Tamponsuz ve ağrısız burun ameliyatı

Burunda deviasyon (kıkırdak, kemik eğriliği ) ameliyatlarında kullanılan burun tamponu korkusu ve kâbusu nedeniyle, pek çok kişi ameliyattan kaçmaktadır. Bu da sağlıklarına kavuşmalarını geciktirmektedir. Artık günümüzde bu kâbus ortadan kalkmıştır. Ameliyat sonrası sıkıntılar minimuma inmiştir. Ameliyat ağrısı yoktur, tampon sıkıntısı yoktur. Burun ameliyatlarımda uyguladığımız bu yeni yöntemler hastalarımızı memnun etmekte, bir hekim olarak hastalarımızın bu dönemde sıkıntı çekmemesi bizi de mutlu etmektedir.

Burunda deviasyon (kıkırdak, kemik eğriliği ) ameliyatları sonrasında burun içinde tampon kullanılmasının amacı, ameliyat esnasında birbirlerinden ayrılan dokuları sıkıştırarak bası oluşturup birbirleriyle yapışmalarını sağlamaktır.

Burun ameliyatlarında burun içine yerleştirilen ve burunu tıkayan türden tampon çeşitleri, hastaların ameliyat sonrası iyileşme dönemlerinin sıkıntılı ve problemli geçirmelerine neden olmaktadır. Bu tür tamponlar burnu tıkayarak kişide gözyaşı kanal tıkanıklığına neden olur. Gözlerde sulanma, yutma işleminde sırasında kulak düzeyde sorunlar, gece uykuda burunun tıkalı olması nedeniyle nefes durmaları, sık sık uyanma ve uyku bozuklukları sorunları oluştururlar. Baş ağrıları ve burun civarında ağrılarda sıklıkla olmaktadır. Ayrıca çıkarılırken şiddetli ağrı, burun içi dokularda tahriş, iltihabi durumlar, kanamalar, nadiren de şok görülebilmektedir.

Artık günümüzde ağrı ve tampon kâbusu ortadan kalkmıştır. Ameliyat sonrası sıkıntılar minimuma inmiştir. Ameliyat ağrısı yoktur, tampon sıkıntısı yoktur. Tampon kullanımının yerine araştırmacılar yeni arayışlar içine girmişler ve tıkayıcı tamponlar yerine aynı görevi gören yeni çözümlerler geliştirmiştir.

Yeni geliştirilen bir yöntem de, zımba sistemi mantığına dayalıdır. Dokular birbirine zımbalanarak bu sistem uygulanabilmektedir. Bu sistemde eriyebilir maddeler kullanılarak aynı bir zımbalama işlemi yapılmakta ve açılan dokuların birbirleriyle birleşmeleri sağlanmaktadır. Yapılan bu işlemde kullanılan materyaller kendiliğinden erimekte ve ağrı işlemi olmamaktadır.

Op. Dr. Ahmet ŞIRIN

Almanya da 57 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada deviasyon ameliyatlarında tampon yerine, doku yapıştırıcıları ile dokuların birbiriyle yapışması sağlanmış başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu işlemde hastaların burunu tamponla tıkanmadığı için, hem nefes alabilmişlerdir, hem de ağrıları olmamıştır. Ameliyattan sonra tampon kullanılmadığı için iyileşmeleri hızlanmıştır.

200 kişi üzerinde yapılan karşılaştırmalı bir başka çalışmada da hastalar 2 gruba ayrılmış, yarısına burun tamponu uygulanmış, diğer yarısına da tampon kullanmadan dikiş kullanılarak dokular aynı bir kapitone dikiş şekliyle karşılıklı kapatılmışlardır. Dikiş yöntemiyle hastaların burunları tıkanmadan daha hızlı iyileştikleri ve ameliyat sonrası dönemlerini sorunsuz geçirdikleri bildirilmiştir.

Günümüzde en sık kullanılan diğer mükemmel bir yöntemde tampon yerine burun içine silikon levhalar yerleştirilmesidir. Silikonun mükemmel elastikiyeti ve yumuşaklığı nedeniyle çıkarılırken ağrı sızı olmaması en konforlu yönüdür. Burun ameliyatından çıktıktan sonra nefes alıp vermeyi de sağlamaktadır.

Burun kıkırdak kemik eğriliklerine bağlı nefes alamama şikâyetlerinde genellikle burunda konka adı verilen etlerde de irilik görülmektedir. Eğriliğin verdiği tıkanıklığın yanı sıra bu etler burunda tıkanma sorununa dahil olmaktadır. Kıkırdak kemik eğrilikleri düzeltilirken bu etlerin küçültülmesinde değişik yöntemler vardır. Eski ve yeni yöntemler hala günümüzde cerraha göre kullanılmaktadır. Burundan hava geçerken havanın nemlendirilmesi ve ısınmasından sorumlu bu yapıların tahrip edilmeden küçültülmesi gerekir. Kesmek, yakmak yerine lazer uygulamalarından sonra geliştirilen radyofrekans teknolojisini kullanmakla sorun çözülebilmekte, fonksiyon kaybı olmadan etler küçültülebilmektedir.

Aslında 1990 lı yıllardan bu yana ülkemizde bu yöntemleri kullanmaktayız. O yıllarda sınırlı sayıda cerrah bu yöntemlere benzer yöntemler kullanmaktaydılar. Hastada müthiş konfor sağlayan bu yeni uygulamalar günümüzde yaygınlık kazanmasının yanı sıra, cerrahın bu konudaki birikim ve tecrübeleri Ameliyat sonrası olası komplikasyon ve olumsuzlukları minimuma indirmektedir. Günümüzde konfora dayalı ameliyatlar gelişmiş olması hem hekimi hem de hastayı rahatlatmaktadır.

Exit mobile version