Yeni yılın gelişi renkli sofralar eşliğinde, heyecanla kutlanıyor. Bir yıl daha geride kalırken çeşit çeşit yemeklerden oluşan masaların başında yeni seneye ait planlar ve hayaller hakkında keyifli sohbetler yapılıyor. Tercih edilen besinler ise sağlığı yakından ilgilendiriyor ve yeni yıl sabahının nasıl karşılanacağını belirliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. E. Tuğba Kumaş, yılbaşı akşamını sağlıklı bir şekilde geçirmek ve yeni seneye sağlıkla girmek için önerilerde bulundu.
Gün içerisinde hafif öğünlerle beslenin
Yılbaşı gecesi öncesi sabahtan itibaren tüm öğünler mutlaka düzenli ve yeterli bir şekilde yapılmalıdır. Ancak yılbaşı gecesi tüketimin biraz daha fazla olacağı göz önünde bulundurulacağı için öğle yemeğini hafif bir öğün olarak tercih etmekte fayda vardır.
Aç karnına sofraya oturmayın
Gün içerisinde yaşadığınız uzun süreli açlıklar kan şekerinde oynamalara ve beraberinde daha fazla yeme ataklarına sebep olacaktır. Yeme kontrolünü sağlamak adına aç karnına sofraya oturmayın.
Yemeklere çorba ile başlayın ana yemeklerin yanına mutlaka salata ekleyin
Yemeklere çorba ile başlamak doygunluğu artırarak porsiyon kontrolünün oluşmasına; salata eklemek ise sindirimi kolaylaştırmaya ve uzun süreli tokluk hissini korumaya yardımcı olacaktır.
Sindirimi kolay, az yağlı yemekleri tercih edin
Ana yemek olarak et/tavuk/balık/hindi tüketebilirsiniz ancak yanına karbonhidrat içeriği yüksek besinler yerine sebze ve tam tahıllar veya yoğurtlu, salatalı mezeler tercih etmeye çalışın. Yemekleri kızartma yerine fırın, haşlama, ızgara veya buğulama gibi pişirme yöntemleri ile hazırlamaya özen gösterin. Hindi, hem yüksek protein hem de düşük yağ içeriğine sahip olduğu için et grubu içerisinde özellikle tercih edebilirsiniz.
Yemekten sonra sütlü tatlıları tercih edin
Şerbetli tatlılar kan şekerini çok hızlı yükseltmesinden dolayı tercih edilmemelidir. Kan şekeri dengesini daha kolay sağlamak adına sindirimi daha kolay olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
Atıştırmalıkları dikkatli tüketin
Gece boyunca cips, kuruyemişler, bisküvi gibi atıştırmalıklar aşırı tüketildiği takdirde vücutta ödem artışı oluşacaktır. Daha sağlıklı bir seçenek olduğu için atıştırmalık olarak tuzsuz ve taze kuruyemişler tercih edilmelidir.
Yılbaşı gecesi sonrası güne daha dinç bir şekilde başlamak için 10 öneri
- En az 8-10 saat uyumaya dikkat edin.
- Bol bol su için.
- Az az sık sık beslenin.
- Güne mutlaka protein içerikli bir kahvaltı ile başlayın.
- Yeşil çay, beyaz çay gibi bitki çayları tüketerek vücudunuzu detoksa sokun.
- Ara öğünlerinize yoğurt, kefir gibi probiyotik kaynakları ekleyin.
- Öğle ve akşam yemeklerini sebze ve salata ağırlıklı tüketmeye çalışın.
- Şekerli ve unlu gıdalardan uzak durun.
- Aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçının.
- Yürüyüş yapın.