Sünnet; glans penisi örten sünnet derisinin (prepisyum) cerrahi olarak eksizyonudur. Dünyada ve ülkemizde en çok uygulanan aynı zamanda da en çok tartışılan cerrahi işlemdir.
Sünnet işleminin tıbbi açıdan pek çok yararı olduğu bilinmektedir. Sünnet işlemi penis ucunun temizliğini sağlayarak idrar yolu enfeksiyonu geçirme ihtimalini azaltır. Sünnet olan kişinin kendisinde penis başı kanseri, eşinde ise rahim ağzı kanseri riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
Sünnet işlemi dünyada ve ülkemizde daha çok iki nedenden yapılmaktadır. Bunlardan ilki dini inanışlardır. İkinci olarak ise sünnet derisinin darlığı (fimozis), idrar yapmakta zorlanma, sünnet derisinin enfeksiyonu (balanit), sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme gibi tıbbi zorunluluk durumlarında yapılmaktadır.
Sünnet işlemi hangi yaşlarda yapılmalı?
Sünnet işlemi çocukların cinsel gelişim evresi olan fallik dönem ( 3-6 yaş ) haricinde, yenidoğan döneminden ergenlik dönemine kadar yapılmaktadır. Yenidoğan ve bebeklik döneminde (ilk 6 ay ) anne sütünden geçen erkeklik hormanlarının etkisi ve bebeğin perinesinin yağlanmaya başlamamış olması nedeniyle sünnet işlemi daha kolay gerçekleştirilmekte ve yara iyileşmesi hızlı olmaktadır. İlk 6 ayı kaçıran çocuklarda sünnet işleminin daha çok fallik dönem sonrası, 7-10 yaş arasında yaptırılması önerilmektedir. 3 – 6 yaş arası fallik dönemde yapılacak sünnet işlemi, çocuklarda ileride cinsel açıdan psikolojik sorunlar ortaya çıkarabilmekte ve bu nedenle önerilmemektedir.
Sünnet işlemi nerede ve nasıl yapılmalı?
Sünnet işlemi tercihen çocuk cerrahisi veya çocuk ürolojisi bölümleri tarafından hijyenik bir ortamda, ameliyathane şartlarında, anestezi altında ve bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Hatalı sünnet, peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olmaktadır. Kanama, enfeksiyon, glans penis hasarlanması, meatal darlık, his kaybı, ereksiyon bozuklukları, yetersiz sünnet başlıca komplikasyonlardır.