Sağlıklı Ayakkabı Seçimi

Bir insan hayatı boyunca binlerce kilometre yol yürür. Bu uzun yürüyüşün büyük bir kısmı ne yazık ki uygun olmayan rahatsız ayakkabılarla yapılır.

Op. Dr. Esin Kayaoğlu Üstünova

Çok sıkı, çok geniş ya da yeterli destek sağlayamayan ayakkabılar, ayaklarda, ayak bileğinde, bacaklarda, kalça ve omurga üzerinde istenmeyen strese yol açar. Süregelen bu basınç, ağrı ve yaralanmalara neden olarak; iş, spor ve gündelik hayatta kısıtlama ve engellemeler oluşturur.

Uygun olmayan ayakkabılar bunyon (kemik çıkıntıları), nasır ve ayak derisinde kalınlaşma, parmak şekil bozuklukları (çekiç parmak gibi), plantar fasiit (topuk dikeni), ayak kemiklerinde stres kırıkları ve daha pek çok sorunlara neden olur.

Ayakla ilgili pek çok problem kişinin ayağına, vücut biçimine ve hayat tarzına uygun ayakkabılar kullanılarak önlenebilir.

Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Öneriler

Ayakkabı seçiminde moda, şıklık çok önemsenen, öne çıkan bir konu olsa bile bu kararı etkileyecek tek faktör olamaz. Ayak problemlerinin gelişim olasılığını azaltmak için, ayakkabı ayağın şekline uyum göstermeli, uzun süre ayakta kalmak, uzun mesafe yürümek gibi kişinin gün içindeki işlevleriyle uyumlu olmalıdır.

Sağlıklı ayakkabıda aranacak belli başlı özellikler; sarsıntıyı emen yumuşak yastıklı topuğa sahip olması, kolaylıkla bükülmeyen, dönmeyen, çökmeyen sağlam tabanlık içermesi ve esnek olmasıdır. Ayakkabının üst bölümünün yumuşak, nefes alabilen malzemeden yapılması uzun süreli kullanımda ayağın daha konforlu olmasını sağlarken, ayak derisinin tahriş olmasını ve terlemeyi engeller. Ayakkabının içerisinde ya da tabanlığında ayak ark desteği bulunmalıdır. Pek çok ayakkabının içerisindeki tabanlık çıkarılıp, daha kaliteli hazır tabanlıklarla değiştirilebilir. Kişiye özel tabanlık belli bir ayak problemi varsa, doktor tarafından önerilmişse kullanılabilir.

Exit mobile version