Unutkanlık belki de alzheimer!

Unutkanlık: Kişinin hafızasında bazı bozulmaların olmasıdır. Günlük ufak tefek unutkanlıklar hemen herkeste ve her yaşta olabilir. Unutkanlık günlük hayatınızı etkilemeye başladığında bir hastalık ile ilişkili olabilir.

Unutkanlık Nedenleri:

Günlük pratikte en sık gördüğümüz unutkanlık nedeni ”dikkat dağınıklığı” dır. Yeterince dikkkatini toplayamayan, yapılan işe veya duruma konsantre olamayan kişilerde hatırlama bozuklukları gelişebilir.

Kansızlık ve vitamin eksiklikleri: Özellikle B12 ve D vitamini başta olmak üzere vitamin eksikliğinde unutkanlık görülebilir.

Troid Fonksiyon Bozuklukları: Troid (guatr) hormonlarının özellikle az çalışması ciddi unutkanlık nedenidir.

Depresyon:Pseudodemans(yalancı unutkanlık): Depresyonda olan kişilerde bazen ciddi unutkanlık görülebilir. Böyle durumlarda depresyonu tedavi etmeden unutkanlık düzelmez.

Unutkanlık ile başvuran kişilerde önce yukarıdaki nedenler araştırılır. Bu nedenlerden biri olduğu için unutkanlık varsa önce mevcut sorun giderilir.

Tüm bu incelemeler sonrasında unutkanlığa neden olacak bir bozukluk yoksa beyin görüntülemeleri ve bazı testler yapılarak mevcut unutkanlığın tipi ve derecesi belirlenir.

ALZHEİMER HASTALIĞI

Alzheimer Hastalığı, unutkalığın en sık nedenidir.

Alzheimer hastalığı gittikçe ilerleyen bir şekilde beyin tarafından düzenlenen işlevlerin yıkımına neden olan bir hastalıktır. İlk belirti genellikle ”unutkanlık” tır. Önceleri hasta unutkanlığının farkındadır ancak zaman ilerledikçe kişi çevre ile iletişim kurma yeteneğini, karar verme yeteneğini kaybeder. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez. Belleğini kaybeder. Kişiliği değişebilir, anormal davranışlar, suçlayıcı tutumlar içine girebilir.

Alzheimer Hastalığı Genetik midir?

Ailesinde Alzheimer olan birinin aile öyküsü olmayan birine göre riski 2-3 kat fazladır. Alzheimer, genellikle 65 yaş üzeri yaşlarda görülürken, genetik geçişli tipi 40-50’li yaşlardan itibaren görülebilir.

Alzheimer Hastalığı önlenebilir mi? Risk Azaltılabilir mi?

Yapılan çalışmalarda entellektüel olarak aktif kişilerin Alzheimer Hastalığına yakalanma riskinin daha az olduğu ortaya konmuştur. Yani zihni aktif tutmaya yarayan, kitap okumak, bulmaca çözmek, ezber yapmak, satranç-sudoku gibi oyunlar oynamak riski azaltmaya yardımcıdır.

Beyin damar yapısını korumakta riski azaltmak için önemlidir. Bunun için sağıklı beslenme, margarin ve katı yağlardan uzak durma, kilo kontrolü gibi önlemler alınabilir.

Ayrıca yapılan düzenli egzersizlerin riski azalttığı bilinmektedir. Yani mümkün olduğunca dengeli düzenli ve aktif bir hayat Alzheimer Hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Her nekadar yaşınız ilerledikçe Alzheimer Hastalığına yakalanma riski artsa da Alzheimer, yaşlanmanın normal bir parçası değildir. 65 yaş üzeri Alzheimer ile karşılaşma riskiniz %15-20’dir. 85 yaşından sonra ise bu oran %50 olur. Daha erken başlayan Alzheimer, nadir görülen kalıtsal bir formdan kaynaklanabilir ve 40-50 yaş gibi genç dönemlerde başlayabilir.

Alzheimer Hastalığı Tedavi Edilebilir mi? Erken Tanı Önemli midir?

Alzheimer Hastalığından şüphelenir şüphelenmez hemen bir hekime başvurmak gerekir. Hastalık teşhis edilir edilmez tedaviye başlanabilirse ilerlemenin önüne geçilebilir. Aksi takdirde hastalık giderek ilerler ve kişiyi yatağa bağımı hale getirebilir.

Exit mobile version