Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz?
Uzman Diyetisyen Rukiye KART SATILMIŞ Ramazan Bayramı’nda beslenme hakkında bilgiler verdi.
Ramazanda ayında hem ruhumuza hem de bedenimizi dinlendirdik ve bu hayırlı ayının sonuna geldik ve tekrar normal beslenme düzenimize bayram itibariyle geçiyoruz. Ramazanda yaklaşık 17 saat gibi uzun süren açlığın ardından bayramın gelmesiyle beraber beslenme düzeni değişerek yemek yeme eğilimini artırmaktadır ve bu geçiş döneminde vücuda aşırı besin yüklemek sağlığımız açısından oldukça risklidir. Çünkü aşırı besin alımı sindirim sisteminde bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunların başında hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, kusma, mide ağrısı, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları gelmektedir. Özellikle sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlığı olanlarda (gastrit, reflü, ülser gibi) bu şikayetler daha belirgin yaşanmaktadır. Kronik hastalığı olan bireylerde aşırı besin alımı ve diyetlerinin dışına çıkmalarıyla beraber ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Tüm bunları önlemek ve sağlıklı bir bayram geçirmeniz için önerileri dikkatle okuyup hayatınıza geçirmeye çalışın:
- Öncelikle hafif bir kahvaltı ile güne başlayın.
- Öğünlerinizin dengeli olmasına ve dört besin grubunu da içermesine dikkat edin. Özellikle kabızlık problemine karşı sebze ve meyve grubuna ağırlık vererek gün içindeki her öğününüzde bir porsiyon yer vermeye çalışın.
- Sık öğünler yaparak (öğün sıklığı beslenme programınıza göre olmalı) az miktarda besin tüketmeye özen gösterin.
- Besinleri iyice çiğneyerek yavaş yavaş yiyin.
- Sahurla beraber kazanılan gece yeme alışkanlığını terk edin. Uyumadan en az 2 saat önce yemek faslını bitirin.
- Ramazan ayı boyunca azalan su tüketiminizi artırarak günde 2.5-3 litre arasında su için. Öğünlerden hemen önce 1-2 bardak su içerek besin alımınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
- Sık ikram edilen çay, kahve, kola gibi içeceklerle fazla alınan kafeinin çarpıntı ve uykusuzluğa yol açmaması için 2-3 çay bardağı çay ve 1-2 fincan kahvenin üzerine çıkmayın ve bunların su yerine geçmediğini hatta vücuttan sıvı atımını artırdığını unutmayın.
- Bayramın vazgeçilmez ikramı olan tatlıları aşırı tüketmemeye dikkat edin ve özellikle sütlü, meyveli hafif ve daha besleyici tatlıları tercih edin.
- Uzun süren açlığa bağlı yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için aktif olun. Gün aşırı hareket etmeye özen gösteriniz. Hareketleriniz ana ya da ara öğünden 45 dakika sonra yapmaya özen gösteriniz.
- Diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan bireyler sürdürdükleri beslenme tedavilerine bayram sürecinde de mutlaka devam etmelidir.