Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pelvik tabanın zayıflamasıyla rahim, idrar kesesi, kalın bağırsağın son kısmının sarkması, idrar kaçırma, idrar yapamama gibi sorunların oluşması kaçınılmazdır. Pelvik taban üreme ve boşaltım organlarını yerinde tutan kas ve bağ dokusudur.

Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, zorlu ve iri bebek doğurmaya bağlı olarak rahim, vajen ve çevre organların yerinde tutan bağ dokuda zayıflama, yırtılma meydana gelerek bahsi geçen organlarda yer çekimi etkisiyle sarkma oluşabilir.

Pelvik tabanın zayıflaması ile ortaya çıkan sorunlar genellikle 40’ lı yaşlardan sonra ve her kadında farklı derece ve şekilde ortaya çıkmaktadır.

Bir şekilde pelvik taban hasarı olan kadınlar biz jinekologlara aşağıdaki şikayetlerle gelmektedir.

Op. Dr. Ayşe Duman

    Rahim ve çevre organların sarkmasında tedavi şekline karar verirken hastanın şikayetlerinin yanı sıra yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıkları, cinsel yaşamı, çocuk isteği de sorgulanmalı, detaylı jinekolojik muayenesi de yapılarak bütüncül yaklaşım prensipleri uygulanmalıdır. 

            Vajinal yaklaşımlarda, vajende geniş dokular çıkarmaya vajen ön duvarında nedbe dokusu oluşturmayan yaklaşımlar planlanır. Bu durum özellikle cinsel olarak aktif kadınlar için önemlidir. Aksi halde ağrılı cinsel ilişki, orgazm olamama gibi komplikasyonlar gelişebilir.

    Sonuç olarak;

    Rahim sarkması, idrar kaçırma gibi yaşam kalitesini, cinsel fonksiyonları, aile hayatını olumsuz etkileyen durumlarda bütüncül yaklaşımla tedavi planı yapmak kadının fiziksel ve ruhsal sağlığı için son derece önemlidir.

Exit mobile version