Siğiller, çoğu insanın hayatında en az bir defa tecrübe ettiği, deride çıkan küçük kabarcıklardır. Genellikle herhangi bir tedaviye gereksinim olmadan kaybolurlar; ancak bu süreç aylar hatta yıllar sürebilir. Siğil tedavisi için hastanelerde deri ve zührevi hastalıklar yani cildiye bölümüne başvurabilirsiniz.
Siğil, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonunun neden olduğu deride bölgesel kabarcıklar oluşması durumudur. Bilinen 100’den fazla HPV türü vardır ve bazı HPV tipleri genital ve oral mukozayı enfekte eder ve bazıları ise kanser olabilen büyük kitlelere neden olur. Siğile neden olan HPV tiplerinin ise kanserle ilişkisi yoktur. Fakat HPV virüsün bazı formları serviks kanserine neden olabilir.
Siğil neden olur?
Siğil neden çıkar ya da siğil neden olur sorularının cevabı yukarıda da belirtildiği gibi HPV isimli bir virüs enfeksiyonudur. Siğillerin bulaşıcı olduğu düşünülse de genellikle ailelelerde sadece tek bir kişide görülmesi sıktır. Genellikle sadece eller veya ayaklar gibi vücudun tek bir bölgesinde görülür. Ancak zaman içinde yayılarak birden fazla bölgede görülmesi de nadir değildir.
Siğil çeşitleri ve belirtileri nelerdir?
- El, ayak parmaklarının sırtında ve dizlerde kubbe şeklinde siğiller sık rastlanan türlerdendir. Bu siğiller genellikle yüzeylerinde küçük pıhtılaşmış kılcal damarları temsil eden küçük siyah noktalara sahiptir. Bu noktalar halk arasında “tohum siğil” olarak isimlendirilir.
- Plantar siğiller, ayak tabanında çıkan siğillere denir. Bu siğil tipi genellikle ten rengi veya açık kahverengi tümsekler olarak görülür.
- Avuç içlerinde de benzer görünümde siğiller çıkabilmektedir ve bunlara palmar siğil adı verilir.
- Ayak tabanında kümeler halinde büyüyen küçük siğillere ise mozaik siğil denmektedir.
- Düz siğiller yüz, bacaklar ve vücudun diğer kısımlarında sıklıkla çok sayıda çıkar. Bu tip siğil, ergenlerde ve çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygındır. Düz siğiller daha pürüzsüz, daha düz ve diğer siğillerden daha küçüktür ve daha sık olarak yüz bölgesinde çıkar.
- Periungual siğiller tırnakların etrafında veya altında görülebilen siğillerdir.
- Filiform siğiller genellikle yüzde çıkar ve tek uzun bir sapa sahiptir.
- Çoğu siğil, pıhtılaşmış bir yüzeye ve küçük pıhtılaşmış kılcal damarları temsil eden bir dizi siyah noktaya sahiptir.
- Travma sonucu siğiller kendi içine kanayabilir ve bu haline kan siğili denir.
- HPV virüsü genital bölgede siğil oluşturabilmektedir. Genital siğiller kasık bölgesinde, genital bölgelerde, anüste ve/veya vajinada ortaya çıkabilir. Küçük ten rengi, pembe veya kırmızı renkli kabarıklıklar oluşturur. Bunlar, karnabaharın küçük parçalarına benzeyebilir ve çok küçük olduğundan bir süre fark edilmeyebilir. Genellikle üç veya dört küme şeklinde görünür ve hızla büyüyüp yayılabilir. Hafif ağrı, kanama ve kaşıntıya neden olabilmesine rağmen genellikle ağrılı değildir.
Siğil tedavisi nasıl yapılır?
Siğil, çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden kaybolabilir. Fakat bu uzun zaman alabilir ve bu süreçte başka bölgelere yayılabilir. Bu sebeple kendi kendilerine geçmelerini beklemek yerine tedavi edilmeleri daha mantıklıdır. Siğil tedavisi için farklı formlarda siğil ilacı çeşitlerinin yanı sıra dondurma terapisi, lazer ve cerrahi olarak çıkarma gibi yöntemler kullanılmaktadır. Tedavide en yaygın olarak siğil kremi ve sıvı siğil ilacı kullanılmaktadır.
Dondurma tedavisi doktorunuz tarafından siğillerinize konsantre edilmiş soğuk hava (dimetil eter ve propan karışımı) püskürtülerek yapılır. Bu işlem, o bölgedeki cildi öldürür ve siğil yüzeyinin kazınmasını sağlar. Siğilden hızlı bir şekilde kurtulmak istiyorsanız bu yöntem iyi bir seçimdir ancak çok sayıda siğilin tedavisi için yeterince güçlü olmadığından uygun değildir.
Not: Siğil tedavisi dermatoloji uzmanı tarafından deri ve zührevi hastalıklar kliniğinde, diğer adıyla cildiye bölümünde yapılmaktadır.