Beslenme ve Diyet

Sahur Yemeğinin Önemi

Sağlıklı beslenme bir süreçtir. Bu süreçte kahvaltı öğünü, güne iyi başlamak için gereken enerjiyi ve metabolizmanın aktifleşmesini sağlar. Sahur da orucun kahvaltısıdır ve günü nasıl geçireceğinizi belirler. Kutsal kabul ettiğimiz Ramazan Ayı içerisindeki önemi çok büyük olan sahur yemeği de 1 aylık kahvaltı öğünümüzdür. Bununla birlikte maalesef ki Ramazan Ayı’nda da en çok ihmal edilen öğündür. Yeterli ve dengeli yapılan sahur, oruçla oluşabilecek besin ögeleri eksiklikleri ve sağlık problemi risklerini azaltır. Metabolizmanızın sağlıklı ve dengeli çalışmasına katkıda bulunarak Ramazan Ayı’nda özellikle istenmeyen aşırı kilo vermeme ve kilo almama için muhteşem bir set görevi görür.

Sahur insanoğlunu oruca hazırlayan en önemli öğündür. Çünkü tüm gün boyunca sahurda yenen yemekler enerji olarak kullanılır. Sahurda tükettiğimiz besinler bizi gün boyunca tok tutmayı sağlayacak ve sıvı kaybından etkilenmemizi en aza indirecektir.

Sahur atlanırsa; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemleri bizi ciddi anlamda rahatsız edebilir. Ayrıca öğün sayısı zaten az olduğu için gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, uyku hali gibi durumlara da yol açabilir.

Sahurda tercih ettiklerimiz günümüzü kurtaracaktır. Hafif bir kahvaltı ya da iftar sofrasında olduğu gibi çorba, salata, sebze yemeği gibi alternatifler de tercih edilebilir. 

Dyt. Fatih Bıçaklar

Sahurda uzun süre tokluk hissi verecek yumurta, yoğurt, kefir, süt, az yağlı peynir gibi protein içeren besinler özellikle tüketilmelidir. Bunun yanında: çiğ ve tuzsuz fındık, ceviz, badem gibi tok tutan yağlı tohumlar, zengin lif içeriği ile bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı taze sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Tam buğday veya çavdar unundan yapılmış ekmekler içeriğindeki sağlıklı karbonhidratlar sayesinde kan şekerini dengede tutar ve tokluk süresini uzatır.

Tükettiklerimiz tüm günümüzü berbat da edebilir. Neyi seçtiğimize dikkat edelim.Özellikle; kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk (şarküteri ürünleri) vb. gibi çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlar daha fazla susamaya neden olacaktır. 

Su içebildiğimiz süre içinde mümkün olduğunda sık sık ve azar azar su içmekte fayda var. 3-4 bardak suyu bir seferde içmek çok büyük bir fayda getirmiyor. Eğer ki 3 bardağı 15 dakika veya yarım saat arayla azar azar tüketirsek vücut ihtiyacı olan suyun emilimini sağlar ve vücut işlevi için kullanır. Aksi halde birden tüketildiğinde böbrekler aracılığı ile idrar olarak dışarı atılacaktır. Oruç tutmadığımız süre içinde günlük olarak toplamda 10-12 bardak su tüketmine özen gösterilmelidir.

Mümkünse sahurdan sonra hemen yatmayın. Hemen yatıldığı takdirde; hazımsızlık, reflü gibi mide sorunlarınız artabilir. Bu nedenle sahurun sabaha en yakın saatlerinde yiyip tekrar yatmadan güne başlamak veya yaşam biçiminiz uygunsa sahurdan bir saat sonra yatmak daha uygun olacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir