Tekrarlayan düşük ardarda iki kez veya hayatının herhangi bir döneminde toplam üç kez düşük yani 20 haftanın altında gebelik kaybı olması durumudur. her yıl yaklaşık 500bin kadını etkileyen bir durumdur ve hem aile için hem de klinisyen için yıpratıcı bir durumdur.
Sebebleri:
- ileri anne baba yaşı
- anatomik nedenler (kalıtımsal uterin anomaliler gibi veya edinsel geçirilmiş enfeksiyona veya cerrahi işlemlere bağlı yapışıklık polip myom tubal tıkanıklık gibi)
- genetik rahatsızlıklar ( monozomi,trizomi,,translokasyonlar)
- hormonal bozukluklar(diabet, tiroid hastalıkları,süt hormonu yüksekliği gibi)
- enfeksiyonlar( üriner ve vaginal enfeksiyonlar,TORCH GRUBU ENFEKSİYONLAR)
- Çevresel faktörler( sigara alkol tüketimi ,aşırı kafein alımı ,radyasyon )
- immunulojik rahatsızlıklar yani koagülasyon pıhtılaşma bozuklukları)
- psikolojik nedenler
TANI:
tekrarlayan düşüğü olan hasta eşi ile beraber hamile olmadığı dönemde önce adetli iken kadın doğuma başvurmalı gerekli muayene yapıldıktan sonra hormon testlerine baktırmalıdır. sonrasında adet bitiminde smear ve kültür testleri yapılmalı. yine yapılan muayenede şüphelenilme durmunda anatomik nedene yönelik HSG dediğimiz rahim filmi çekilip rahimde herhangi bir oluşum veya tüplerde bir tıkanıklık olup olmadığına bakılabilir. yine histereskopi dediğimiz kamera ile rahim içine bakılabilir. yine enfeksiyonlar bazı vitamindüzeyleri ve düşüğün gerçekleştiği döneme göre kanda pıhtılaşma faktörleri ile ilgili trombofili testleri yapılabilir.
TEDAVİ.
Sebebe yönelik tedavi yapılır. yani sebep anatomikse operasyon, hormonalse hormonal tedaviler, enfeksiyonsa ona yönelik tedaviler vitamin eksikliği ise eksik vitaminlerin yerine konması, pıhtılaşma ise de bir takım düşük moleküler ağırlıklı preparatların veya 80-100 MG ASA kullanılmasıdır.