TSH yüksek ve serbest T4 düşüklüğü durumuna hipotiroidi olarak adlandırılır. TSH hormonun yüksek olması birçok sebepten dolayı olabilir.
En sık sebepleri Haşimoto Hastalığı (kronik otoimmün tiroidit) ve iyot eksikliğidir.
Haşimoto hastalığında TSH yüksekliği ile beraber anti TPO veya Anti Tg antikorları yüksek saptanır. Ultarsonografik incelemede ise tiroid bezinin hasarlı olarak izlendiği saptanır. İyot eksikliğinde ise tiroid otoantikorları negatif, TSH yüksek ve ultrasonografik olarak tiroid bezi büyük saptanabilir. Ayrıca idrarda iyot atılımın çok düşük olduğu gözlenir.
Hipotirodi olan kadınlarda hipotirodinin diğer semptom ve bulguları yanı sıra adet döngüsünde de sorunlar saptanır. Bu kişiler sık adet görebildikleri gibi adetleri de kesilebilir. Özellikle hipotiroidi ile birlikte prolaktin hormonu da yüksek saptanabilir. Prolaktinin yüksek olması da adet döngüsünde sorunlara yol açabilir.
Bu yüzden hipotiroidi olan kadınlara yani TSH hormonu yüksek olan kadınlarda gebe kalmakta zorluk yaşayabilir. Ancak bu hastalıklar tedavi edilince adet döngüsü normale gelir gelmez başka bir patoloji yoksa bu kadınların gebelik sorunu düzelir.
Gebe kalmakta zorluk yaşayan her kadında TSH, sT4, anti-TPO ve anti-Tg bakılmalıdır. Yapılan çalışmalarda gebelik öncesi ideal TSH değerinin 2,5 altında olması gebelik gerçekleşmesini kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Özellikle antikoru yüksek olan kişilerde TSH normale yakın bile olsa gebelik sorunu yaşayanlarda ilaç tedavisi ile gebelik kolaylaştığı gösterilmiştir. Gebelik öncesinde ilaç başlanan hastalar gebelik boyunca da tiroid ilacını kullanması gerekmektedir.
Ayrıca ailesinde haşimoto öyküsü olan veya tekrarlayan düşük öyküsü olan her kadın da gebelik istiyor ise mutlaka TSH, sT4, anti-TPO ve anti-Tg testlerini yaptırmalı, idrarda iyot alımına bakarak iyot eksikliği varlığı araştırılmalıdır. Özellikle Türkiye’nin iyot eksikliği açısından endemik yani çok yaygın olduğu unutulmamalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.