Rektum kanseri

Rektal Kanser Nedir ?

Sindirim sistemi özofagus (yemek borusu), mide, ince ve kalın bağırsaktan meydana gelir. Sindirim sisteminin bir parçası olan kalınbağırsağın son kısmına da rektum adı verilir. Bu kısımda ortaya çıkan kötü huylu tümörlerin oluşturduğu kanser türüdür.

Yaş ve sağlık geçmişi bu hastalığa yakalanma riskini etkileyebilir. Rektum kanseri için olası risk faktörleri ise şunlardır:

Rektal kanserin olası belirtileri genellikle bağırsak alışkanlıklarında değişiklik ve dışkıda kan olarak görülür. Aşağıdaki sorunlardan biri yaşandığı takdirde doktora danışılmalıdır.

Prof. Dr.Hakan Yanar

Rektum kanserinin teşhis etmek için bazı testlerin yapılması gereklidir.

Rektum kanseri ameliyat piyesi

Dijital Rektal Muayene: Bu test esnasında doktor eldiven giyilmiş ve yağlanmış parmağı ile makatta herhangi bir yumru olup olmadığını araştırır. Buna tuşe rektal de denir.

Protoskopi: Bir protoskop kullanılarak rektum içine girilir ve rektumun görüntülenmesi sağlanır. Bu da bir endoskopik yöntemdir.

Kolonoskopi: Kalın bağırsağın (kolon) bükülebilir, ucunda video kamera olan esnek bir cihaz ile görüntülenmesidir. Kolonoskopi ile bağırsak içindeki problemler ve anormallikler hakkında bilgi sahibi oluruz. (Tümör, polip, divertikül, kolit)

Biyopsi: Rektumdan alınan doku örneğinin patolog tarafından mikroskop ile incelenmesidir.

Karsinoembriyonik Antijen (CEA) Testi: Kandaki CEA düzeyini ölçen bir testtir.CEA düzeyi normalden daha fazla miktarda ise bu kanser belirtisi olabilir.

Exit mobile version