Sigarayı bırakarak kalp hastalıkları riski yarıya indirilebilir

Yeşilay, 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” vesilesiyle bir açıklama yayınlayarak kalp hastalıklardan korunmada tütün ve alkol kullanmamanın, iyi ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin önemine dikkat çekti. Bir asırdır bağımlılıklara karşı yürüttüğü mücadeleyle dikkat çeken Yeşilay, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) çatısı altında sigara başta olmak üzere bağımlılıklarından kurtulmak isteyenlere psiko-sosyal destek sağlıyor.

Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımının koroner kalp hastalıklarına neden olduğuna dikkat çeken Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre koroner kalp hastalığından kaynaklanan ölümlerin yüzde 20’si de tütün tüketiminden kaynaklanıyor. Üstelik ara sıra sigara içmek ya da pasif içicilik de kalp hastalığı riskini artırıyor. Ancak, riski kontrol altına almak ve doğru alışkanlıklarla sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün. Sigarayı bıraktıktan sonraki bir yıl içinde kalp hastalıkları riski yarıya iniyor. Yeşilay olarak biz de bağımlılıklardan uzak, sağlıklı ve iyi bir yaşam için 100 yıldır çalışmalarımıza devam ediyor; bağımlılıklardan kurtulma noktasında vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları desteği onlara sağlıyoruz. Dünya Kalp Günü vesilesiyle herkesi sigarayı bırakmaya ve sağlıklarını geri kazanmaya davet ediyoruz.”

“Sigarayı bırakarak hem kendinizi hem sevdiklerinizi koruyun”

Bağımlılıkların fiziksel sağlığı ciddi anlamda bozduğunu, bağışıklığı zayıflattığını ve her türlü hastalık için riski artırdığını hatırlatan Öztürk, “’Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ kampanyamızda da dikkat çektiğimiz gibi, sigara kullananlar, koronavirüse karşı 14 kat daha fazla risk altında bulunuyor. Zira koronavirüs, akciğerleri hedef alarak hastaların solunum fonksiyonlarında ciddi sıkıntılar oluşturabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü de kalp hastalıkları ve yüksek tansiyonun, koronavirüs kaynaklı ölüm riskini artırdığı uyarısında bulunuyor. Bu uyarılara kulak vermek ve sigarayı bırakmak hem kişinin kendisi hem de çevresi için önem taşıyor. Sigarayı bırakan her insan, hem ailesinin hem de sevdiklerinin pasif içicilikten etkilenmesinin de önüne geçiyor” ifadelerini kullandı.

Sigarayı bırakmak isteyenlerden YEDAM’a 13 bine yakın başvuru

Yeşilay, Türkiye genelinde ve Kıbrıs’ta 61 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile sigarayı bırakmak isteyenlere destek oluyor. Bağımlılık alanında profesyonel psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan kadrosuyla YEDAM’larda bağımlılık ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağladıklarını belirten Öztürk, “Sigarayı bırakmaya yönelik bir destek almaya ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza 444 79 75 Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı’ndan ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlıyoruz. İlk koronavirüs vakasının görülmesinden bu yana tütün bağımlılığı ile ilgili YEDAM’a 13 bine yakın arama geldi. Koronavirüsten sonra tütün özelinde gelen aramalar 7 kat arttı” dedi.

Exit mobile version