Embriyolog Abdullah Arslan, genetik tarama desteği ile yapılan tüp bebek tedavileri hakkında açıklamalarda bulundu. “Tüp bebek tedavisi sadece çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere uygulanmaz” diyen Arslan şöyle devam etti; ”Daha önce sağlıklı gebelik geçirememiş, anne yada babası tarafından taşıyıcı hastalık öyküsü olan, iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybı yaşayan anne baba adayları da tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabilmektedirler. Yine çevremizde çok sık karşılaştığımız ilik nakli bekleyen çocukları görmekteyiz, bu çocukların aileleri ilik bağışı için uygun genetiğe sahip “ilaç kardeş” dünyaya getirip hasta çocuklarının iyileşmesini sağlayabilmektedirler. Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz ki tüp bebek tedavileri genetik hastalıkların geçişini önleyen hem de tedavi amaçlı uygulanan bir yöntem olarak hizmet vermektedir.”dedi.
Nasıl yapılır ?
Tüp bebek tedavisinde genetik tarama iki şekilde ilerler. Bunlardan ilki anne baba adayları kendilerinde var olan taşıyıcı yada hasta oldukları genetik problemi bilip tüp bebek merkezine başvurduklarında tanısı konulmuş bu hastalığa yönelik taramaya öncelik verilir. Normal tüp bebek tedavisi protokolü başlatılan çiftlerden elde edilen embriyolardan üçüncü yada beşinci gün yapılan biyopsi işlemi ile alınan hücreler tanısı daha önce konulmuş olan hastalığın varlığı açısından taranır. Hasta yada taşıyıcı olmadığı tespit edilen embriyolar anneye transfer edilir. Böylelikle anne yada babanın sahip oldukları hastalıktan arınmış sağlıklı bir bebek dünyaya gelir diyen Embriyolog Abdullah Arslan sözlerine şöyle devam etti; “bir diğer yaklaşım ise tekrarlayan gebelik kayıpları veya tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri olan çiftler tüp bebek protokolü ile işleme alınır. Olası düşük, biyokimyasal gebelik ya da başarısız sonuca yol açacak genetik rahatsızlıklar açısından incelenir. Bu incelemelerde 23 çift kromozomun hepsi ve cinsiyet kromozomlarından geçen genetik hastalıklar taranarak sağlıklı ve transfere uygun embriyolar anne adayına transfer edilip sağlıklı doğum yapacağı bir gebelik elde edilmeye çalışılır” dedi.
Yapılan işlem embriyoya zarar verir mi ?
Tüp bebek tedavisine gelen çiftlerimizin bize en sık sordukları soruların başında yapılacak olan biyopsi işleminin embriyoya zarar verip vermediği geliyor. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki uzman embriyologlar tarafından ve protokollere uygun yapılan biyopsi işlemleri embriyoya zarar vermez. Genetik taramanın sonucu gelene kadar embriyoların dondurularak saklanması ve transfer zamanı çözülmeleri de yine uzman embriyologlar tarafından yapılan bu işlemler de embriyoya zarar vermez.
Kaç embriyo genetik açıdan incelenebiliyor ?
Genetik inceleme yapılacak embriyolar için bir alt sayı sınırı bulunmamaktadır. Sadece bir embriyo olduğu zaman da daha fazla olduğu durumlarda da genetik inceleme yapılabilmektedir. Fakat ne kadar çok embriyoya genetik tarama yapılırsa normal embriyoya ulaşma ihtimalimiz o kadar artmaktadır. Kimi zaman embriyo sayısı az olan hastalarımızın embriyoları havuz yöntemi ile biriktirilip ardından topluca genetik tarama işlemi yapılabilmektedir.