Uyku nedir? Uyku bozuklukları nedenleri?
Sağlıklı uyku NREM ve REM (Hızlı Göz Devinimli) dönemlerinin birbirini belli bir düzenle takip ettiği, yaşamımızın üçte birini kaplayan, yaşla uyku süresinin azaldığı önemli bir durumdur. Uyku Bozuklukları gündüz işlevlerdeki bozuklara yol açan, uykunun başlaması ve sürdürümü ile ilgili kalite ve süre bozukluklarıdır.
En sık uykuya dalmakta güçlük, sürdürmede bozukluk, sık uyanma ve yeniden uyumada bozukluk ve sabah çok erken uyanma ile artmış gündüz uykululuğu (kısa gündüz uykuları), dinlenirken , çalışırken, araba kullanırken yineleyen kendinden geçmeler, solunumla ilgili uyku apnesi (uyurken belli süre solunumun durması), karabasan bozukluğu, uyurgezerlik, uyku terörü ve uyku zamanlamasındaki bozukluklar ve uykuyla ilgili hareket bozuklukları olan Huzursuz Bacaklar Sendromu ve diş gıcırdatmadır. Bu rahatsızlıklarla beraber çoğunlukla yorgunluk, halsizlik, dikkat konsantrasyon ve bellek sorunları gün içerisinde oluşmaktadır.
Bir yıl süre gözlendiğinde insanların üçte biri uyku sorunu yaşamaktadır. Uykuya dalma ve sürdürme bozuklukları en sık görülenidir.Uyku bozuklukları psikiyatrik ve tıbbi nedenlerle oluşabilir. Tedavide stresörlerin kaldırılması ve anksiyete (gerginlik , kaygı) yaratan nedenlerle ilişkili tedaviler yapılır.Nedene yönelik tedaviler dışında ilaç dışı yaklaşımların en önemlisi uyku hijyeninin düzeltilmesidir. Sabah uyanınca yataktan çıkılmalıdır, aynı saate kalkılmalıdır, gece uyuyamayacağı düşüncesi ile yatış saatini değiştirmek kısa süreliğine yardım etse de yapılmamalıdır, düzenli egzersiz, yatak odası sessizliği ve uygun ısı, karanlık oda, ayak ve ellerin sıcak tutulması önemlidir, yatak odasının çalışma odası gibi kullanılmaması,yatarken aşırı egzersiz, alkol, kafeinli gıda ve içecekler kahve, çay ,çikolata , enerji içecekleri kullanılmamalıdır, gündüz vakti aşırı kestirimler yapılmamalıdır, kişi uyumaya kendisini zorlamamalı ,uyamıyorsa veya uykusu bölündü ise yatak da beklememelidir, sert veya aşırı yumuşak yatak tercih edilmemelidir. Uyku ilaçları her zaman kaliteli ve normal ritimli bir uyku sağlamayabilir .
Bunlar doktor dışında komşuların, yakınların önerisi ile kullanılmamalıdır. Hipersomnia (aşırı uykululuk),uyku apnesi huzursuz bacaklar, uyku terörü, karabasan bozukluğu gibi diğer uyku bozuklukları, ilaç tedavileri, anksiyete azaltıcı teknikler, gevşeme yöntemleri ve CPAP gibi cihazlarla ve bazen cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Yaşam konforu ve gündüz olabilecek kazalardan korunma önemlidir ve tedaviyi gerektirir.