Kafatası kemiğinin altında beyni koruyan ‘’Dura’’ adı verilen bir zar vardır.
Kafatası kemiği ile Dura arasında bir kanama varsa (Dura’nın üstündeyse) buna Epidural Kanama denir. Dura’nın altında bir kanama meydana geldiyse buna da Subdural Kanama denir. Epidural ve Subdural Kanamalar kafa travmalarından sonra ortaya çıkar.
Epidural Kanamalar genellikle şiddetli kafa travması sonrası kafa kemiğinde kırık meydana gelmişse görülür. Bu kırık, bir damarı yaraladığı için epidural bölgede kanama-pıhtı ortaya çıkar. Bu pıhtı büyük bir pıhtıysa beyine baskı yapar ve buna bağlı olarak hastada kuvvetsizlik, sara nöbeti, bilinç kapanması gibi belirtilere neden olur.
Subdural Kanamalar daha önce de belirtildiği gibi Dura’nın altında meydana gelen kanamalardır. Kronik akut gibi tipleri vardır. Subdural Kanamalar genellikle yaşlı hastaların geçirdikleri hatta hastanın hatırlayamayacağı kadar küçük kafa travmalarından sonra da meydana gelebilir. Subdural Kanama’da, Epiduralin aksine belirtiler hemen ortaya çıkmayabilir. Bazen travmadan aylar sonra da belirtilere rastlanabilir. Bu hastalarda başlangıçta küçük olan kanama, kanın protein yüksekliği sebebiyle zaman içinde birikir, yaşlılarda da beyin küçülmeye başladığından bu durumdan gençlere göre daha çok etkilenirler. Genellikle çarpmadan 2-3 ay sonra hastanın nörolojik tablosunda bozulmalar, örneğin kol ve bacakta uyuşukluk, kuvvet kaybı, felç, konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterebilir.
TEŞHİS VE TEDAVİ
Epidural ve Subdural Kanamaların her ikisinde de ortak olan, kanama, pıhtı kitlesinin bulunması ve beyni ezmesidir. Bu pıhtı ortadan kaldırılmadığı takdirde giderek büyür ve beyine iyice baskı yaparak hastanın ölümüne sebep olur. Bu yüzden şiddetli kafa travmaları sonrasında eğer belirtiler varsa mutlaka tomografi çekilmelidir.
Tomografide kanama, kemikte kırık olup olmadığına bakılır. Bazen tomografi ilk çekildiğinde kanama ince olduğundan tam görünmeyebilir ancak aradan 4-5 saat geçtiğinde belirtiler ortaya çıkmaya başlarsa tekrar tomografi çekilmesi gerekir. Şiddetli kafa travması geçiren kişiler bu nedenle bir süre hastanede gözetim altında tutulmalıdır.
Her iki kanama türünde de tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyatla sorun giderildikten sonra hasta eğer beyinde travmaya bağlı kalıcı bir hasar meydana gelmediyse normal hayatını sürdürebilir.