Üroloji

Testis kanseri nasıl anlaşılır, nasıl tedavi edilir

15-35 yaş grubu erkeklerde en sık karşılaşılan kötü huylu tümörlerin başında gelen testis tümörü, erkekte meydana gelen tüm kanser çeşitleri içerisinde %1-2 oranındadır. Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan etmenler araştırıldığında hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkili olduğu görülmüştür. Testis kanserine yol açan bu faktörler içerisinde en büyük rolü inmemiş testis hastalığı oynar ve bu kanser ile karşı karşıya kalan hastaların yaklaşık %10’unda inmemiş testis hastalığının görüldüğü söylenebilir. Erken yaşlarda tedavi edilebilen bu hastalık cerrahi bir operasyonla düzeltilse dahi hastanın ilerleyen yaşlarda kötü huylu tümör ile karşı karşıya kalma olasılığı değişmez. İnmemiş testis hastalığı bulunan bireylerde testis kanseri meydana gelme riskinin 5-15 kat artış gösterdiği bilinmeli ve çocukluk çağından itibaren mutlaka düzenli olarak kontrol edilmelidir. 

Testis kanseri belirtileri nelerdir? 

  • Dokunma ile hissedilen ve genellikle ağrısız seyreden kitle veya şişlik, testis kanseri ile birlikte ortaya çıkan ilk belirtilerden biridir. Ancak bazı durumlarda ağrı da meydana gelebilir. 
  • Hastaların %30-40’ında karın alt bölgesinde, anal bölgede veya testis keselerinde hafif sızlama ya da ağırlık hissi ortaya çıkabilir. 
  • Testis kanseri ile karşılaşmış olan hastaların yaklaşık %10’unda testis içi kanama veya tümöre bağlı testis enfeksiyonu gelişir. Bu durum hastada çok şiddetli seyreden ve hızla artan bir akut ağrı şikayetine neden olur. 
  • Meydana gelen diğer belirtiler, hastalığın yayılım oranına ve yayılmış olduğu vücut dokularına göre değişiklik gösterir. Örneğin; hastaların %10’unda tümör lenf sistemine yayılır ve boyun bölgesinde kitle gelişmesine neden olur. 

Bu belirtilerden herhangi birinin gözlenmesi durumunda mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalı ve kesin tanı detaylı muayene ve tetkikler sonucunda koyulmalıdır. 

Testis kanseri evreleri nelerdir? 

  • Evre A: Tümörün testislerde sınırlı olduğu ve vücudun herhangi bir yerine yayılım göstermediği kanser evresidir. 
  • Evre B: Bu evrede tümör, karın zarının arkasında yer alan lenf nodlarına yayılım gösterir. 
  • Evre C: Tümörün, karın zarı üzerine ya da akciğer, karaciğer, beyin, kemik gibi dokulara yayılım gösterdiği bu evre hastalığın son evresi olarak adlandırılır ve ölüm oranı %59’lara kadar çıkabilir. 

Testis kanseri nasıl tedavi edilir?

  • A ve B evreleri için cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olmak üzere üç farklı tedavi yöntemi uygulanır. Cerrahi tedavinin temeli testislerde meydana gelen kanser hücrelerinin ameliyathane ortamında çıkarılmasıdır. Radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları ile bazı durumlarda cerrahi tedavi sonrasında tercih edilir. 
  • C evresindeki testis kanserlerinin tedavisinde ilk tercih genellikle kombine kemoterapi uygulaması olur. Yeterli doz uygulandıktan sonra yapılan muayenelerde tümör kalıntısı saptanırsa kemoterapiden sonra cerrahi tedavi yöntemi de uygulanabilir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir