Bütünsel sağlığı korumaya büyük faydaları olan egzersiz yapmanın, beyin sağlığına da iyi geldiğini biliyor muydunuz? LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca anlattı.
Hareketsiz yaşam modern çağın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Kanserden kalp-damar hastalıklarına, obeziteden beyin ve ruh sağlığına kadar birçok tehlikeli hastalığın sebepleri arasında hareketsizlik yer alıyor. Bu yüzden uzmanlar yalnız fiziksel değil bütünsel sağlık için egzersiz yapmanın önemine dikkat çekiyor.
Araştırmalar düzenli yapılan fiziksel egzersizin özgüveni artırdığı, ruh halini iyileştirdiği, uyku kalitesini artırıp, enerjiyi yükselttiği böylece stres ve depresyon riskini de azalttığını ortaya koyuyor. Egzersizin her çeşidi, hafta sonları yapılan orman yürüyüşleri, özellikle açık havada yapılan aerobik egzersizler vb. genel sağlık ve zindelik hali için önerilen rutinler arasında yer alıyor.
“Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur”
Düzenli egzersiz yapmanın beyin fonksiyonlarını geliştirmeye, stresi azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye çok büyük katkısı olduğuna vurgu yapan LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, konuyla ilgili şunları söyledi: “Rutin yapılan hareket stres sürecinde salgılanan kortizol seviyelerini düşürüp, ruh halimizi olumlu yönde değiştiren, mutlu olmamıza yardımcı olan endorfinlerin (vücudun doğal ağrı kesicileri) salınımını artırır. Bu da bilişsel fonksiyonları olumsuz etkilediğini bildiğimiz stres ve kaygı seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.
Aerobik egzersizler (koşu, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi) ve direnç antrenmanları (ağırlık kaldırma) gibi farklı egzersiz türlerinin, beyinde farklı alanları etkilediği görüntüleme işlemleri ile gözlemlenmiştir. Örneğin; aerobik egzersizlerin daha çok bilişsel fonksiyonları iyileştirici etkisi olduğu tespit edilmişken, direnç antrenmanlarının özellikle beynimizin yürütücü faaliyetlerinde etkin olan (karar verme, problem çözme gibi) alanları etkileyerek yarar sağladığı gözlenmiştir.
Egzersiz yapmak, beyindeki nöroplastisiteyi (beynin yapısal veya fizyolojik değişikliklere uğrama yeteneği) artırır. Egzersizin bu çeşitli etkileri sayesinde, beyin sağlığı ve esnekliği hem kısa süreli hem de uzun süreli olarak önemli ölçüde artar. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmak, en az kaliteli uyku ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kadar beyin sağlığını korumak ve geliştirmek için güçlü bir araçtır.”
Egzersizin Faydaları Saymakla Bitmiyor
LifeClub hekimlerinden Uzm. Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, egzersiz yapmanın vücut için daha birçok faydası olduğunu belirterek, “Günlük egzersiz yapmak dayanıklılığı artırıp dengeyi korurken, özellikle pilates ve yoga gibi vücudumuzu esnetmeye yarayan egzersizlerin duruş bozukluklarını düzeltmeye de yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca düzenli egzersiz yapıldığında uyku rutinleri düzene girer. Derin ve kaliteli uykuya faydası olduğu için yaratıcılık ve beyin aktiviteleri desteklenir. Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların gelişimini yavaşlatır.
Her gün saatlerce spor salonuna gitmenize veya maraton koşmanıza gerek yok. İhtiyacınız olan tek şey gün içinde aktif olmak, dans etmek ya da tenis oynamak tercihiniz ne olursa olsun” dedi.