Serviks kanseri hakkında yanlışlar ve doğrular
Servikal Kanser (Rahim Ağzı Kanseri) Hakkında Yanlış Bilgiler ve Doğrular:
Servikal kanser (rahim ağzı kanseri) hakkında açıkça konuşmakta pek rahat olmadığımız, kulaktan dolma yanlış bilgilere sahip olunabilen ve duygusal olarak da oldukça etkilenilen bir kanser türüdür.
YANLIŞ 1: Serviks Kanseri Önlenemez
DOĞRU: Servikal Kanser en önlenebilir kanserlerden biridir. Virüs bulaşma şansını azaltmak için HPV’nin en yaygın suşlarına karşı (HPV Tip 6-11-16-18) aşı vardır. Ancak aşı olanların da HPV’nin diğer suşlarına karşı taranmaları için düzenli pap smear testi yaptırmaları gerekmektedir.
YANLIŞ 2:Serviks Kanseri Ailesel Geçişlidir
DOĞRU: Meme kanserinin aksine serviks kanseri ailesel geçişli değildir. Aile üyelerinin hiç birinde bu hastalık olmasa bile bu sizin risk altında olmadığınız anlamına gelmez.
YANLIŞ 3:Serviks Kanseri olmak için Çok Gencim
DOĞRU: 20’li yaşlarda olsanız bile rahim ağzı kanserine yakalanabilirsiniz.
YANLIŞ 4:Seks Düşkünü Değilim
DOĞRU: Tek eşli olsanız bile rahim ağzı kanserine yakalanabilirsiniz.
YANLIŞ 5:Rahim ağzı kanseri olduğumda rahmimin alınması gerekir, bu nedenle tedaviden sonra çocuk sahibi olamayacağım
DOĞRU: Tedavi kanserin evresine bağlıdır. Kanser erken aşamada tespit edilirse sadece kanserli bölgeler minör ameliyatla alınacaktır, ileride bebek sahibi olmanızı etkilemez. Ancak kanser ileri aşamalarda tespit edilirse veya çok yayıldıysa radyoterapi veya histerektomi (rahmin alınması) gerekebilir. Sadece bu grup hastaların gebe kalmaları mümkün olmayacaktır. Bu nedenle Serviks Kanserinin erken aşamada tespit edilmesi son derece önemlidir.