Sosyal fobi ve alkol bağımlılığı birlikteliği
Sosyal fobi kişinin sosyal ortamlarda yada performans gerektiren durumlarda utanacağını düşünerek sebepsiz yere korkmasıdır. Kişi toplum içinde konuşma ve yemek yeme gibi etkinlilerden kızaracağı, pot kıracağı, insanları güldüreceği kaygısıyla uzak durmaktadır.
Alkol bağımlılığı ve ilaç kötüye kullanımı (mesela rahatlamak için xanax) sosyal fobi ile baş etmek için gelişebilir. Sosyal fobi hastalarının %16 ında alkol bağımlılığı, %13 ünde de ilaç kötüye kullanımı saptanmıştır.
Alkol bağımlılığı genellikle sosyal fobi bulunanlarda bozukluğun doğrudan bir nedenidir. Yani sosyal fobi başladıktan sonra alkolizm gelişmekte ve alkol, hastalar tarafından ilaç olarak yüksek oranda kullanılmaktadır. Çünkü alkol yalancı bir iyilik ve geçici bir kendine güven hali oluşturmaktadır.
Sosyal fobiyi ortadan kaldırmadan alkol veya ilaç kötüye kullanımını veya internet bağımlılığını tedavi etmek mümkün değildir. Mesela alkol bağımlılığı olan birinde sosyal fobide varsa kişi alkol bırakma rehabilitasyon çalışmalarına katılamamaktadır. Kişi göz göze iletişim kuramadığı içinde internet yolu ile kaçak iletişimler yaşamaktadır.
Sosyal fobinin tanı ve tedavisinde son 30 yılda büyük gelişmeler sağlanmıştır. Oldukça yaygın görülen ve yeti yitimine yol açan bu durum için etkili bir tedavinin geliştirilmesi büyük bir zaferdir.