11 ayın sultanı ramazan ayı kapımızda…Ramazan ayı geldiğinde sofralarımız da şenlenir..Ramazan ayında beslenme düzenimiz değişir genellikle 3-4-5 öğün beslenilirken ramazanda 2 öğün beslenilir.Bazı bireylerde kilo artışı görülürken bazı bireyler de ise kilo kaybı gözlenmektedir.
Ramazanda beslenme bizim için ayrı bir önem taşımaktadır.Öncelikle ramazanda değinmemiz gereken en önemli noktalardan biri sahura uyanmak ve sahur yapmaktır.Sahura uyanmadan oruç tutulmamalıdır.
Sahurda dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?
Sahurda çok ağır olmayan kahvaltılık türü besinlere yer verilmelidir.
Sofralarda mutlaka protein kaynağı yer almalıdır. Yumurta kaliteli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra tokluk hissini arttırdığı için her sahurda haşlanmış,omlet veya menemen gibi farklı alternatifleri yaratılarak tüketilmelidir.Sahurda salam,sosis,sucuk gibi şarküteri ürünlerinin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Yüksek tuz içeren peynirlerden ve tuzlu zeytinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Ceviz,badem,fındık gibi sağlıklı yağlı tohumlar sofralarda tercih edilmelidir.
Gün içerisinde acıkma hissinin önüne geçilebilmesi için beyaz ekmek yerine tam tahıllı,çavdar,tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
Hem tokluk süresini uzatmak hem de kalsiyum alımının desteklenmesi için sofralarınızda peynir,yoğurt veya süt mutlak yer almalıdır.
Vücutta su kaybının önlenebilmesi adına sahurda taze sebzeler ve 1 porsiyon taze meyve veya çorba tercih edilmelidir.
İftarda dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?
Oruç açıldıktan 10 dakika sonra çorba ile besin alımına başlanmalıdır.
İftar sofralarında genellikle kırmızı et,pilav,hamur işleri,ağır tatlıların tüketimi artarken meyve,sebze tüketimi azalmaktadır.
İftarda midenizi çok doldurulup tüm gün yenmesi gerekenler tek bir öğüne sığdırılmamalıdır.
Sofralarda pide tüketimi azaltılmalı pide yerine tam tahıllı,tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği tercih edilmelidir.
Tatlı tercihi sütlü tatlılar veya dondurmadan yana olmalı ve haftada 2-3 gün ile sınırlandırılmalıdır.
İftar yemeğinden sonra mutlaka ara öğün yapılmalıdır.
Meyve tüketimi arttırılmalıdır.
Sofralarınızda boş enerji kaynağı olan gazlı içecekler yerine ayran,yoğurt ve cacık gibi vücudu besleyecek sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir.
Bol su içmek ihmal edilmemelidir.Sıvı ve elektrolit kayıplarının önlenebilmesi adına gerektiği takdirde maden suyu tüketilmelidir.