Tüp Bebekte Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanmaktadır?

IVF (In-vitro Fertilization):

Bu tedavi başlangıçtan bu yana kullanılan bir yöntemdir. Toplanan yumurtalar özel yöntemlerle hazırlanmış belli sayıdaki sperm hücresi ile özel kültür sıvıları içinde bir araya konularak anne vücut ortamına benzeyen cihazlarda bekletilerek döllenme işlemi gözlenmektedir.

ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection):

Doç. Dr. Cihangir Çakıcı

Çocuk sahibi olma şansı olamayan birçok infertil çifte oldukça yüksek gebelik şansı sağlayan bu yöntemde, özel bir mikroskop ve mikromanipulator denilen aletler yardımı ile çok ince bir iğne içine alınan tek bir sperm hücresi (erkek üreme hücresi) yumurtanın direkt olarak içine enjekte edilir.

Böylece sperm sayısı çok düşük, sperm hareketleri yetersiz, sperm şekli bozuk olan infertil erkekler çocuk sahibi alabilme şansını yakalamaktır. Sperm analizinde hiç sperm hücresi olmayan erkekler de eğer testislerinde (yumurtalık) cerrahi girişimle (TESE) hücre bulunursa mikroenjeksiyon – ICSI ile çocuk sahibi olabilme şansına sahiptirler.

IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection):

Klasik ICSI’de 200-400 kat bir büyütme ile mikroskop altında hareketli spermler arasından şekil olarak en düzgün olanlarının seçilmesine imkan vermektedir. Ancak bu büyütmede seçilen spermin döllenme, embryo gelişimi ve gebelik için çok önemli olan anomalilerin tanımlanması yeterince başarılı olamamaktadır. IMSI sistemi spermlerin daha yüksek büyütme (özel objektif ve optikler) kullanılarak (6600 – 7200 kat) normal yapıya sahip spermlerin seçilerek mikroenjeksiyon kullanması prensibine dayanan yöntemdir. Bu yöntem özellikle spermde yer alan yapısal problemler nedeni ile tekrarlayan başarısız tedavi sürecinden geçen çiftlerde faydalı olabileceğine dair bilimsel araştırmalar mevcuttur. IMSI sistemi blastosist evresine ulaşabilecekiyi embryoların gelişimine de imkan vermesi yönünden bu alandaki yeni ve önemli gelişmelerden birisidir.

IVM (In-vitro Maturation):

Tekrarlayan şekilde düşük yumurta kalitesi elde edilmiş hastalarda tedavi amacı ile geliştirilen en son yaklaşım yumurta hücrelerinin henüz olgunlaşmamış iken alınması ve laboratuar ortamında büyütülmesi işlemine IVM – invitro maturasyon denilmektedir. Bu yaklaşım yumurtaların kadından hormonla uyarılmadan alınmasını takiben laboratuarda büyütülmesi ve embryo oluşturmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Böylece hem dışardan alınan hormonlara karşı aşırı bir duyarlılık gösteren hastalarda hormona bağlı riskler ve embryo kalitesizliği problemi ortadan kaldırabiliyor, hem de yumurtalar daha sağlıklı ve fizyoljoik bir ortamda büyütülerek daha kaliteli embryo elde edilebiliyor.

Exit mobile version