Sindirim Bozuklukları

Sindirim sorunları kabusunuz olmasın

İnsan sindirim sisteminde sindirim; mekanik (fiziksel) ve kimyasal sindirim olarak ikiye ayrılır. Fiziksel sindirim, molekülleri küçük moleküllere ayırmaktır. Kimyasal sindirimin görevi ise, besinleri en küçük yapı taşına kadar ayırmaktır. Sindirim sistemi, sindirim borusu (sindirim kanalı) ile sindirim bezlerini içeren, çok hücreli hayvanlarda yiyeceğin vücuda alınımı, sindirilmesi, gerekli besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atık maddelerin vücuttan atılması ile ilgilenen organ sistemidir.

2 kadından birinin en büyük sorunu kabızlık problemi. Bana danışan hastalarımda gördüğüm belirli kürlere, ilaçlara, otlara bağımlı olarak yaşamaları. Hatayı beslenme, stres veya ilaç kullanımında bulmayıp hemen bi destekle çözmeye çalışmaları.

Vücudumuz bizimle konuşuyor onu iyi dinlemeliyiz. Cildimiz çok kuruyorsa az su içiyoruz. Çok yorgun çok bitkin hissediyorsak vitamin eksikliği yaşıyoruz. Uyku sorunumuz oluyorsa belki de akşam sindirimi çok zor besinleri tükettik.

Uzm. Dyt.Cansu Teke
Uzm. Dyt.Cansu Teke

Sadece kulak verin. Sağlık bedenen tam bir iyilik halidir. Kabızlık, mide ağrısı gibi sindirim sistemi sorunlarına yapacağınız küçük hamleler ile düzene sokabilirsiniz.

Bağırsaklarımız ikinci beynimiz ve her şeyden çok çabuk etkileniyor. Sen üzülüyorsan bağırsakların senden çok üzülüyor. Çalışmayı ya yavaşlatıyor ya da hızlandırıp seni perişan ediyor.

Beslenmende yeterince su içiyor musun? Yeterli posa tüketimi yani meyve, sebze, ekmek, kuru baklagillerin yeri var mı? Egzersiz yapıyor musun? Bu soruları cevapladıktan sonra aşağıda yazacağım maddeleri hayatına yavaş yavaş eklemeye çalış ve bu sorunları kökten halledelim.

Her gün aynı saatte tuvalete gitmeye çalış. 1 bardak limonlu ılık su iç ve aynı bir bebeğe yapılan bağırsak masajını kendine yap.

1 kilogram vücut ağırlığı başına 30 ml su iç örneğin 60 kilodasın 60*30 = 1800 ml su iç….

Hareket et. Arabayı bırak yürü, asansörü bırak, otobüsten dolmuştan 1 durak önce in.

Bol posalı sebze ve meyveleri merkeze yerleştir. Elma, armut, portakal, kayısı, çilek her gün en az 2 porsiyon tüketilmeli.

Mümkün olduğu kadar stresten uzak durulmalıdır.

Rutin kan tahlilleri yapılmalı eksik olan vitamin, mineral destekleri ile vücut güçlendirilmelidir.

Son yıllarda oldukça popüler olan probiyotiklerden zengin besinler tüketilmeli bağırsak florası korunmalıdır.( kefir, yoğurt, ev yapımı az tuzlu turşu suyu, ekşi mayalı ekmek, probiyoktik yoğurtlar….)

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir