Raynaud Fenomeni nedir?

Raynaud fenomeni, özellikle el ve ayak uçlarında beyazlaşma (pillor), kızarma, morarma (siyanoz) ve solukluk gibi renk değişimlerinin görülmesi ile karakterize fizyopatolojik bir durumdur. Bireyin kan damarlarının gereğinden fazla daralması (vazospazm) bu renk değişimlerinin görülmesine neden olur. Toplumun yaklaşık %5’ini etkileyen bir sağlık sorunu olan Raynaud fenomeni, ilk kez 1888 yılında Maurice Raynaud tarafından tanımlanmıştır.

Raynaud Fenomeni belirtileri nelerdir?

Liv Hospital Vadistanbul Romatoloji Prof. Dr. Şenol Kobak Her yaştan bireyde görülebilen Raynaud fenomeni, kadınlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülür ve daha küçük yaşlarda ortaya çıkabilir. 15-30 yaş aralığı en sık görülen yaş aralığıdır. Genellikle keskin sınırlarla renk değişimlerinin görülebildiği klinik bir tabloya neden olur. Bunun yanında bazı bulgular da ortaya çıkabilir. Yoğun stres altında ve soğuğa maruz kalınca klinik tablolar tetiklenir ve genellikle gözle görülebilen epizodik ataklar ortaya çıkar.

Raynaud fenomeni olan bireylerde ortaya çıkabilecek belirtilerden bazıları aşağıdaki gibidir:

Raynaud Fenomeni nedenleri nelerdir?

Raynaud Fenomeninin ortaya çıkma sebepleri oldukça değişkendir. Hastalık genetik faktörlerden ve fizyopatolojik durumlardan etkilenebilir. Bunun dışında, bazı çevresel faktörlere uzun süre maruz kalmak primer raynaud fenomenine neden olabilir. Hem primer hem de sekonder hastalık, soğuk ve duygusal stres faktörü ile tetiklenir.

Primer Raynaud fenomeni uzun süre kılcal damarların büzülmesini tetikleyen meslekler yapmanın sonucunda ortaya çıkabilir. Örneğin; maden, taş veya odun kesmek amacı ile uzun süre titreşimli aletler kullanmak, primer RF ortaya çıkmasına neden olabilir. Vibratuar bir aletle ormanda odun kesen bireylerin yaklaşık %30’unda raynaud fenomeni ortaya çıktığı görülmüştür.

Sekonder Raynaud fenomeni hangi hastalıklarda görülür?

Raynaud Fenomeni tanısı nasıl konulur?

Raynaud fenomeni tanısı için bazı gözlemsel kriterler ve teknolojik tanı yöntemi geliştirilmiştir. Belirtilerin tespiti ve kesin tanı için uzman hekim hastayı muayene ederek klinik bulguları gözlemler. Hastanın bilgileri, şikayeti ve hastalık öyküsü tanı için önemli faktörlerdir. Fiziki muayene sırasında hastanın eklemlerinde herhangi bir bozukluk (deformite) olup olmadığı, deri tendon refleksleri, organ büyümesi, tam nörolojik muayene ve iki kol için de kan basıncı ölçümü gibi birçok yöntem hekim tarafından uygulanır.

Raynaud Fenomeni testi

Fenomenin ortaya çıkmasına birçok patolojik durum sebep olabilir. Hekimin gerekli görmesi durumunda bazı laboratuvar testler ve spesifik testler tercih edilebilir.

Laboratuvar testlerinin yapılması hastalığın tanısını kolaylaştırır ve ayırıcı tanıya yardımcı olur:

Genellikle primer hastalarda idrar ve kan testlerinin sonuçları normaldir. Primer RF’yi ayırt etmek için aşağıdaki tanı kriterleri yardımcı olabilir:

Hastalığın primer RF, yani iyi huylu (benign) idiopatik bir hastalık olduğunu söylemeden önce hastanın klinik muayenesi, hastalık öyküsü ve laboratuvar testlerini hekimin ayrıntılı bir şekilde incelemesi gerekir.

Hekim, aşağıdaki testlerden bir veya birkaçını yardımcı yöntem olarak tercih edebilir:

Raynaud Fenomeni durumunda ilk yardım

Raynaud Fenomeni’nin ilk yardımı, hastanın vücut sıcaklığını artırmak ve dolaşımını düzeltebilmek için tasarlanır. İlk olarak, hasta soğuk bir ortamdan sıcak bir yere taşınmalıdır. Eller ve ayaklar soğuduysa, sıcak su dolu bir kap içinde elleri veya ayakları yavaşça ılıtılabilir, ancak aşırı sıcak su kullanmaktan kaçınılmalıdır. Hasta giysileriyle sıcak tutulmalıdır. Ayrıca, vücut ısısını artırmak için sıcak içecekler vermek de yardımcı olabilir. Eğer belirtiler devam ederse veya şiddetlenirse, bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Raynaud Fenomeni tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde altta yatan hastalığa göre hareket edilir. Hastalığın tedavisi sayesinde raynaud fenomeni tedavi edilebilir veya klinik bulguları azaltılabilir. Ayrıca birçok koruyucu yöntem ve yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde hastalığın belirtilerinin %50’ye kadar azalabildiği bilinmektedir.

İlaç Tedavisi

İlaç tedavileri hem primer hem de sekonder RF hastalığında tercih edilebilir. Fakat her hasta için aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu nedenle hasta düzenli kontrollerle takip edilmeli ve doğru hekim hasta iletişimi sağlanmalıdır. Hastalığın ilerleyişi ile paralel olarak yeni tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Öncelikli olarak tercih edilen Raynaud fenomeni ilaçları arasında kalsiyum kanal blokerleri yer alır.

Cerrahi Müdahale

Tedavide ana amaç, hastalığın semptomlarının şiddetlenmesinin önüne geçerek atakları azaltmaktır. Tanı konulan raynaud fenomeni evreleri, tedavide farklı yollar izlemeyi gerektirebilir. Bazı durumlarda hastalık ileri evrelerde tanı alabilir. Şiddetli Raynaud fenomeninde ve hastalığın doku ölümüne sebep olduğu ilerleyici durumlarda (kalıcı dijital iskemi ve gangren) hekim raynaud fenomeni ameliyatı tercih edebilir.

Bu ilerleyici durumlara aşağıdaki maddeler örnek verilebilir:

Raynaud Fenomeni hakkında bunlara dikkat edin

Raynaud fenomeni, genetik faktörler kadar çevresel faktörlerden de etkilenir. Bu nedenle hastalığın ilerlemesini önlemek ve klinik bulgularını azaltmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

Raynaud fenomeni, toplumda görülme sıklığı yüksek ve komplike bir hastalıktır. Hastalığın bazı türlerinde klinik bulgular net görülmediğinden tanı süresi uzayabilir.

Exit mobile version