Siğil nedir?

Siğiller, çoğu insanın hayatında en az bir defa tecrübe ettiği, deride çıkan küçük kabarcıklardır. Genellikle herhangi bir tedaviye gereksinim olmadan kaybolurlar; ancak bu süreç aylar hatta yıllar sürebilir. Siğil tedavisi için hastanelerde deri ve zührevi hastalıklar yani cildiye bölümüne başvurabilirsiniz.

Siğil, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonunun neden olduğu deride  bölgesel kabarcıklar oluşması durumudur. Bilinen 100’den fazla HPV türü vardır ve bazı HPV tipleri genital ve oral mukozayı enfekte eder ve bazıları ise kanser olabilen büyük kitlelere neden olur. Siğile neden olan HPV tiplerinin ise kanserle ilişkisi yoktur. Fakat HPV virüsün bazı formları serviks kanserine neden olabilir.

Siğil neden olur?

Siğil neden çıkar ya da siğil neden olur sorularının cevabı yukarıda da belirtildiği gibi HPV isimli bir virüs enfeksiyonudur. Siğillerin bulaşıcı olduğu düşünülse de genellikle ailelelerde sadece tek bir kişide görülmesi sıktır. Genellikle sadece eller veya ayaklar gibi vücudun tek bir bölgesinde görülür. Ancak zaman içinde yayılarak birden fazla bölgede görülmesi de nadir değildir.

Siğil çeşitleri ve belirtileri nelerdir?

Siğil tedavisi nasıl yapılır?

Siğil, çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden kaybolabilir. Fakat bu uzun zaman alabilir ve bu süreçte başka bölgelere yayılabilir. Bu sebeple kendi kendilerine geçmelerini beklemek yerine tedavi edilmeleri daha mantıklıdır. Siğil tedavisi için farklı formlarda siğil ilacı çeşitlerinin yanı sıra dondurma terapisi, lazer ve cerrahi olarak çıkarma gibi yöntemler kullanılmaktadır. Tedavide en yaygın olarak siğil kremi ve sıvı siğil ilacı kullanılmaktadır. 

Dondurma tedavisi doktorunuz tarafından siğillerinize konsantre edilmiş soğuk hava (dimetil eter ve propan karışımı) püskürtülerek yapılır. Bu işlem, o bölgedeki cildi öldürür ve siğil yüzeyinin kazınmasını sağlar. Siğilden hızlı bir şekilde kurtulmak istiyorsanız bu yöntem iyi bir seçimdir ancak çok sayıda siğilin tedavisi için yeterince güçlü olmadığından uygun değildir. 

Not: Siğil tedavisi dermatoloji uzmanı tarafından deri ve zührevi hastalıklar kliniğinde, diğer adıyla cildiye bölümünde yapılmaktadır.

Exit mobile version