Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa “Estetik Morfoloji ve Materyal” dersini başlattı. Diş Hekimliği Fakültesi’nde verilmeye başlanan dersin önemine işaret eden Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, üniversite olarak bu konuda öncü olduklarını söyledi. Diş yapmanın bir tasarım olduğunu aktaran Prof. Dr. Emine Berika İpekbayrak, diş hekimliği eğitiminde sanatın önemli bir yeri olduğunu belirterek “Bu eğitim hastayla ilişki ve empati kurulmasında yararlı olacak” dedi. Prof. Dr. İpekbayrak, “Serbest tasarımda hayalimizdeki heykeli içimizden gelen duygularla yapabilir, gerçek üstü forma sokabiliriz. Fakat diş tasarımı bu şekilde yapılamaz. Bu alanda birtakım normlar var. O normları teorik olarak işledikten sonra uygulama eğitimi vererek dersi pekiştiriyoruz.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, verdiği eğitim ve derslerle diş hekimliği eğitiminde öncü olmayı hedefliyor. Türkiye’de ilk kez “Estetik Morfoloji ve Materyal” dersi verilmeye başlandı.
Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz: “Diş morfolojisini öğrenmek heykel yapmak gibidir”
Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, Türkiye’de bir ilki başlatarak Estetik Morfoloji ve Materyal dersini verdiklerini, bu konuda öncülük etmekten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
Klasik alışılmış eğitim sisteminin dışına çıkılması gerektiğine değinen Prof. Dr. Bellaz, “Dersin müfredatı geçmişten gelen hocaların vizyonuyla ortaya kondu. Bu alanı tek bir ders olarak değerlendirmek doğru olmaz. Çünkü bu ders sanat alanında yalnızca küçük bir parçayı oluşturuyor. Diş hekimliği çok uzun yıllardır aynı sistematikle veriliyor. Klasik eğitim anlayışı günümüzde yeterli değil. Çağdaş akımların takip edilmesi, görsel üç boyutlu algılama ve uzamsallığı görme ile bunun motiveyle gelişmesi alanında ciddi eksikler var. Sanat alanında büyük bir eksiği dolduracak olan bu dersin amacı, öğrencilere hobi edindirmek değil. Asıl hedef sanatın diş hekimliği açısından kullanılması, üç boyut ve uzamsal boyutların algılanması ile motive yeteneğinin gelişmesidir. Dersi sanat alanında uzman heykeltıraş kökenli hocalarımızın iş birliğiyle yürütmeyi planlıyoruz. Çünkü diş morfolojisini öğrenmek heykel yapmak gibidir.” dedi.
Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz: “Kurul dersi olarak tıp fakültesi ile aynı dersi alacaklar”
Diş Hekimliği öğrencilerinin kurul dersi aldıklarında tedaviyi daha başarılı bir şekilde uygulayacaklarını aktaran Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Diş hekimlerinin birer hekim olarak hastalara karşı ciddi sorumlulukları var. Fakat 21. Yüzyıl gibi modern bir çağda etik açıdan Orta Çağı yaşadığımızı söyleyebilirim. Bu sebeple etik değerlerin yükselmesi ve uygulanması gerekiyor. Bu alandaki açığı kapatmak amacıyla Etik ve Deontoloji dersini uygulamaya koyduk. Ayrıca öğrencilerimiz Tıp Fakültesinin aldığı bütün kurul derslerini Diş Hekimliği olarak birebir alıyor. Bu eğitimler alınmazsa hekimlik alanında eksiklikler ortaya çıkıyor. Öğrencilerimiz bu eğitimler ışığında klinikte tedaviye başladıklarında daha iyi tedavi metotları ortaya koyacaklardır.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Emine Berika İpekbayrak: “İlk kez çamurla çalışmalar yaptık”
Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Berika İpekbayrak, öğrenciler üzerindeki gözlemlerinden ve morfoloji dersinden bahsederek; “Bu alanda yapılan çalışmalarda genelde bir diş, sabunu yontarak ortaya konuyor. Fakat biz ilk kez çamurla çalışmalar yaptık. Derslerde morfoloji uygulamasını bizzat yaptırıyorum. Fakat bu noktada öğrencilerime serbest tasarım ve diş tasarımı arasındaki farkı hatırlatmam gerekiyor. Çünkü serbest tasarımda hayalimizdeki heykeli içimizden gelen duygularla yapabiliriz, gerçek üstü forma da sokabiliriz fakat diş öyle değildir. Hayalimdeki dişi yapma gibi bir ihtimalimiz yok çünkü bu alanda birtakım normlar var. O normları teorik olarak işledikten sonra uygulama eğitimi de veriyoruz. Özellikle üç boyutlu çalışırken objeyi her yönüyle incelemeleri gerektiği için dikkat etmeyi, bakmak ve görmek arasındaki farkı öğrenecekler. Şu ana kadar yaptığımız çalışmaların tamamı oldukça başarılı sonuçlandı.” dedi.
Prof. Dr. Emine Berika İpekbayrak: “Bu eğitim hastayla ilişki ve empati kurulmasında yararlı olacak”
Diş Hekimliği öğrencilerine sanatın gerekliliği konusunda eğitimler veren Prof. Dr. Emine Berika İpekbayrak, “Modern sanat insanların çoğu tarafından anlaşılamayan bir sanat türü. Bunun sebebi, genelde sanatla ilgili herhangi bir alt yapının olmaması. Fakat bu eğitimden sonra öğrencilerimiz ritim, form, denge, hacim, boşluk, ışık, gölge, yerleştirme, desen gibi alanlarda bilgi sahibi olacak. Bu dersten sonra sanat eserlerini anlamlandırmak kolaylaşacak ve bu alana ilgileri artacak. İnsanlar yurt dışı ziyaretlerinde genelde müze değil mağaza geziyor. Fakat bu dersin kattığı farkındalık sayesinde müzeye gitmek, bir sanat galerisini veya kentin arkeolojik alanlarını keşfetmek daha cazip bir hale gelecek. Diğer taraftan farklı düşünmeyi geliştireceği için hastayla olan ilişki ve empatide çok büyük yararı olacak.” şeklinde konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri de “Estetik Morfoloji ve Materyal” dersi hakkında düşüncelerini anlattı.
Furkan Efe Kaya: “Bu ders sayesinde mükemmel tedaviye daha kolay ulaşacağız”
Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1. Sınıf öğrencilerinden Furkan Efe Kaya, dersin bakış açısını değiştirdiğini aktararak; “Üsküdar Üniversitesi’nde eğitime başlayana kadar sanat alanında herhangi bir eğitim almadım. Burada bu eğitimin alınacağı söylendiğinde etkili olup olmayacağı hakkında bazı kuşkularım vardı ama ilk derse girdikten sonra fark ettim ki aslında çok iyi düşünülmüş bir şey. İleride diş yaparken ve diş hekimliğinde çalışırken detaylara dikkatli bakmayı ve ayrıntıya dikkat ederek yaptığımızda aslında mükemmelliğe daha çok yaklaşacağımı fark ettim. Bunun çok yararlı olduğunu düşünüyorum böylelikle de bizim dişlere ve hayata dair farklı bir yönden bakış açısına kavuşmamızı da sağlıyor. Belki daha önce düşünemediğimiz şekilde düşünüp daha önce yapamadığımız şekilde daha güzel işler yapacağız. Bu sebeple emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Buket Selvi: “Bu ders sebebiyle Üsküdar Üniversitesi’ni tercih ettim”
Diş Hekimliği 1. Sınıf öğrencilerinden Buket Selvi, “Bir sanat eğitimi alınacağı bize tercih günlerinde söylenmişti. Bu sebeple özellikle Üsküdar Üniversitesi’ni tercih ettim. Diş Hekimliğinde sanatın el becerisinin çok önemli olduğunu ve bu dersin estetik katkı sağlayarak bu alanda bir adım öne taşıyacağını düşünerek tercihte bulundum.” şeklinde konuştu.