Üriner enfeksiyon ne kadar sıklıkla görülür?

Yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte toplumda en sık görülen enfeksiyonlardan biridir. Hayatın ilk zamanında erkeklerde, sonra bayanlarda daha sık görülen bu enfeksiyonlar, hayatın her döneminde yaşam kalitesini bozan ve bazen yaşamı tehdit edebilen hastalıklardır.

Üriner enfeksiyon belirtileri nelerdir?

En sık rastlanan belirtiler idrar yapma ile ilgili belirtilerdir. Sık idrar yapma, idrar yaparken yanma, idrar yaptıktan sonra rahatlamama hissi, idrardan kan gelmesi, ağrı, ateş, genel durum bozukluğu, karın ağrısı, bulantı sıklıkla karşılaşılan belirtilerdir.

Üriner enfeksiyon tanısı nasıl konulur?

İlk olarak doktor tarafından ilk değerlendirme ve yapılacak muayenenin ardından, idrar tahlilleri, kan tahlilleri ve gerekirse görüntüleme yöntemleri ile tanı konulur. Çoğunlukla basit bir muayene ve idrar tahlili ile tanı konulabilirken bazı karmaşık durumlarda tanı koymak zorlaşabilir. Özellikle idrar kanalları ile ilişkili olmayan enfeksiyonlarda idrar tahlilleri normal olabilir.

Prof. Dr.Ahmet Hakan Haliloğlu

Üriner enfeksiyonlar neden önemlidir?

Basit üriner enfeksiyon veya “idrar yolu enfeksiyonu” yeterli ve doğru tedavi edilmediği takdirde, öncelikle böbrekleri ardından tüm vücudu tehdit eder bir hale gelebilir. Böbrekler kendisini tamir ederken doku kaybı yaşayan organlardır. Yani enfeksiyon nedeni ile zarar gören böbrek dokusu geri dönüşümsüz olarak zarar görür. Sık ve ciddi böbrek enfeksiyonları ardından böbrek hasarı ile diyalize kadar varabilen böbrek fonksiyon kayıpları yaşanabilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarında ne yapmak gerekir?

Bu enfeksiyonlardan şüphelenildiğinde mutlaka bir doktor kontrolü yapılması, gerekli tahliller ardından doktor önerisi ile ilaç kullanılması çok önemlidir. Başkalarının önerileri ile yanlış ilaçların yanlış sürelerde kullanılması, ilerleyen dönemlerde daha dirençli kronik enfeksiyonların oluşmasına neden olacaktır. Antibiyotik kullanılacak ise mutlaka antibiyogram yapılması gereklidir.

İdrar yolu enfeksiyonlarında aynı ilaçlar mı kullanılır?

Hayır. Bu konuda yapılan en sık hatalardan biri, idrar yolu enfeksiyonu nedeni ile ilaç kullanan hasta, bu ilacı hem kendisinin sonraki benzer şikayetlerinde doktora başvurmadan otomatik başlamakta hem de çevresine bu konuda bu ilacı kullanmaları konusunda önerilerde bulunmaktadır. Enfeksiyonlarda hangi ilacın kullanılması gerektiği doktor tarafından kararlaştırılmalıdır. Her enfeksiyona aynı ilaçların kullanımı, hastalıkların iyileşmemesi yanında basit bir enfeksiyonu, kronik, zor tedavi edilen bir hale getirebilir.

Çocuklarda üriner enfeksiyon görülür mü?

Evet görülür ve çocuklardaki en önemli problem; çocukların şikayetlerinin erişkinlerden farklı olabilmesi ve problemlerini anlatamamalarıdır. Bu nedenle çocuklarda basit bir karın ağrısı bile idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Henüz gelişmekte olan böbreklerini korumak çok önemli olduğundan, çocuklarda açıklanamayan huzursuzluk, karın ağrısı, kilo alamama, idrar yaparken yanma, kötü kokulu idrar, ateş gibi durumlarda mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır.

Sık tekrarlayan üriner enfeksiyonlar önemli midir?

Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları özellikle kadınlarda rastlanır. Sadece tedavi edilmesi yeterli olmayabilir. Bunların bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve enfeksiyona yatkınlık yaratan nedenlerin incelenmesi gerekmektedir. Bu inceleme sırasında idrar ve kan incelemeleri yanında ultrasonografi ile böbreklerin değerlendirilmesi ve sistoskopi ile yapılacak mesane kontrolleri gerekebilir.

İdrar yolu enfeksiyonları bulaşıcı mıdır?

Bu enfeksiyonlar genellikle normal günlük ilişkiler ile bulaşmaz. Kişisel hijyen ve enfeksiyona yatkınlık yaratan faktörler önemlidir. Bir evde idrar yolu enfeksiyonu tanısı konulan bir birey ev halkı için genellikle tehdit oluşturmaz.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmada neler önemlidir?

İdrar yolları sürekli bir idrar akımının olduğu kanallardır. Bu mekanizma idrar yollarını enfeksiyonlardan koruma mekanizmalarından biridir. Bu nedenle idrar miktarını arttırmak ve bunun en doğal yolu olan gün içerisinde yeterli su içilmesi çok önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar kadar önemlidir. İdrar pH değerini asit tarafa kaydıran meyveler (portakal, limon, mandalina vb)enfeksiyon açısında faydalıdır. Şeker hastalarının meyve tüketimi sırasında doktorlarının önerileri doğrultusunda davranmaları önemlidir. Kişisel temizlik kurallarına uyulması bu enfeksiyonların tekrarlanma oranlarını düşürür

Exit mobile version