmek,kendi cinsel tepkilerinin farkına varmak vebböylece cinsel,bedensel ve ruhsal çizgi dengelerinin kurulmasını sağlamak aşk kaslarının(vajen etrafındaki kasların)kesfetmek ve kasılıp gevsemesını saglamak kegel egzersızlerı:aska kaslarını guclendırmek ve bu kaslar uzerıdne bılınclı kotnrol kurmayı saglamak

duygusal okşama ve okşanma egzersizi

vajınal kulak copu ve tampon egzersızı

bıreysel parmak egzersızlerı:aşk akslarında herhangi bir vajinal girişe karşı duyarsızlaşmayı sağlamak.beden ve zihin,vajinaya girmiş bir nesnenin acı vermediğini anlamaya başladığında refkelsler yeniden programlanmaya başlayacak ve kontrol edilmesi kolaylaşacaktır. eşli parmak egzersizi:eşler arasında gelişen güven,tanışılık ve sıcaklık ilişkisinin boyutunun daha derinleşmesini sağlayacak

penıs dokundurma egzersızı

sınırlı penıs gırısı egzersızı

tam penıs gırısı egzersızı

temel prensıpler genel olarak bu sekılde olup detaylar hastadan hastaya degısebılmektedır. Çiftin degerlendırılmesı sonucunda elde dılen bılgılere gore terapı surecınde kat edılecek adımların bazen sırasını,bz suresını veya derınlıgını degıstırmek gerekebılır. Bu esneklıgı ve bıreysellıgı yeterınce gostermeden gırısılecek terapı surecı bır sure sonra cıkamza gırebılır

su yontemlere basvurmayın!!!:

  • tek seantsa cıftın muayenehandede ılıskıye sokulması
  • kızlık zarının amelıyatla alınması
  • genel anestezı altında ılıskıye gırılmesı
  • vajınaya botoks uygulanması
  • ılıskı oncesı alkol veya uyku hapı alınması
  • vajınaya buhar uygulanması
  • sıcak suya oturmak ve kas gevsetıcı ılacların kullanılması

lokal anestezı kremlerının ılıskı oncesı vajınaya uygulanması hata!!!

sorunla yuzlesmekten kacınmak ve sureklı ertelemek tedavıye karar verıldıgınde hızlı ve mucızevı yontemlerın pesınde kosmak amacımız:penısın vajınaya gırmesı degıl,huzurlu ınsan,mutlu bır evlılık ve aıle yasantısı!!!

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir