Burun kemiklerinin çekiç ve kesici ile kırılması işlemi günümüzde artık motor sistemleri kullanılarak yapılmaya başlandı. Bu yöntem yani ultrasonik kemik kesme ve şekillendirme yöntemidir.
Ultrasonik Rinoplasti sayesinde burun kemikleri görerek ve milimetrik ölçümler ile kesilerek kontrollü bir şekilde şekillendiriliyor. Bu yöntemle burun kemikleri arasındaki kılcal damarlara hiç zarar verilmediği için ameliyat sonrası şişlik ve morarma minimum olmakta.
Ultrasonik rinoplasti yöntemi Amerika da FDA onayı almış ve son derece güvenle kullanılmaktadır. Türkiye de yaklaşık 3 yıldır aktif olarak kullanılıyor.
Ultrasonik rinoplastinin en büyük avantajı çevre yumuşak dokulara zarar vermeden sadece kemiği kesmesi ve buna bağlı şişlik ve morluğun çok az olmasıdır.
Kemiklerin daha kontrollü kesilmesi ile burun daha zarif ve doğal hatlara sahip olabiliyor. Kalemle çizilmiş burunlar ortaya çıkıyor.
İnsanlarla yüzyüze geldiğinizde kendinizi rahat hissedemiyor veya kendiniz olamıyorsanız, karşınızdaki kişinin yüzünüzün en önemli organı olan burnunuza odaklandığını biliyor veya düşünüyorsanız, aynanın karşınıza geçtiğinizde özgüveninizin zedelendiğini hissediyorsanız veya yüzünüzü beğeniyorsanız ama burnunuzdaki ufak bir sorunun yüzünüzü gölgelediğini düşünüyorsanız, veya burnunuzda eğrilik, şekil bozukluğu var ve burnunuzun fonksiyonlu kullanımını engelliyorsa.. işte burun estetiği ameliyatları bu problemleri çözmek için yapılır.
Burun estetik olarak önemli organlardan biridir. Aynı zamanda birçok görevi vardır. Solunum sistemimizin başlangıç noktasıdır.
Koku almaya yarar. Sesimizin bize özel olmasını sağlar. İnsan vucudunun dış dünyaya açılan kapılarından biridir. Tüm bu fonksiyonlar ve estetik görüntü karşılıklı birbirleri ile etkileşim halindedir. Bu sebepten burun içi ve dışı ile birlikte bir bütün olarak ele alınması gereken bir organdır. Estetik sorunların fonksiyonel sorunlardan ayrı olduğunu ve ayrı tedavilere ihtiyacı olduğunu düşünmek yanlış olur.
Burun estetiği kötü ise genellikle fonksiyonları kötüdür. Tam tersi bir burunda nefes almayı engelleyen bir eğrilik varsa ameliyat ile bu eğrilik giderilmeden estetik bir sonuç elde etmek mümkün olmaz.
Burun estetiği ameliyatı ile yapılan işlem kıkırdak ve kemiklerin yapısını değiştirerek buruna yeniden şekil vermektir. Bunun için bazen kemikleri ve kıkırdakları azaltmak bazende tam tersine eksik yerlerini tamamlamak ve şekillerini değiştirmek gerekir.
Rinoplasti için en zor estetik ameliyattır demek abartılı olmaz. Bilim ve sanatın buluştuğu bir ameliyattır. Burun estetiği ameliyatının amacı hem fonksiyonel olarak daha iyi, hemde estetik olarak yüz ile uyumlu güzel görünen bir burun elde etmektir.
Güzel bir burun orantılı ama ben varım diyen burundur. Doğuştan güzel olan burunlara bakın hepsi de yüzde silik durmazlar, ön plandadırlar.
Estetik anlamda güzel bir burun,hangi açıdan bakılrsa bakılsın güzel duran bir burundur. Yan(profil)dan görünüm önemlidir ama yetmez önden de güzel durmalı, bu ikisi yetmez altdan da güzel durmalıdır.
Yandan güzelmiş gibi duran bir burun önden çok kötü durabilir veya önden iyi görünen bir burun yandan kötü olabilir. Maalesef bizde hep profil önemliymiş gibi gösterilir. Ön ve yan görünüm üzerinde pek durulmaz. Benim estetik burun anlayışımda karşıdan bakış büyük önem taşır. Çünkü günlük hayatta insanlar bize hep karşıdan görür, aynada da kendimizi hep önden görürüz.
Burun ameliyatından korkanlara 15 dakikalık bir işlem ile burun dolgusu uygulaması.. Burunda küçük bir kemer varsa,nefes almada probleminiz yoksa ideal bir uygulama..
Bu bilgiler ışığında, ve sayısı bini bulan vaka tecrübemle Rinoplasti için en zor estetik ameliyattır demek abartılı olmaz. Gerçekten de bilim ve sanatın buluştuğu bir ameliyattır. Bu ameliyat, tekniğin, tecrübenin ve el becerisinin en ön planda olduğu estetik ameliyatlardan biridir.
Peki bu ameliyatı kulak-burun-boğaz uzmanı mı yoksa plastik cerrah mı yapmalıdır?
Burun estetik ameliyatı yüz estetiği (Fasial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Cemiyeti üyelerinin (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery) %60 ını Kulak Burun Boğaz uzmanları oluşturmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanı bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığıdır.
Fasial plastik cerrahi KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak bütün dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Fasial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı bu sorunuzu en ideal biçimde çözümleyecektir. Önemli olan hekimin burun cerrahisindeki deneyimidir. Ancak hekiminizi seçme konusunda en doğru kararı yine siz vereceksiniz.
Burun estetiğini hangi yaşlardan sonra olabilirim?
Bu ameliyat için üst yaş sınırı yok. 70 yaşında ameliyat ettiğim hastalarım oldu. Alt yaş sınırı ise erkek ve kızlarda farklılık gösteriyor.Kızlarda 14-15 ,erkeklerde 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir.
Burun Estetiği Ameliyatı olmaya karar verdim. Ne yapmalıyım?
Burun EstetiğiAmeliyatı öncesi burnunuzun içi ve dışı, endoskopik cihazların yardımı ile detaylı bir şekilde muayene edilir. Burnunuzun dışındaki problemler sizinle beraber değerlendirilip tartışılır. Yüzünüzün 8 değişik açıdan fotoğrafı çekilir, bu pozlar ameliyatı planlamada kullanılır. Ayrıca dijital kamera ile alınan görüntüler üzerinde çalışma yapılır (imagining). Böylece ameliyat sonrası oluşacak görüntü hakkında fikir sahibi olunur.
Ameliyatlarımı genel anestezi altında ve tam donanımlı hastahanelerde yapıyorum. Ameliyat süresi hastadaki problemlerin büyüklüğüne göre değişiyor. Ameliyatlarımda detaylara önem verdiğim için ameliyat süresi çok kısa olmuyor yani ortalama 3 ila 4 saati buluyor. Bu da ameliyatlarımı biraz daha külfetli hale getirebiliyor..
Burun tıkanıklığı, deviasyon ve estetik burun ameliyatı
Bu, estetik ameliyatın en can alıcı noktalarından birisidir. Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların önemli bir bölümünde sadece şekil bozukluğu değil burun içerisinde de çeşitli problemler görülüyor. Bunların başlıcası burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki “deviasyon” denilen eğriliklerdir.
Bu yüzden estetik burun ameliyatı ve burunda tıkanıklığa sebep olan deviasyon, burun içi etleri gibi sorunların beraber ele alınması çok önemlidir. Eğer burnunuzda bir eğrilik varsa bu estetik ameliyatınız sırasında giderilmez ise ameliyat sonrası hem eğrilik hem de nefes alamama sorununuz devam edecektir. Benim için olmaz ise olmaz her iki müdahelenin, yani estetik ve fonksiyonel sorunların birlikte çözülmesidir.
Estetik Burun Ameliyatı Öncesi Hazırlık
– Bazı ilaçlar anestezi ile etkileşebilir veya yan etkileri ameliyat ile ortaya çıkabilir. Kullandığınız tüm ilaçları mutlaka doktorunuza bildirin. Özellikle aspirin ve türevi ilaçlar burun estetiği ameliyatından bir hafta önce kesilmelidir. Bayanların adetli iken bu ameliyatı olmasında bir mahsur yoktur.
– Sigara yara iyileşmesini olumsuz etkiler. Bu nedenle ameliyat öncesi olabildiğince erken bırakılması ve ameliyat sonrası da kullanılmaması önerilir.
– Ameliyat öncesi soğuk algınlığı, boğaz ağrısı hissederseniz doktorunuza başvurun.
– Ameliyat günü rahat kıyafet ile hastaneye gelin. Makyaj yapmayın. Takılarınızı evde bırakın (alyans, kolye).
– Ameliyat öncesi gece ılık duş alın, saç spreyi, jöle kullanmayın.
– Eğer ameliyat öğleden önce ise gece 24 ten sonra hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Eğer öğleden sonra ise 6 saatlik açlık süresi göz önünde bulundurularak hafif kahvaltı edilebilir.
– Ameliyat saatinden iki saat önce hastahaneye yatılması gerekli tetkiklerin yapılması(labaratuar ve görüntüleme) ve anestezi doktorunuz tarafından değerlendirme için gereklidir. Ameliyat sonrası 1 gün boyunca refakatçi ihtiyacınız olacaktır.
Badem, taze ve kuru üzüm, elma, kayısı, kiraz, şeftali, erik, domates ve salatalık gibi salisilik asit içerip aspirin benzeri etki yapan gıdaları mümkünse burun estetiği ameliyatından kısa bir süre önce almamanızı öneririm. Çünkü bu gıdalar nadiren de olsa kanamayı artırabiliyor.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Bakım
• Burun estetiği ameliyatı sonrası 4 gün uyurken ve dinlenirken baş yüksek pozisyonda (iki yastık) yatılmalıdır.
• En az iki gün göz çevresine 15 dakika aralıklarla buz tatbiki yüzünüzde oluşacak morluk ve şişlikleri azaltacaktır. Buz uygulaması sırasında alçı korunmalıdır.
• Ameliyattan hemen sonra şişlik ve morluk çok olmamasına rağmen, takip eden 2. ve 3. günlerde şişlik ve morluk artabilir. Endişeye kapılmayın. Sonrasında hızla bu şikayetleriniz azalacaktır.
• Rinoplasti (Burun estetiği ameliyatı) sonrası ağrı çok sık rastlanılan bir şikayet değildir. Eğer ağrınız olursa, size verilen reçetedeki ağrı kesiciyi 3 saatte bir alabilirsiniz. Eğer ağrınız yok ise ağrı kesici kullanmayın.
• Eğer burun tamponu kullanılmış ise tampona ait nezle benzeri şikayetler olabilir. Tamponunuz alındıktan sonra bu şikayetiniz geçecektir.
• Burunda tampon 1 – 3 gün kalabilir. Tampon alma ağrısız bir işlemdir. Ameliyat sonrası beslenme aşağıda tarif edildiği şekilde olmalıdır;
• 4 gün katı, kuru ve sıcak yiyeceklerden sakının.
• Sulu, yumuşak, fazla çiğneme hareketi gerektirmeyen ılık veya soğuk gıdaları tercih edin.
• İlk 4 gün aşırı mimikten ( ıkınma, gülme, ağlama, bağırma, esneme gibi) sakının.
• İki, dört gün burundan kanlı sızma seklinde akıntınız olabilir. Sızıntıyı zaman, zaman dokunma tarzında silebilirsiniz. Silerken zorlamayın, örselemeyin.
• Üç hafta sümkürmek ve hapşırmaktan sakının.
• Ameliyat sonrası ikinci gün ılık duş alabilirsiniz. Alçınız özel olduğu için ıslanabilir.
• İlk dört gün burun deliklerinde oluşacak kabuklanmayı önlemek için günde 3 – 4 kez kulak temizlik çöpünün pamuklu kısmı oksijenli suya batırılarak burnun içi temizlenebilir. Pamuklu kısımdan fazlasını burna sokmayın.
• Üç hafta boyunca aşırı fiziksel aktivitelerden (yüzme, aerobik, jogging, bisiklet vs) sakının.
• Altı hafta burnunuzu darbeden kuruyun.
• İlk 4 hafta gözlük kullanmayın. Ameliyat sonrası burun cildiniz güneş ışığına karşı hassastır. Bu nedenle 8 hafta burnunuzu güneşten koruyun (solarium, güneşlenme). Uzun süreli güneşte kalmak gerektiğinde güneş koruyucu faktör (SPF-28) içeren kremler kullanılabilir.