Havuz ve denize sık girilen, su sporlarının yoğun yapıldığı yaz mevsimi dış kulak yolu hastalıklarına davet çıkarabiliyor. Sık su teması ile dış kulak yolunda oluşan nemli ortam, enfeksiyonlara zemin hazırlar. Özellikle dış kulak yolunda yoğun salgı veya deri döküntüsü bulunan kişiler kulakların nemlenmesi açısından risk altında. Dış kulak yolunun parmakla, havluyla, kulak çubuklarıyla veya sivri nesnelerle temizlenmeye çalışılması da enfeksiyona yakalanma ihtimalini arttırıyor.
Dış kulak yolu enfeksiyonları su sporları ile ilgilenenlerde ve yüzücülerde sık görülmektedir. Bu yüzden bu hastalığa “yüzücü kulağı” deniyor. Ancak havuz ve denize yoğun girilen tatil dönemlerinde bir çok kişi de `yüzücü kulağı`ndan muzdarip oluyor. Kulak kiri de denilen kulak salgısının yoğun olması suyu sünger gibi emerek dış kulak yolunda nemin hapsolmasına ve enfeksiyonun gelişmesine zemin hazırlıyor. Havuzların dezenfeksiyonunun yeterli olmaması, kalabalık havuzlar enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırıyor. Şeker hastaları, işitme cihazı kullanan kişiler, dış kulak yolu cildinde egzeması olanlar yüzücü kulağı açısından daha yüksek risk altında.
Dış kulak yolu enfeksiyonunda başlangıçta sadece kulak kaşıntısı ve kulakta dolgunluk hissi vardır, ardından giderek şiddetlenen bir ağrı başlar. Kulak kepçesine dokunmakla veya üzerine yatmakla kulak ağrısı belirginleşir. Ardından kulağın şişmesi veya kulak akıntısı ortaya çıkar.
Doktora mutlaka başvurulması gereken bu enfeksiyonda öncelikle dış kulak yolundaki kulak kiri ve iltihabi kalıntıları temizleriz. Ardından enfeksiyon için kulak damlaları ile tedaviye başlarız. Dış kulak yolu şişliğinin yoğun olduğu durumlarda damlaların dış kulak yoluna daha rahat ulaşıp emilmesini kolaylaştırmak için dış kulak yoluna fitil şeklinde tampon koymamız gerekebilir. Enfeksiyonun yoğun olduğu durumlarda ağızdan antibiyotik tedavisi de başlayabiliyoruz.
‘Yüzücü Kulağı”ndan Nasıl Korunabilirsiniz?
Yaz ve havuz mevsimine girerken, özellikle tatile çıkmadan önce dış kulak yolunda yoğun olan kulak kirinin alınması önerilir. Kulak kirini canınız yanmadan aspiratör veya küretle kolaylıkla alıyoruz. Özellikle dış kulak yolunda egzeması olan hastaların tatil öncesi tedavilerinin düzenlenmesi önemlidir. Suyla temas sonrası kulağı kaşımamak, kulakla oynamamak, parmakla veya havluyla kulağı travmatize etmemek gerekir.
Kulak zarınızın normal olması halinde kulak burun boğaz doktorunuz yüzme sonrası bazı kulak damlalarını kullanmazını önerebilir. Basit alkol damla veya beyaz sirke de bu amaçla kullanılabilir. Ancak damla kullanımı konusunda mutlaka doktorunuzla konuşunuz.
Suyla temas sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veya kulağınızın nemli kaldığını hissederseniz, bu kulağınız yukarıda kalacak şekilde başınızı eğiniz ve kulak kepçenizi yukarı ve geriye doğru çekerek damlalarınızı damlatınız. Damlaların kulak içerisine gittiğinden emin olunuz, ardından kulağınızın kurumasına yardımcı olmak için o kulağınızı aşağı yönde çeviriniz.
Eğer dış kulak yolu enfeksiyonu sık tekrar ediyorsa, kulağınızı sudan korumak için vazelinli pamuk veya silikonlu tıkaç kullanılması önerilebilir.
Kulak zarı delik, önceden hasar görmüş veya kulak ameliyatı geçirmiş kişiler veya kulağın iltihaplı olması halinde yüzmeden ve kulak damlası kullanmadan önce kulak burun boğaz doktoruna danışmanız elzemdir.