Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Romatizma

Romatizma, vücudun bağışıklık sistemi hücrelerinin bazı sebeplerden dolayı kontrolden çıkarak kendi dokusuna zarar vermesi hastalığıdır. Akut Romatizmal Ateş, Egzema, Astım, Sedef, Behçet hastalığı, Romatoid artrit, Ankilozan spondilit, Lupus aynı mantıkla oluşan romatizmal hastalıklardır. Romatizma genetik faktörler başta olmak üzere çevresel, psikolojik, beslenme gibi birçok sebepten etkilenir. Romatizmanın türüne göre farklı cinsiyet, bölge ya da organlar hedef alınır. Behçet hastalığı damar ve cildi hedeflerken, Akut romatizmal ateş eklemleri ve kalbi etkiler. Bağışıklık sistemi hücrelerinin neden kontrolden çıktığı hala tam olarak açıklanmamıştır.

Uzm. Dr. Koray Çoğul

Yeni görüşler romatizmal hastalıkların altında bozulmuş bağırsak geçirgenliği olduğunu söyler. Ayrıca hijyen konusunda yapılan yanlışların da doğal bağışıklık gelişimini olumsuz yönde etkilediğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Sonuçta vücudun en iyi savaşçılarının olduğu bağırsak duvarını geçen gıda parçacıkları, toksinler veya mikroplar, savaşmayı çok iyi bilmeyen içerdeki savaşçılarla karşılaştığında karmaşık bir savaş çıkar. Vücudumuzun kendine ait olan bazı kısımları da düşman olarak görülür ve hasara uğrar. Bu durumda romatizma açığa çıkar. Bazen cilt, bazen eklemler, bazen de iç organlarda romatizmanın türüne göre değişen bulgular ortaya çıkar.

Genellikle eklemlerde kızarıklık, ısı artışı, yoğun ağrı ilk olarak gelişir. Eğer bu dönemde tedavi edilmezse oluşan hasar kalıcı hale gelir. Sonradan yapılan tedaviler de dokunun eski haline gelmesini sağlayamaz. Etrafımızda gördüğümüz ellerinde ya da omurgasında şekil bozukluğu olan kişiler genellikle zamanında tedavi olmayan romatizma hastalarıdır. Eklemlerde olduğu gibi iç organlarda da benzer şekilde kalıcı sorunlar oluşabilir. Kalp, böbrek, akciğer yetmezlikleri romatizma sebebiyle görülebilir. Romatizma tedavisinde özellikle başlangıç aşamasında bağışıklık hücrelerini bastırmak asıl tedavi yöntemi olmakla birlikte, bağırsakları tamir etmek ve bağışıklık sistemini doğru davranmaya yönlendirmek daha akılcı görünmektedir. Günümüzde bu amaçla dışkı nakli gibi tedaviler de başlamıştır ancak vaka azlığı ve zorluğu nedeniyle hala etki ve yan etki değerlendirilmesi tam değildir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir