Rinoplasti sonrası burun tıkanıklığı
Burun estetiği olmak, hastalara günümüz teknolojisi sayesinde ağrı ve acı hissi yaşatmaz. Ancak farklı sonuçlar ile rinoplasti sonrası etkiler görülebilir. Bu etkilerden birisi de rinoplasti sonrası meydana gelen burun tıkanıklığı sorunudur.
Hatta birçok hasta, yaşadığı burun tıkanıklığını mevcut bir ameliyat sorunu olarak algılayabilir. Ancak burun tıkanıklığı, rinoplasti sonrası beklenen etkiler arasında yer alır.
Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Burun estetiği ameliyatlarından sonra burun tıkanıklığı sıkıntısı ortalama %30 oranı ile hasta üzerinde uzun bir dönem boyunca görülür. Burun içerisinde meydana gelen değişimler sonucunda iyileşme dönemi başlar. Burnun eski şekilde nefes alabilme yetisine kavuşabilmesi kimi hastalar 6 ay beklemelidir. Bu süre hastaya göre değişkenlik gösterir.
Ameliyat sonrası hastaların daha rahat şekilde nefes alabilmesi için iki burun deliğine de, birer adet silikon tampon eklenir.
Tampon kullanımının amacı hastaların daha rahat şekilde nefes alabilmesine rağmen, nadir de olsa kan ve kalıntılar nedeniyle hastalar nefes almada sorun yaşayabilir. Bu durum daha çok operasyonun 2. gününde meydana gelir. Nefes tıkanıklığı olması, hastalar açısından ekstra bir acı ya da ağrı hissine neden olmaz. Daha çok ağır bir grip hissinde olduğu gibi devamlı ağızdan nefes alınmasına sebep olur.
Burun Tıkanıklığı Ne Zaman Geçer?
Rinoplasti işleminden sonra tamponlar 6. gün itibariyle alınır. Bu işlem de oldukça kolay şekilde yerine getirilir ve hasta açısından yoğun bir ağrı ya da acı hissine neden olmaz. Tamponların çekilmesi ile açılan burun delikleri içerisinden hastaların deniz suyu kullanımına devam etmesi tavsiye edilir. Kullanımın miktarı ve sıklığı da hekim kararına göre ayarlanmalıdır.
Tamponlar çıktıktan sonra dahi bir süre daha hastalar nefes alma işlevinde zorluklar yaşayabilir. Bu durumun sebebi geniz içerisinde birikmiş olan burun akıntıları ile kan pıhtılarıdır. Bundan hızlı şekilde kurtulmak ve önüne geçmek için kullanılan deniz suyu spreyleri fayda gösterecektir.
Tamponların alınmasına rağmen burun tıkanıklığı devam eden hastalar, en fazla 6 ile 10 gün aralığında bu sorundan kurtulacaklardır. Azalsa bile devam etmekte olan burun tıkanıkları ise, 6 ay içerisinde aşama aşama azalarak geçer.
Burnun yan duvarlarında meydana gelen değişimler de burun tıkanıklığına neden olur. Ameliyattan sonra aşırı sigara tüketimi, burun duvarı denen konkaların tıkanmasına neden olacaktır. Bu nedenle hastaların ameliyattan sonra kendilerine dikkat etmesi ve sigara tüketimi gibi tıkanmaya neden olacak etkenlerden uzak durması gerekir.