Suçiçeği nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Suçiçeği, Varicella-Zoster virüsü (VZV) nedeniyle oluşan, bulaşıcı bir viral hastalıktır. Genellikle çocukluk döneminde görülse de her yaşta insanı etkileyebilir. Bu virüs, havadaki damlacıklar veya temas aracılığıyla kolayca bulaşır ve vücuda girdikten sonra döküntülere, ateşe ve halsizliğe yol açar. Suçiçeği belirtilerinden bazıları vücutta da rahatça görülebilir

Suçiçeği günümüzde genellikle tedavi gerektirmez ve kendiliğinden iyileşir. Ancak, aşıları yapılmamış, bağışıklık sistemi zayıf olan veya yetişkinlerde antiviral ilaçlarla tedavi gerekebilir. Suçiçeği aşısı, hastalığı önlemek ve ciddi komplikasyonları engellemek için etkili bir yoldur ve ülkemizde de rutin olarak uygulanır.

Suçiçeği nedir?
Suçiçeği, Varicella-Zoster virüsünün sebep olduğu viral ve bulaşıcı bir hastalıktır. Her yaştan insanı etkileyebilse de sıklıkla çocukluk döneminde görülen bir hastalıktır.

Suçiçeği nasıl bulaşır?
Suçiçeği, hasta kişiye doğrudan temas veya enfekte partiküllerin solunum yoluyla bulaşır. Solunum yoluyla bulaşabildiğinden dolayı kreş ve okul gibi kapalı alanlarda yayılımı oldukça kolay olmaktadır.

Suçiçeği belirtileri nelerdir?
Suçiçeği, varicella-zoster virüsü nedeniyle oluşan bir viral enfeksiyondur. Suçiçeği belirtileri çoğu zaman tipiktir ve şunları içerir:

Suçiçeği nasıl teşhis edilir?
Suçiçeği teşhisi genellikle belirtilere dayalı olarak yapılır. İşte suçiçeği teşhisinin nasıl konulabileceği hakkında bilgi:

Suçiçeği nasıl tedavi edilir?
Suçiçeği (varicella) tedavisi semptomların hafifletilmesi ve enfeksiyonun yayılmasını önlemeye odaklanır. Tedavi aşağıdaki şekilde gerçekleştirilebilir:

Suçiçeği ile ilgili sık sorulan sorular
Neredeyse herkesin hayatında bir kez geçirdiği suçiçeği ile ilgili sık sorulan soruları ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Suçiçeğinden korunma yöntemleri nelerdir?
Suçiçeği (varicella) enfeksiyonundan korunmak için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

Suçiçeği Aşısı ne zaman yaptırılır?
Suçiçeği aşısının ilk dozu,12-15 aylık bebeklere yapılır. Bazı yerlerde bu aşı 12-18 ay aralığındaki bebeklere uygulanabilir. İlk doz aşının erken yaşlarda yapılması, suçiçeği enfeksiyonunu önlemeye ve hastalığın yayılmasını sınırlamaya yardımcı olur.
İlk dozdan sonra, suçiçeği aşısının ikinci dozu genellikle 4-6 yaşlarında yapılır. İkinci doz aşının uygulanması, aşının koruyucu etkisini artırır ve hastalığa karşı daha iyi bir bağışıklık sağlar. İkinci dozun 4-6 yaşlarında yapılmasının önerilmesinin nedeni, bu yaşlarda çocukların suçiçeği ile temas riskinin artmasıdır. İlk doz aşı, bağışıklık sistemini harekete geçirir ve ikinci doz ise bu bağışıklığı güçlendirir.

Suçiçeği Aşısının yan etkileri nelerdir?
Suçiçeği aşısı çoğu kişi için genellikle hafif yan etkilere neden olur. Her birey farklı olduğundan dolayı, yan etkilerden bazıları ya da tamamı görülebileceği gibi hiçbiri de gözlenmeyebilir. Aşının sıklıkla görülen yan etkileri şunlardır:

Suçiçeğinin Zararı var mıdır?
Suçiçeği (varicella) genellikle hafif bir hastalık olarak görülse de, özellikle hamile kadınlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar arasında zatürre, ensefalit (beyin iltihabı), deri enfeksiyonları, üriner sistem enfeksiyonları, yüksek ateş sebebi ile havale ve diğer ciddi sorunlar bulunabilir.

Suçiçeği Kaşıntısına ne iyi gelir?
Suçiçeği kabarcıkları genellikle oluştuğu bölgede şiddetli kaşıntılara neden olur. Bu kaşıntıyı hafifletmek ve rahatlamak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

Suçiçeği Geçirmeyen kişiler zona olur mu?
Evet, suçiçeği (varicella) geçirmeyen bir kişi, daha sonra zona adı verilen bir duruma yakalanabilir. Zona, aynı varicella-zoster virüsü tarafından neden olan bir başka viral enfeksiyondur. Zona, genellikle daha yaşlı yetişkinlerde veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde görülür.

Zona, vücutta varicella-zoster virüsünün yeniden aktive olması veya ilk defa karşılaşılması sonucu ortaya çıkar. Özellikle eğer daha önce suçiçeği geçirmediyseniz ve vücudunuz bu virüsle ilk kez karşılaşmışsa. Virüsün yeniden aktive olması veya küçükken su çiçeği geçirilmediği durumlarda virüs, vücutta belirli bir sinir hücresine yerleşir ve bu sinir hücresini etkiler. Zona enfeksiyonu, genellikle ciltte ağrılı döküntülere neden olan bir durumdur.

Suçiçeği Döküntüleri kaç günde geçer?
İlk döküntüler genellikle hastalığın belirtilerinin başlamasından 1 ila 2 gün sonra ortaya çıkar ve 5 ila 10 gün boyunca yeni döküntülerin görülmesi devam eder. Döküntüler kırmızı lekelerle başlar, daha sonrasında bu lekeler daha belirginleşir ve su dolu kabarcıklara dönüşür. 3. evre olarak kabuklanma ve kuruma gelir.

Exit mobile version